Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρναδιωτών έχοντας ως γνώμονα την διασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων της Τήνου, την ευημερία τους αλλά και τη διαφύλαξη της ταυτότητας του νησιού μας, τάσσεται ομόφωνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και της δημιουργίας αιολικού πάρκου.

Οι λόγοι για τους οποίους είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση Α/Γ είναι οι εξής:
  1. Η εγκατάσταση Α/Γ/ δεν είμαι μια «πράσινη» ενέργεια, όπως την παρουσιάζουν οι επενδυτές, καθώς για να διασφαλιστεί η ομαλή παραγωγή ενέργειας απαιτείται υποστήριξη από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, συνεπώς δεν υπάρχει σημαντική μείωση της χρήσης του λιγνίτη. 
  2. Η ποιότητα του ρεύματος που ήδη έχουμε δε θα βελτιωθεί, το αντίθετο μάλλον, οι διακοπές λόγω της υπερφόρτωσης των παλαιών υποδομών όταν μεταφέρεται το ασταθές ρεύμα στο δίκτυο, θα αυξηθούν. 
  3. Το όφελος από την δημιουργία αιολικού πάρκου είναι αποκλειστικά για τον επενδυτή και όχι για τους κατοίκους του νησιού. 
  4. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απεγκατάσταση, όταν πλέον θα σταματήσουν να λειτουργούν
  5. Τα κίνητρα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών δεν αποβλέπουν στο περιβάλλον, καθώς η τοποθέτηση τους είναι τόσο παρεμβατική που θα αλλοιώσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Τήνου, μετατρέποντας την σε βιομηχανική περιοχή και καταστρέφοντας τον «χειροποίητο» χαρακτήρα της. 
  6. Μελέτες έδειξαν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, θα επηρεαστεί προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα λειψυδρίας από τα ήδη υπάρχοντα
  7. Η ιστορία έδειξε ότι όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες οι συνέπειες για την περιοχή είναι τεράστιες. Ο ήχος που παράγουν είναι ενοχλητικός, οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων πέφτουν και ο τουρισμός μειώνεται από 20% έως 40%.
Η ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «πράσινη« ενέργεια, είναι πιο έντονη από ποτέ, το θέμα είναι να είναι πραγματικά «πράσινη» και να παράφει ενέργεια με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον, όχι προς τους κατασκευαστές/επενδυτές. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο σύλλογος μας δηλώνει ριζικά αντίθετος με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Τήνο. Καταδικάζει την απαξίωση των επενδυτών στις επιθυμίες των φορέων και των πολιτών του νησιού. Τέλος, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου και στηρίζει έμπρακτα κάθε κίνηση ενάντια στην βιομηχανοποίηση του νησιού μας. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.