Ο Προδρομικός Σύλλογος Σκαλάδου Τήνου δηλώνει πως είναι αντίθετος με την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας, καθώς αποδεικνύεται πως οι επιβλαβείς συνέπειες υπερέχουν των οφελών, στην προκειμένη περίπτωση. 

Πιο αναλυτικά, οι λόγοι που καταψηφίζουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι:

1. Aμφισβητούνται οι οικολογικές προθέσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών.

2. Δεν έχουν ληφθεί υπ όψιν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατασκευής και εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Επιπλέον, ποια είναι η μοίρα τους αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα λειτο- υργίας τους;

3. Η απρόβλεπτη φύση του ανέμου , αποκλείει τη συνεχή παροχή αέρα, άρα και τη συνεχή παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, για να διασφαλιστεί η ομαλή παραγωγή ενέργειας (άρα και ηλεκτρικού ρεύματος), απαιτείται υποστήριξη από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Επομένως, η χρήση λιγνίτη ή φυσικού αερίου δε μειώνεται σημαντικά.

4. Η δημιουργία ενός βιομηχανικού αιολικού πάρκου θα πλήξει ανεπανόρθωτα το παραδοσιακό ,κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού μας, γεγονός το οποίο επηρεάζει δύο παράγοντες. Αρχικά, με την κίνηση αυτή καταστρέφουμε την ομορφιά της Τήνου και διαγράφουμε την ιστορία της. Έπειτα, υποβαθμίζουμε τον τουρισμό, τομέας ο οποίος καλύπτει επαγγελματικά πληθώρα Τηνιακών (και μη).

5. Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο των αιολικών πάρκων στο περιβάλλον μας. Έτσι, δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι όντως δυνατή η απεξάρτηση από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου .

Σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να παρεξηγηθούμε και να φανούμε αδαείς σχετικά με την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση και την κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης μας. Πιστεύουμε, όμως, πως η κάθε πράξη οφείλει να είναι απαλλαγμένη από συμφέροντα και να υλοποιείται έπειτα από τις κατάλληλες έρευνες. Στο πλαίσιο της οικολογικής συνείδησης, προτείνουμε την αναζήτηση νέων εφαρμογών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν στο νησί μας (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κ.α.)

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.