01 May 2019 _ 04 May 2019

Tετάρτη 1 με Σάββατο 4 Μαΐου 2019  

Τα τέσσερα φυσικά στοιχεία – συν ένα ξεκινούν από την ανοιχτή πρόσκληση όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον θεματικό τους κύκλο τον Μάιο του 2019. Για τρεις ημέρες στο νησί της Τήνου θα φιλοξενηθούν εικαστικοί, χορογράφοι, επιμελητές, περιβαλλοντολόγοι,γεωλόγοι, λαογράφοι, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί του χώρου και του τοπίου, ομάδες φωτογράφων, σχεδιαστών καθώς και διάφοροι οργανισμοί-φορείς που φέρουν πολιτιστική και οικολογική ευαισθησία. Διαμέσου δομημένων περιηγήσεων στα παλια μονοπάτια του νησιού και σε συνδυασμό με in-situ εισηγήσεις σε κατάλληλα σημεία, οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν και θα καταγράψουν ένα σύνολο υλικών και άυλων πολιτιστικών εκφάνσεων μέσα από μια βιωματική ανάγνωση του τοπίου της Τήνου, δημιουργώντας το υλικό που θα αξιοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια της ενότητας των τεσσάρων, συν ενός, φυσικών στοιχείων. Η πρώτη συνάντηση εστιάζει περισσότερο στη βιωματική διαδικασία γνωριμίας των συμμετεχόντων τόσο μεταξύ τους αλλά και με το ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο της Τήνου και τις επιλεγμένες τοποθεσίες, ώστε να δημιουργήσουν τα ερεθίσματα για την κατανόησή του, αναζητώντας νεότερα-σύγχρονα τοπία και ενεργοποιώντας μέσω αυτής της συνάντησης, μια διευρυμένη συνείδηση και επαφή με το τοπίο.

Σκοπός του ΚΟΙΝΩΝΩ είναι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει μία γέφυρα ιδεών ανάμεσα σε διαφορετικά πεδία της τέχνης και της επιστήμης , δημιουργώντας εναύσματα συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων. Άλλωστε στο χρονικό διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο των Ξερολιθικών Κήπων, οι συμμετέχοντες καλούνται στο πλαίσιο μίας ελεύθερης και δημιουργικής ζύμωσης να αναπτύξουν μεταξύ τους συνέργειες αλλά και να ανοιχθούν προς νέες προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα αφενός μεν site-specific αλλά και in-progress συλλογικό, θεωρητικό και απτό έργο. Έτσι, η παρουσία κάθε συμμετέχοντα αναδεικνύεται σε πραγματική εμπειρία συνάντησης και επαφής με τον τόπο.

Οι εισηγήσεις και οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένους φυσικούς τόπους ή κτήρια που εξυπηρετούν τις πεζοπορικές/περιηγητικές διαδρομές, με τη μορφή γευμάτων. Οι Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν, έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα, κατά την περίοδο του Μαΐου και Ιουνίου 2019, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα του προγράμματος, ενώ η πρώτη ενότητα του θεματικού κύκλου “τα τέσσερα φυσικά στοιχεία – συν ένα” αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Το υλικό που συλλέγεται και συνεχώς δημιουργείται, εμπλουτίζεται σε κάθε βήμα, πραγματώνοντας την εμπλοκή φαινομενικά ετερόκλητων πεδίων και εν τέλει τη σύγκλιση επιστήμης και τέχνης. Θα αποτυπώνεται και ταυτόχρονα θα εμβαθύνει μέσα από την ιστοσελίδα που θα αποτελεί πλατφόρμα ενεργούς συζήτησης και παράλληλα ενημέρωσης και τροφοδότησης φέρνοντας σε επικοινωνία ένα ευρύτερο δίκτυο.

Η ψηφιακή πλατφόρμα και το υλικό της θα προβάλλονται στον πυρήνα του ΚΟΙΝΩΝΩ, στον Κήπο της Συκιάς στη Χώρα της Τήνου. Το πολυσύχναστο αυτό σημείο ανοίγει τις προοπτικές της επαφής και της ευαισθητοποίησης ντόπιων και ξένων περαστικών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκεί, πέρα από ενεργό σημείο συνάντησης και ενημέρωσης, φιλοξενούνται τα έργα και projects που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ΚΟΙΝΩΝΩ, πραγματοποιούνται πολλές από τις δράσεις και τα εργαστήρια, ενώ από το 2020 θα λειτουργεί ως ένα εφήμερο Μουσείο που θα προβάλλει το συλλογικό έργο όλων των συμμετεχόντων.


Οι “Κήποι” του ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering

«Ο κήπος είναι το πιο μικρό κομμάτι του κόσμου και επιπλέον είναι ολόκληρος ο κόσμος» (M. Foucault, Des espaces autres, 1967) Το ΚΟΙΝΩΝΩ δομείται θεματικά πάνω σε τρεις, ετερόκλητες μονοετείς ενότητες κήπων που αποπειρώνται να δημιουργήσουν οργανικούς χώρους μέσω μιας συνεχούς διαδικασίας καλλιέργειας. Μέσω της συνύπαρξης, της διάδρασης και της ελεύθερης περιπλάνησης στα συνεχώς αναδιαμορφούμενα περιβάλλοντα, οι κοινωνοί-μετέχοντες επιχειρούν να συνθέσουν έναν κοινό χώρο όπου τα διαφορετικά ετερόκλητα πεδία, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού, η παράδοση και το φυσικό τοπίο, προσφέρουν έδαφος καλλιέργειας μιας συνεχούς και αρμονικής εξέλιξης ενός έργου-χώρου που ανακαλεί την επιθυμία επικοινωνίας και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, τους Κήπους του, αναδεικνύοντας την ενεργό συμμετοχή του ιδιόμορφου τόπου της Τήνου ως συστατικό στοιχείο αυτής της συνεύρεσης. Έναν τέτοιο κήπο αποτελεί και ο κεντρικός κήπος του ΚΟΙΝΩΝΩ στη χώρα της Τήνου, η Συκιά. "https://archive.kinono.gr/sikia-garden"

Το καλοκαίρι του 2018, το ΚΟΙΝΩΝΩ, ξεδιπλώνοντας ένα τρίπτυχο τριών μονοετών θεματικών ενοτήτων με την επιμέλεια του δημιουργού του και εικαστικού καλλιτέχνη Χρήστου Αρτέμη, πραγματοποίησε την πρώτη ενότητα «Μυστικοί, Εντόπιοι, Εικονικοί Κήποι, ενεργοποιώντας το διάλογο γύρω από το χώρο και την προσέγγισή του.

Το 2019 και 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος: τα “4 φυσικά στοιχεία – συν ένα” και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2021, με τους “τέσσερεις - συν έναν κήπους” όπου επίκεντρο θα είναι πολιτιστικές εκφάνσεις όπως αυτές συναντούμε στην ιστορία του Κήπου σε Βορά, Νότο, Ανατολή, Δύση).

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.