Τήνος, ένα χειροποίητο Κυκλαδονήσι που έχει παραμείνει σε μεγάλο μέρος του, σχεδόν ανέγγιχτο ανά τους αιώνες με σημαντικά φυσικά πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία... Εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) μια πρακτική με την οποία ΕΕ και Ελλάδα έχει συνταχθεί και θέση στρατηγικό στόχο να την αναπτύξει σε τεράστιο βαθμό.

Αυτό το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ ενός πρόσφατου όμορφου βίντεο προβολής του νησιού της Τήνου με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ σχετικά με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ. Προς το παρόν! Τέτοιες εικόνες κατασκευάζονται ήδη στο νησί, αφού έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019 ήδη η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην θέση Πράσα , όχι σε κάποιο απομονωμένο σημείο αλλά σε ελάχιστη απόσταση από τους διάσημους και πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς Υστερνίων και Καρδιανής.

Στο συγκεκριμένο "πάρκο" ξεκίνησαν εργασίες με το έτσι θέλω, περνώντας βαρέα οχήματα στον τόπο όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, μέσα από παράνομη διάνοιξη δρόμου πάνω σε δημοτική γη , με συνεχιζόμενες διαπλατύνσεις και επιχωματώσεις.

Όλα αυτά γίνονται ενώ εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές στο ΣΤΕ , και αναμένεται η απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Τήνου κατά της κατασκευαστικής εταιρίας που συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της.

Το πρόβλημα αυτό σίγουρα δεν είναι δυστυχώς μόνο στην Τήνο. Εδώ , πρώτα απ όλα τέτοιες επεμβάσεις δεν ταιριάζουν και καταστρέφουν αισθητικά αλλά και ουσιαστικά το χειροποίητο κυκλαδίτικο τοπίο της Τήνου. Αυτό έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο , αιώνες με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές ( πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ) το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς .

Όπου έχουν τοποθετηθεί τέτοιες εγκαταστάσεις δυστυχώς παρατηρείτε σωρεία προβλημάτων . Τόνοι τσιμέντο για τις βάσεις τους, χωματουργικά , λάδια που ρυπαίνουν το υπέδαφος, καλώδια υψηλής τάσης, σημαντική όχληση ηχητική, προβλήματα στην πανίδα του οικοσυστήματος. Μελέτες συγκεκριμένα για την Τήνο έχουν δείξει ότι θα επηρεάσει ταν ευαίσθητο υδροφόρο ορίζοντα σε μια περιοχή από την οποία υδροδοτείτε το μισό νησί. Σε λίγα χρόνια μένουν μόνο τα κουφάρια αφού δεν υπάρχει υποχρέωση να τις αφαιρέσουν από τον νόμο. και όλα αυτά γιατί;

Στο όνομα μιας "καθαρότερης" ενέργειας. Δυστυχώς όμως , όπως έχει αποδειχθεί δεν ισχύει ούτε καν αυτό. Η εμπειρία, με έρευνες και στοιχεία σε πολλά κράτη που διαπρέπουν σε αυτό τον τομέα, δείχνει ότι τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν τεχνικά να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές ρυπογόνες μορφές ενέργειας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυξάνουν ,αντί να μειώνουν τις εκπομπές CO2.

Αν το ψάξει κανείς, θα δει ότι αυτό γίνετε λόγο της στοχαστικότητας του αέρα (δεν φυσάει συνέχεια το ίδιο) και την απαιτούμενης εφεδρείας συμβατικών παραγωγικών μονάδων που θα αντισταθμίζουν τα φαινόμενα αστάθειας που οφείλονται σε αυτή την έγχυση ανομοιογενούς ρεύματος στο δίκτυο. Την μεγάλη διαφορά τώρα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των Αιολικών όπως και τις ακριβές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την σύνδεση τους στο δίκτυο τις πληρώνουμε όλοι μας με το ΕΤΜΕΑΡ και το κέρδος από τις τεράστιες υποχρεωτικές επιδοτήσεις τις καρπώνονται οι αιολικές εταιρίες.

Η πλειοψηφία του νησιού που έχει ενημερωθεί, είναι κατά τέτοιων επεμβάσεων με πλήθος σχετικών αποφάσεων και σε επίπεδο Δήμου. Παρόλαυτά αυτές οι εγκαταστάσεις προχωρούν, ενώ σχεδιάζονται και ακόμη μεγαλύτερες...

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα μας στο fb "Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών".

Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα βίντεο :

Discover your own Tinos
Windbag of Aeolus Ασκός του Αιόλου ( Trailer)
Όχη - ένα βουνό δολοφονείται.
ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.