Ο λόγος του δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου κατά την εκδήλωση - ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση των κατοίκων της Τήνου αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες. 

 Kυρίες και κύριοι,

Βασική και διαχρονική μου θέση είναι ότι η Τήνος τα επόμενα χρόνια πρέπει να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδειχθεί ως ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, που θα διατηρεί όμως την πολιτιστική του ταυτότητα.

Αυτή η θέση αποτελεί και το βασικό μου κριτήριο για να αποτιμώ κάθε επενδυτική πρόταση για τον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη και τη θετική μου στάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει διαμορφωθεί και η θέση μου για το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι αυτοί που επικαλούνται την ανάγκη για επέκταση των ΑΠΕ παραβλέπουν δύο γεγονότα:

Το πρώτο, ότι η χώρα μας ήδη από το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ έχει πιάσει και ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ηλεκτροπαραγωγή από Α.Π.Ε., αγγίζοντας το 30% της συνολικής εγχώριας παραγωγής και παρότι η συνεισφορά του παραγόμενου ρεύματος από τα ήδη υφιστάμενα Α/Π είναι σχεδόν μηδενική ως προς το βασικό της στόχο, δηλαδή τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Το δεύτερο ότι το κόστος των ΑΠΕ μετακυλίεται ευθέως σε όλους μας, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του ΕΤΜΕΑΡ, με αποτέλεσμα από τη μία να χρηματοδοτούμε από το υστέρημά μας δια των αυστηρά προκαθορισμένων επιδοτήσεων τους «επενδυτές», και από την άλλη να μην μειώνονται οι ρύποι και να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος μας με σοβαρότητα και συνέπεια έχει επιδείξει για το ζήτημα των ανεμογεννητριών μία συνεπή στάση. Συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ενόψει των προτεινόμενων κάθε φορά από τον επενδυτή «τροποποιήσεων» του εν λόγω έργου, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις μας με νομικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο.

Έχουμε από κοινού με τους Δήμους Πάρου, Νάξου, Άνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσφύγει ήδη από τις αρχές του 2015 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εγκατάστασης των 9 Αιολικών Πάρκων στα νησιά μας.

Στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε τους πολίτες και τους φορείς του νησιού μας συνεργαζόμενοι μαζί τους σε τακτική βάση, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την ταυτότητά μας.

Και είναι κοινός ο αγώνας αυτός γιατί πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση 99 Α/Γ στο σύνολο των 4 νησιών και στο νησί μας 14 Α/Γ γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 64 μέτρων και διαμέτρου ρότορα 71 μέτρων, καθώς και τα συνοδά έργα της οδοποιίας που θα απαιτήσουν εκσκαφές μεγέθους 540.000 κυβικών μέτρων για το σύνολο των νησιών και 43.000 περίπου κυβικών μέτρων για το νησί μας επιβαρύνουν το ήπιο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας και ανατρέπουν της μοναδικής αισθητικής αξίας μορφολογία τους.

Το γεγονός αυτό, αλλά και ο μεγάλος χρόνος, τουλάχιστον 2 χρόνια που θα απαιτηθεί για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που τελικά θα επιβαρύνουν και τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Αυτή είναι η θέση μας. Καθαρή, τεκμηριωμένη, αξιόπιστη και πάνω από όλα με βάση το μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολλών. Δεν είμαστε δογματικοί, επιζητούμε την ανάπτυξη, θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά βάζουμε κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος, της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.