Τιμητικές Διακρίσεις

40 χρόνια δράσεων, εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και ο ΣΑΜ δε θέλει να ξεχάσει ότι κάποιοι φορείς και πρόσωπα τους βοήθησαν σε αυτά τα σαράντα χρόνια. Στήριξαν το σύνδεσμο μας πνευματικά, ηθικά, υλικά, πολιτιστικά. Έτσι το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου μας, στη συνεδρίαση του στις 10 Ιανουαρίου 2019 αποφάσισε ομοφώνως να τιμήσει:1.         Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Μάρκο Φώσκολο

Ξεκινώ από την εκκλησιά μας στο χωριό, τον Αη Γιάννη μας που είναι το κέντρο, ο φάρος του χωριού μας, σημείο συνάντησης όλων των ανθρώπων του Μουντάδου. 20 χρόνια έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία στο χωριό να έχουμε Πνευματικό μας πατέρα, τον παπά Μάρκο μας. Ιερέα υπόδειγμα ήθους, υπομονής και αγάπης, ακούραστος εργάτης σε ότι θέλει ο Μουντάδος. Αυτός και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου δουλεύουν ακούραστα για να ζήσει το χωριό μας.

Ο πατέρας Μάρκος δεν είναι σήμερα εδώ, όμως μας έστειλε το μήνυμα του που θα διαβάσω και η τιμητική διάκριση θα δοθεί στον πατέρα Μάρκο, στο Μουντάδο σε κάποια εκδήλωσή μας.

«Αγαπητοί μου,

Πρόεδρε,

μέλη του Συνδέσμου των Απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων,

και όλοι όσοι παρευρίσκεσθε στην αποψινή τεσσαρακοστή επετειακή εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλειόπιττας.

Πρωτίστως σας εύχομαι Καλή κι Ευλογημένη χρονιά με υγεία, δημιουργική διάθεση, καλοτυχία και ουράνιες ευλογίες σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Ειλημμένες υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά από τη σημερινή μας εκδήλωση, όμως νοερά βρίσκομαι και συνεορτάζω μαζί σας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την εν γένει δράση σας.

Ιδιαίτερα σας ευχαριστώ για την ομόφωνη απόφασή σας να με τιμήσετε στην αποψινή εκδήλωση.

Εύχομαι ολόψυχα η Χάρις της Παναγίας μας της Μεγαλόχαρης και των Αγίων του χωριού μας να σας σκεπάζει και να σκορπίζει απλόχερα κάθε ευλογία σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Με αγάπη Χριστού,

Ο Εφημέριός σας
Πρωτοπρεσβύτερος Μάρκος Φώσκολος»
2.         Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Το ΠΙΙΕΤ ήταν αρωγό, σε κάθε βήμα του Συνδέσμου μας και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια. Μας συνέδραμε οικονομικά για να αποκτήσει ο Μουντάδος το Πνευματικό του Κέντρο. Περίπου 26.500€ σημερινά χρήματα μας έχει δώσει.

Ο ιατρός κύριος Νικόλαος Διαμαντάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος παρέλαβε τη τιμητική διάκριση. Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ιωάννης Αγγελιδάκης, ένας εκ των δύο εκπροσώπων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Δωροθέου Β, διάβασε το χαιρετιστήριο μήνυμά του, που έχει ως εξής:

       † Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΙΟΠΙΤΤΑΣ 2019
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚ ΜΟΥΝΤΑΔΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ

Αγαπητοί μου,
            Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ζωή του ανθρώπου εκτυλίσσεται μέσα στον χρόνο, που χωρίζεται σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, χωρίς να έχουν πραγματική υπόσταση.
            Ο χρόνος, μας αποκαλύπτει ο Μ. Βασίλειος, συνοδεύει τη ζωή και την οδηγεί στον θάνατο. Όπως οι επιβάτες των πλοίων οδηγούνται στο λιμάνι, έστω και αν κοιμούνται και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους, έτσι και ο άνθρωπος με το πέρασμα του χρόνου, ως μια συνεχή και ακατάπαυστη κίνηση, οδηγείται στο τέλος. «...Όλοι τρέχουμε κάποιο δρόμο σπεύδοντας ο καθένας προς το τέλος του. Όλα περνούν και μένουν πίσω του. Αυτή είναι η ζωή, ούτε οι χαρές της είναι μόνιμες, ούτε οι λύπες της συνεχείς. Και ο δρόμος δεν είναι δικός σου, ούτε τα παρόντα δικά σου. (Μ. Βασίλειος, ομιλία εις ψαλμόν α.4).
            Γι’ αυτό και η Άγ. Γραφή λέγει «εν φόβω τον της παροικίας υμών χρόνον αναστράφητε». Και αλλού, ακόμη καθαρότερα: «τα μεν όπισθεν επιλανθανόμενος, τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος, κατά σκοπόν διώκω επί το βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού».
            Με τις σκέψεις αυτές επευλογούμε την κοπή της Αγιοβασιλειόπιττας του  δραστήριου Συλλόγου σας, σας συγχαίρουμε για την επί σαράντα χρόνια πολύπλευρη δραστηριότητά σας καί το θαυμάσιο Ημερολόγιο που εξεδώσατε, εκφράζουμε τη λύπη μας, διότι ανειλημμένες ποιμαντικές μας υποχρεώσεις μας στερούν τη χαρά της μεταξύ σας παρουσίας μας και ευχόμεθα ο νέος χρόνος να είναι για όλους σας χρόνος υγείας, ειρήνης, ευημερίας και δημιουργίας!

Με πατρικές ευχές και αγάπη

† Ο ΣΥΡΟΥ &  ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

3.         Αδελφότης των εν Αθήναις Τηνίων:


Η σχέση μας με την αδελφότητα είναι σχέση γονιού – παιδιού και αυτό αποδεικνύεται από τα παρακάτω:

α. Στο άρθρο (Επωνυμία - Έδρα) του καταστατικού μας γράφεται: Επί τη βάσει της από 18ης Μαρτίου 1979 περί Σωματείων ισχυούσης νομοθεσίας ιδρύθη Σωματείον το οποίον λειτουργεί συνεχώς υπό την επωνυμίαν «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΚ ΜΟΥΝΤΑΔΟΥ ΤΗΝΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ», έχον έδραν τας Αθήνας (επί της οδού Ασημ. Φωτήλα αρ. 40 και Λεωφ. Αλεξάνδρας).

β. στο άρθρο 2 (Σκοπός) και στην παράγραφο Ε αναφέρεται : «Την εν συνεργασία μετ’ άλλων αδελφών Τηνιακών Σωματείων και δη της εν Αθήναις Αδελφότητος Τηνίων εν παντί ανάπτυξιν και πρόοδον της Τήνου και των κατοίκων αυτής».

γ. Διαβάζω από την εφημερίδα «Κυκλαδικόν Φως» : «Η προσωρινή Διοικούσα επιτροπή του ΣΑΜ καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση με θέμα την ανάδειξη αιρετού διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979 και ώρα 3,30 απογευματινή στο κτίριο Αδελφότητος Τηνίων στην Αθήνα, οδός Ασημάκη Φωτήλα 40 και Λεωφόρος Αλεξάνδρας». Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε αλλάξει αυτό το σπίτι μας για τις συγκεντρώσεις μας.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων κ. Μανώλης Σκαρής

4.         ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ εφημερίδα της Καρυάς και των πέριξ

Εδώ και 20 χρόνια, η εφημερίδα της Καρυάς μας κρατά συντροφιά και σε κάθε έκδοσή της με την σημείωση «STOP εδώ Μουντάδος», σημειώνει αρκετά για το τι γίνεται στο χωριό μας. Ευχόμαστε στην εφημερίδα να συνεχίσει την ίδια πορεία που χάραξε όλα τα χρόνια, αδέσμευτη και ανεξάρτητη για το καλό της Τήνου και των χωριών μας.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η υπεύθυνη έκδοσης κυρία Ζέφη Ποτήρη

5.         Έπαρχος Τήνου κύριος Ιωάννης Γιαγιάς

Ο Γιάννη Γιαγιάς, τα τελευταία χρόνια, ως έπαρχος Τήνου, μας στήριξε ηθικά αλλά και υλικά, αφού με τις ενέργειές του η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μας βοήθησε οικονομικά στην διοργάνωση της Biennale στο χωριό μας. Και όχι μόνο αυτό, πολλές φορές παρείχε δωρεάν διαμονή στο ξενοδοχείο του σε άτομα του ΣΑΜ, ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης στο Σύνδεσμό μας.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η ίδιος.

6.         Δήμος Τήνου

Θα μου πείτε γιατί τιμάται το Δήμο Τήνου, αφού ο Δήμος είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να βοηθά τον τόπο και τους δημότες του. Έτσι είναι. Ο ΣΑΜ όμως γνωρίζοντας τις τοπικές αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες, θέλει να ευχαριστήσει την εκάστοτε δημοτική αρχή για τα έργα που έγιναν στο χωριό, την ύδρευση, τη μικρή αποχέτευση, την πλακόστρωση, την ηλεκτροδότηση και ότι άλλο χρειάζεται. Πρόσφατα ζητήσαμε κάτι άλλο. Ο έπαινος είναι μία παρακαταθήκη στον Δήμο για να μη ξεχνά το Μουντάδο.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Μανώλης Σώχος

7.         Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Ανάργυρος Σιγάλας

Πρόκειται για τον ιερέα της «τσέπης» μας. Όχι μόνο για τον Σύνδεσμό μας, αλλά και για κάθε Μουνταδιανό. Ο παπά Ανάργυρος σε κάθε ανάγκη μας, από την γέννηση του παιδιού μας, ευχή της ονοματοδοσίας ευχή για λεχώνα, βάπτισμα, αγιασμός, ευχέλαιο, γάμος, κηδεία και μνημόσυνο είναι μαζί μας. Για τον Σύνδεσμό μας είναι ο ιερέας που θα ευλογήσει την πίτα μας κάθε χρόνο, θα λάβει μέρος στην ακολουθία των Χαιρετισμών, στη Θεία Λειτουργία στο Μαράντισμα και θα μας φέρει την εικόνα της Παναγίας το καλοκαίρι στο κάθισμα της Παναγίας. Και βέβαια Ανάργυρος, όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στην πράξη.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο ίδιος.8.         Πρωτοψάλτης Σωτήριος Σιώτος

Ο αγαπητός Σωτήρης κάθε χρόνο, όπως και σήμερα, μας τιμά με την παρουσία του στην εορτή της πίτας, φέρνοντας και μέλη της χορωδίας του κάθε φορά για να μας ψάλει ύμνους και κάλαντα και επί πλέον συμμετέχει ως ψάλτης σε κάθε θεία λειτουργία στο μαράντισμα των Μουταδιανών

Διαβάζω από τα πρακτικά του ΔΣ, σχετικά με τη τελεσθείσα πανηγυρική θεία λειτουργία στις 14.5.1980 στον Προφήτη Ηλία Ηλιουπόλεως. «Στην επιτυχία συνέβαλον τα μάλλα η παρουσία ως λειτουργού του συντοπίτη μας Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Παντελεήμονος Ρίζου κατά πρώτον λόγον και κατά δεύτερον η παρουσία του κ. Σωτηρίου Σιώτου ιεροψάλτου Αγίας Παρασκευής εκ Τριποτάμου»

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο ίδιος.
9.         Πρωτοψάλτης Κάρολος Αμοιραλής

Ο άλλος ιεροψάλτης μας είναι ο δικηγόρος Χωραΐτης Κάρολος Αμοιραλής, που σε κάθε λειτουργία στο Μαράντισμα είναι παρών καθώς και στη ακολουθία των Χαιρετισμών. Διαβάζω από τα πρακτικά του ΔΣ, σχετικά με τη θεία λειτουργία που έγινε στις 31.5.1981 στον Προφήτη Ηλία Ηλιουπόλεως. «Όλοι μας απολαύσαμε κατανυκτικά τους εκκλησιαστικούς ύμνους από τους παπά Γιάννη και τον φίλον του Συνδέσμου μας συντοπίτην δικηγόρον Κάρολον Αμοιραλή»

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο ίδιος.
10.     Στέφανος Γιαγιάς

Άφησα για τελευταίο τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΑΜ Στέφανο Γιαγιά. Θέλω να τονίσω όχι μόνο την ουσιαστική βοήθειά του για τη σύσταση του Συνδέσμου μας, αλλά είναι ο μόνος που συμμετείχε για 30 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΜ, εκ των οποίων τα πρώτα 9 χρόνια ως Γενικός Γραμματέας και τα 21 χρόνια ως πρόεδρος. Όσο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια βρίσκεται μπροστάρης σε κάθε εκδήλωσή του, χαίροντας πραγματικά για ότι καλό γίνεται για το χωριό μας.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο ίδιος.

Όλοι οι τιμηθέντες ανέβηκαν στο βήμα να πουν επαινετικά λόγια για το Σύνδεσμό μας, το όμορφο χωριό μας και τους ανθρώπους του.

Έστειλαν επιστολή χαιρετισμού για την εκδήλωσή μας: ο κύριος Γεώργιος Λεονταρίτης Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, η κυρία Νατάσα Δεληγιάννη Άσπρου Αντιδήμαρχος Δήμου Τήνου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Γιώργου Χατζημάρκου και ο κύριος Μάνθος Βίλλας, πρώην Έπαρχος Τήνου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.