Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία
Πρώτο Μέρος, Συναντήσεις 1 – 5 Μαΐου, Μέσα Μέρη, Τήνος

Το ΚΟΙΝΩΝΩ επανέρχεται εγκαινιάζοντας το δεύτερο μέρος του τριπτύχου των “Κήπων”, με τον θεματικό κύκλο “Τέσσερα φυσικά – συν ένα – στοιχεία”. Εξήντα προσκεκλημένοι από διαφορετικά πεδία της επιστήμης και της τέχνης, θα συναντηθούν στο νησί της Τήνου και για τέταρτη συνεχή χρονιά, σας προσκαλούμε σε μια σειρά δράσεων στα μονοπάτια της Μέσα Μεριάς.

Για πέντε ημέρες, εξήντα συμμετέχοντες, εικαστικοί, χορογράφοι, επιμελητές, περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, ερευνητές, περιπατητές, λαογράφοι, μουσικοί, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί θα έρθουν σε επαφή με το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις και ξεναγήσεις, ανοιχτές στο κοινό, σε τέσσερα ιστορικά μονοπάτια. Σημείο αναφοράς των διαδρομών είναι το Εξώμπουργο, στην καρδιά της Τήνου, και από εκεί, ακολουθώντας τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πλούτο των υλικών και άυλων εκφάνσεων του μοναδικού τοπίου μέσα από εισηγήσεις, ξεναγήσεις, επισκέψεις, μουσικές παρουσιάσεις που θα πλαισιώσουν τις περιηγήσεις στα μονοπάτια σε επιλεγμένες τοποθεσίες.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ 2019 - 2020 δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία, τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα μεταφρασμένα στο τοπίο των Κυκλάδων, προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, θεωρητικών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών, επισκεπτών και κατοίκων στο ποικιλόμορφο τοπίο της Τήνου, επαναπροσεγγίζοντας ζητήματα οικολογικά, κοινωνικά και ταυτόχρονα πολιτισμικά και τοπικά, θέτοντας το ζήτημα της επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

Ώρα έναρξης των διαδρομών: 09:30
Ώρα επιστροφής: 20:00 (περίπου)
Σημείο Συνάντησης: Μονή Ιεράς Καρδίας (Εξώμπουργκο) καθημερινά

Για τη συμμετοχή στις πεζοπορίες είναι απαραίτητα:

μποτάκια (ιδανικά ορειβατικά), καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, μπουκάλι νερό περπατάμε με παντελόνι ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία (αγκάθια-φίδια) και είμαστε σε συνεννόηση με τους οδηγούς μας για οποιοδήποτε πρόβλημα-δεν αποσπώμαστε από την ομάδα για κανένα λόγο χωρίς να ενημερώσουμε.

H ομάδα του ΚΟΙΝΩΝΩ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ασφαλή μας περιήγηση στα μονοπάτια της Τήνου, αλλά όλοι παραμένουμε υπεύθυνοι του εαυτού μας.

Oλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη συμμετοχή

Προαιρετική δήλωση συμμετοχής στο inbox μας στο Facebook.
Το πρόγραμμά μας ενδέχεται να υποστεί μικρές αλλαγές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Τυχόν αλλαγές θα ανακοινωθούν στη σελίδα μας στο Facebook.
τηλέφωνο επικοινωνίας:6907605604

Πρόγραμμα Συναντήσεων 1 – 5 Μαΐου

Τετάρτη, Πρωτομαγιά
Μονή Ιεράς Καρδίας – Εξώμπουργο – Κέχρος – Δυο Χωριά – Αρνάδος – Κέχρος – Μονή Ιεράς Καρδίας
Εισηγητές: Τέος Ρόμβος, Χαρά Πελεκάνου, Όλγα Καραγιάννη και Αλέξανδρος Μαβής
(Andros Routes), Μάνος Μπαζάνος

09:30
Ώρα έναρξης, Μονή Ιεράς Καρδίας
15:00-18:00
Στάση στο χωριό Κέχρος
20:00
Συζήτηση και Μικρό γεύμα από τον Άγγελο Πέτροβα, Ξώμπουργκο

Πέμπτη, 2 Μαΐου
Μονή Ιεράς Καρδίας – Φαλατάδος – Γρανιτικοί Σχηματισμοί – Βωλάξ 
Εισηγητές: Σπύρος Κοντόπουλος, Βίκυ Βλάχου, Μαρία Γρυπάρη (Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων), Νικηφόρος Βαϊμάκης, Μελίνα Ραγκαζά, Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
Μουσική: Βασίλης Παπασταμόπουλος
09:30
Ώρα έναρξης, Μονή Ιεράς Καρδίας
14:00-17:00
στάση στο Βωλάξ
19:00
ομιλία και παρατήρηση των άστρων με τηλεσκόπιο, θεατράκι Βωλάξ

Παρασκευή, 3 Μαΐου
Μονή Ιεράς Καρδίας – Φαλατάδος – Μυρσίνη – Όρμος Λιβάδας – Φάρος Λιβάδας
Εισηγητές: Νίκος Μπένος Πάλμερ, Μάρκος Αλβέρτης (Φίλοι Φάρου), Σπύρος Κοντόπουλος
09:30
Ώρα έναρξης, Μονή Ιεράς Καρδίας
14:00-18:00
στάση στον όρμο Λιβάδας
19:00
performance από τη Μαρία Λύμπουρα, Φάρος

Σάββατο, 4 Μαΐου
Μονή Ιεράς Καρδίας – Παναγιά στα Θυρίδια – Τριπόταμος/Κτικάδος – Κήπος της Συκιάς, Χώρα
Εισηγητές: Μιχάλης Σκλάβος, Χάρης Κουτελάκης, πατέρας Μάρκος Φώσκολος, Αντώνης
Βολανάκης, και άλλοι συμμετέχοντες
09:30
Ώρα έναρξης, Μονή Ιεράς Καρδίας
13:00
Ευφάνταστες κατασκευές μέσα από μια περιήγηση& παιδικό εργαστήριο, Σταυρούλα Μαστρογιάννη, είσοδος χωριού Κτηκάδος
20:00

παραδοσιακή μουσική από τους Φυστικί Σαλόνι, Κήπος της Συκιάς

Κυριακή, 5 Μαϊου
11:30
Χώρα Τήνου – Συνάντηση στον Κήπο της Συκιάς και αναχώρηση συμμετεχόντων (παιδικό εργαστήριο, απολογισμός, συζήτηση) Σάββατο και Κυριακή, 04-05 Μαΐου
Διημερίδα του εν δυνάμει φορέα RE.FE.PE, συνάντηση φορέων που διοργανώνουν residencies

Καθόλη τη διάρκεια των διαδρομών θα πραγματοποιούνται: οι εισηγήσεις και οι ξεναγήσεις επιτόπια έρευνα του Ε.Κ.Κ.Ε. καταγραφή υλικού με σκοπό τη δημιουργία ντοκιμαντέρ από την ομάδα Διάπλαση (Ίδρυμα της Βουλής)


Εισηγητές: Τέος Ρόμβος (συγγραφέας, μεταφραστής, εκδότης), Χαρά Πελεκάνου (εκπαιδευτικός), Όλγα Καραγιάννη και Αλέξανδρος Μαβής (Andros Routes), Σπύρος Κοντόπουλος (αρχιτέκτονας, θεωρητικός), Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, Βίκυ Βλάχου (αρχαιολόγος), Μιχάλης Σκλάβος (αρχαιολόγος), Χάρης Κουτελάκης (αρχαιολόγος, ιστορικός), πατέρας Μάρκος Φώσκολος (ιερέας, λαογράφος), Νικηφόρος Βαϊμάκης, Μελίνα Ραγκαζά, Μάνος Μπαζάνος (γεωπόνος, ερευνητής), Νίκος Μπένος Πάλμερ (μαρμαρογλύπτης), Φίλοι του Φάρου Λιβάδας, Μαρία Γρυπάρη (Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων)
Καλλιτέχνες -θεωρητικοί: Aντώνης Βολανάκης, Μαρία Λύμπουρα, Άγγελος Σχίζας hdkepler (Ελένη Ρίγα, Florent Frizet) και άλλοι
Ξεναγοί: Άρης Λεοντάρης (γεωλόγος-μηχανικός), Μάνθος Πρελορέντζος, Γιάννης Βιδάλης
Μουσικοί: Φιστικί Σαλόνι, Βασίλης Παπασταμόπουλος, Γιάννης και Ελένη Ασημομύτη, κύριος Φραγκίσκος (Σύλλογος Μυκόνου)
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.): Δρα Όλγα Τσακηρίδη και Όλγα Παπαλιού, Αλεξανδροπούλου Μ., Λουράντου Μ. και Σκοτώρη Δ.
Καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού: ομάδα Διάπλαση (Ιδρύματος της Βουλής)
Παιδικό εργαστήριο: Σταυρούλα Μαστρογιάννη
Μάγειρες: κυρία Κατερίνα (Κοινωνική Κουζίνα Τήνου), Άγγελος Πέτροβας, Ηλίας Μαραγκός


Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες για τις διαδρομές και τις δράσεις θα ανακοινωθούν άμεσα στο έντυπο πρόγραμμα που θα βρείτε στο νησί και θα αναρτηθεί στη σελίδα του ΚΟΙΝΩΝΩ.

Όλες οι δράσεις του ΚΟΙΝΩΝΩ πραγματοποιούνται με ελεύθερη συμμετοχή και είναι ανοιχτές προς όλους.

Δεύτερη Συνάντηση, Ιούλιος 2019, Έξω Μέρη

Σύλληψη/ Καλλιτεχνική διεύθυνση
Χρήστος Αρτέμης, εικαστικός


Περισσότερα για εμάς:

Το ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που που δημιουργήθηκε από τον εικαστικό Χρήστο Αρτέμη, διοργανώνοντας εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ερευνητικά projects, περιηγήσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας.

Στόχος είναι να φέρει σε επαφή μέσω residencies τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες από πολλαπλά πεδία της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού, με τον ίδιο τον τόπο, προσβλέποντας μέσα από τη διαπροσωπική συνάντηση, την εμπειρία της φιλοξενίας και τη διεπιστημονική εμπλοκή στη δημιουργία site-specific έργου, την έρευνα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα, την καλλιτεχνική παραγωγή. Με σημείο αναφοράς την Τήνο, οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επικοινωνώντας το έργο τους, δημιουργώντας κοινότητες συνέργειας-συνεργασίας και παράλληλα συνθήκες διάδρασης για τους επισκέπτες-θεατές και για τους κατοίκους, ώστε μέσω της συμμετοχής και με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον, τον τόπο και τον πολιτισμό που τον χαρακτηρίζει, να συνδιαμορφώνουν το ΚΟΙΝΩΝΩ.

www.kinono.gr
info@kinono.gr
https://www.facebook.com/KinonoTinosArtGathering


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.