Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen για τη λειτουργία των καταστημάτων του τις Κυριακές.

Σας παραθέτουμε τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργου Καρανίκα για την παραπάνω απόφαση, η οποία αντικατοπτρίζει και τη θέση όλων των Εμπορικών Συλλόγων για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

"Η απόρριψη από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της προσφυγής του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen, με την οποία ζητούσε να λειτουργούν τις Κυριακές τα καταστήματά του, δείχνει αυτό ακριβώς που διαπιστώσαμε από την αρχή:

Δεν υπάρχει καμία απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές, ούτε τα κάθε μορφής καταστήματα μπορούν να λειτουργούν την ημέρα αυτή a la carte. Το αντίθετο μάλιστα, το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε πλήρη ισχύ και η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα.

Οι όποιες εξαιρέσεις από την κυριακάτικη αργία επιφυλάσσονται μόνο για λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος αποκλειστικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να λειτουργούν τις Κυριακές κατά το δοκούν και στα πλαίσια της επιχειρηματικής τους πολιτικής.

Η σημαντική αυτή απόφαση δικαιώνει την ΕΣΕΕ, που όλα τα τελευταία χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια μαζικού «ανοίγματος» των καταστημάτων τις Κυριακές, προστατεύοντας τα συμφέροντα του μικρομεσαίου εμπορίου και της αγοράς.  Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή, εξακολουθεί να έχει πλήρη δυναμική και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε."

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.