Όταν στοιχηματίζετε με χρήματα, μήπως αυτό σας προκαλεί ανησυχία; Μήπως φοβάστε να ποντάρετε 5 ευρώ στους αγώνες του ποδοσφαιρικού στοιχήματος το Σαββατοκύριακο ή η ιδέα να ποντάρετε 10 ευρώ σε ένα χέρι στο μπλάκτζακ σας αγχώνει; Δεν είμαστε σίγουροι πως με τα παρακάτω που θα διαβάσετε θα γίνετε πιο τολμηροί στα τυχερά παιχνίδια, όμως σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την τόλμη και τα κατορθώματα του μυθικού NicktheGreekΔάνδολου, για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά και έχει γίνει πρωταγωνιστής σε ταινίες και σε βιβλία.


1. Ήταν πραγματικά Έλληνας.
Το όνομά του ήταν Νικόλαος Ανδρέας Δάνδολος και γεννήθηκε στην Κρήτη, πιθανότατα το 1883, όπως έλεγαν οι φίλοι του. Ο ίδιος δεν ήθελε να αναφέρει την ηλικία του και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του θα έπρεπε να είναι μόνο 60 όταν πέθανε το 1966. Η οικογένειά του ήταν πλούσια και ο ίδιος επιμελής μαθητής. Απόκτησε πτυχίο φιλοσοφίας αλλά δεν έμεινε στην Ελλάδα. Η οικογένειά του τον έστειλε στις Η.Π.Α., ενισχύοντάς τον οικονομικά με το ποσό των 150 δολαρίων τον μήνα. Ο Nickχρησιμοποίησε αρχικά τα χρήματα αυτά ως εισιτήριο για την είσοδό του στον κόσμο του τζόγου. Έμεινε λίγο στο Σικάγο και στη συνέχεια στο Μόντρεαλ και άρχισε να ασχολείται με τον ιππόδρομο. Κατάφερε μόλις μέσα σε έναν χρόνο να μετατρέψει το πενιχρό βοήθημα των γονιών του σε 500.000 δολάρια.

2. Είχε την ίδια έφεση να κερδίζει όσο και να χάνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη μικρή περιουσία που δημιούργησε, επέστρεψε στο Σικάγο και άρχισε να παίζει ζάρια και χαρτιά. Κατάφερε να χάσει τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά και φαίνεται πως γενικά δεν έδινε μεγάλη σημασία στα χρήματα, αλλά στην ένταση που ένιωθε παίζοντας. Μια εκτίμηση αναφέρει πως κατάφερε να κερδίσει και να χάσει πάλι γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια στη ζωή του και πως 73 φορές κατάφερε από το 0 να ξαναγίνει πλούσιος. Σε αυτόν ανήκει η φράση «Το καλύτερο μετά από το να παίζεις και να κερδίζεις είναι το να παίζεις και να χάνεις».

3. Μπορούσε να παίζει με τις ώρες.
Το 1949 ο Nickαντιμετώπισε σε έναν μαραθώνιο πόκερ, έναν από τους πιο γνωστούς παίκτες πόκερ, τον JohnnyMoss, σε έναν αγώνα διάρκειας πέντε μηνών, σε ανοιχτές παρτίδες για το κοινό. Τα μόνα διαλείμματα που έκαναν οι δύο παίκτες ήταν για να κοιμηθούν και για να παίξουν κάποιο άλλο είδος πόκερ. Στο τέλος ο Mossεπικράτησε του Nick. Η αντίδρασή του ήταν χαρακτηριστική. Ο Nickσηκώθηκε από το τραπέζι, έσφιξε το χέρι του αντιπάλου του και είπε «κύριε Moss, πρέπει να φύγω τώρα» και αποχώρησε. Κάποιοι αναφέρουν πως  Nickέχασε 2 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την παρτίδα, ενώ αργότερα οMossανέφερε πως κέρδισε το ποσό των 4 εκατομμυρίων.Πρόκειται για μια από τις πιο μυθικές αναμετρήσεις στην ιστορία του πόκερ.

4. Πολλοί τον υποστήριξαν χρηματικά αλλά έχασαν
Ο Nickθεωρείται ένας εξαιρετικός παίκτης πόκερ και τον συγκινούσαν όλα τα παιχνίδια με λεφτά. Όμως το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν το Faroή Φαραώ, το οποίο δεν παίζεται πλέον. Ήταν ένα παιχνίδι με πολλές ομοιότητες με το πόκερ που είχε γίνει πολύ δημοφιλές στην αμερικανική δύση. Ο Nickμπορούσε να ασχολείται ώρες και μέρες με αυτό. Κάποια στιγμή τον είχε υποστηρίξει οικονομικά ένας φίλος του παραγωγός ταινιών και ιδρυτής των UniversalStudios, ο CarlLaemmle σε ένα τουρνουά διάρκειας 3 μηνών, στο οποίο τελικά ο Δάνδολος έμεινε ταπί, αφήνοντας «ξεκρέμαστο» τον φίλο και χρηματοδότη του.

5. Ενδέχεται να ξενάγησε τον Αϊνστάιν και άλλους διάσημους στο Λας Βέγκας
Ο Δάνδολος ήταν ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στην εποχή του. Όταν διασημότητες έφταναν στο Λας Βέγκας, πολλές φορές αναλάμβανε να τους ξεναγήσει ο ίδιος στα τουριστικά αξιοθέατα. Λέγεται πως δεν ήθελε οι φίλοι του να αρχίσουν να κοροϊδεύουν τον Αϊνστάιν επειδή ήταν επιστήμονας, γι’ αυτό τον σύστησε ως τον «Μικρό Αλ από το Πρίνστον», αναφέροντας πως ο μικρός Αλ ήξερε να παίζει πολύ καλά στα μέρη του. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής RichardFeynman, ο οποίος μετείχε στο σχέδιο Μανχάτανέγραψε στην αυτοβιογραφία του πως ο Δάνδολος του έμαθε το σύστημα με το οποίο στοιχημάτιζε.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.