Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος και Σύρου - Τήνου κ. Δωροθέου Β’, Ιερέων της Τήνου και εξ άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών, πλήθους πιστού λαού που κατέκλυσε το νησί και συνόδευσε τη λιτανεία της αγίας Εικόνος φερομένης επί των ώμων ανδρών του Λιμεναρχείου Τήνου υπό τον Λιμενάρχη, Υποπλοίαρχο ΛΣ κ. Β. Αποστολόπουλο και της οποίας επικεφαλής ετέθη η Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος.

Στη μαρμάρινη εξέδρα «Παντανάσσης», παρουσία του Επάρχου Τήνου, του Δημάρχου Τήνου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, των Διοικητών των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Τήνου, Δημοτικών Συμβούλων, μελών της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, του Προέδρου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, των πολιτευτών των Κυκλάδων, εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων, των Εκπαιδευτικών και των μαθητών και μαθητριών όλων Σχολικών Μονάδων της Τήνου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σιωπή της Παναγίας και πως η σιωπή έχει μεγαλουργήσει σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ζωής της ανθρωπότητος και του κάθε ανθρώπου, όταν αυτή η σιωπή πολλές φορές τελεσιουργεί στην ψυχή του ανθρώπου μυστήριο θυσιαστικού φρονήματος, μαρτυρίας, μαρτυρίου και μεγάλων αποφάσεων.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συνέργεια της Παναγίας στους εθνικούς αγώνες και στον αγώνα του 1821, ειπών ότι «...σήμερα ο λαός μας δεν προτίθεται να εκχωρήσει ιστορικές προνομίες του τόπου, ούτε και ιδεώδη και ιδανικά με τα οποία ανετράφη και μεγάλωσε χάρη συγκυριών και χάρη ενός μοντέρνου νέου μοντέλου κράτους το οποίο πρέπει να αποβάλει και να απομακρύνει στοιχεία του παρελθόντος.»

Υπό τις επευφημίες του εκκλησιάσματος και των συλλιτανευσάντων εκατοντάδων πιστών εψάλη και ο Εθνικός Ύμνος και επευφημήθησαν οι ήρωες του ΄21, αλλά και τα παιδιά της Τήνου που όπως είπε ο Σεβασμιώτατος είναι η ελπίδα για το αύριο, ενώ τιμές απέδωσε και το πλωτό του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ-609.

Ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την παρουσία και τη συμμετοχή τους, ειπών ότι: «...ο Σεβασμιώτατος Παροναξίας και καλός και άγιος γείτονάς μας είναι εδώ σήμερα μαζί μας και μας ευλογεί και η καλή του και αγία διακονία έρχεται ως αύρα να μυράνει και τα νησιά της γείτονος Μητροπόλεως Σύρου και να μας διδάξει, όπως επίσης και η διακονία με ιεραποστολικό ζήλο του Σεβασμιωτάτου Μπραζαβίλ στο μακρινό Κογκό κ. Παντελεήμονος, ο οποίος εκεί αγωνίζεται για τη μετάδοση του μηνύματος της Ορθοδοξίας στις ψυχές των ανθρώπων.»

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι χοροί των ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού.Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.