Στο μικρό νησί μας, είναι προγραμματισμένες να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επιδιώκοντας τα πλεονεκτήματα της Τήνου να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία τους. Πρόκειται για σχεδιασμούς που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις λαϊκές ανάγκες, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τις ανάγκες για επαρκή και φθηνή κατανάλωση. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν τοπική ιδιαιτερότητα αλλά εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο απελευθέρωσης και εκμετάλλευσης της ενέργειας με αντίστοιχους σχεδιασμούς και σε άλλα νησιά.

Πέραν των άλλων η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει :

-την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση τμημάτων της, -την πολιτική για την «πράσινη ανάπτυξη» , δηλ. την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέριο) στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια και να αποτελέσει το όχημα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας δίνουν γη και ύδωρ στους επενδυτές, εξυπηρετώντας με κάθε μέσο τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ. Στο όνομα του κέρδους θυσιάζουν με την άναρχη διασπορά και εγκατάσταση αιολικών πάρκων την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ έγκαιρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια προειδοποιούσε για τις οικονομικές, περιβαντολλογικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, με ανακοινώσεις δημόσιες παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικές δράσεις ανέδειξε ότι, οι λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» δεν απαντούν στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά είναι «χρυσοφόρες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «μαύρες» για το μέλλον των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ κατάθεσε δυο φορές σχετική ερώτηση στη Βουλή και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό την ανάκληση των αδειών των αιολικών πάρκων, που προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Τήνο, στην Άνδρο, στην Πάρο και στη Νάξο.

Οι σχεδιασμοί με την άναρχη δημιουργία αιολικών πάρκων, για να εξασφαλίσουν τη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους, οδηγούν σε μαζική αλλαγή χρήσεων γης, σε σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους μελισσοκόμους, στην αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας του νησιού μας.

Εύλογα υπάρχει ανησυχία και αντιδράσεις από την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού μας για τους σχεδιασμούς αυτούς.

Η εναντίωση σε αυτούς τους σχεδιασμούς, για να έχει δυναμική και προοπτική πρέπει να στοχεύει, στην ουσία του προβλήματος και να συνδεθεί με την πάλη για ενέργεια κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που κριτήριο και κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση συνολικά των εργατικών λαϊκών αναγκών και ειδικά των ενεργειακών αναγκών της χώρας, του νησιού, των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε τους κατοίκους του νησιού μας και τους μαζικούς φορείς σε ετοιμότητα κι επαγρύπνηση, να αντιδράσουμε άμεσα με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση!! Να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τα σχέδια αυτά πριν να είναι αργά!!

Έχουμε τη δύναμη μπορούμε να τους σταματήσουμε!!!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.