Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, η τελευταία συνάντηση της Σχολής Γονέων Τήνου για την περίοδο 2018-2019 κατά την οποία μίλησε ο διακεκριμένος Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής και Συγγραφέας Νίκος Σιδέρης με θέμα: «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!».

Περίληψη:

Συνήθεις γονείς που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά.Στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες, προβλήματα, ίσως και αδιέξοδα.

Όλο και συχνότερα, αυτοί οι συνήθεις γονείς θέτουν το ερώτημα: “Μήπως το παιδί χρειάζεται ψυχολόγο;”

Η εμπειρία και ο στοχασμός, ωστόσο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, κατά κανόνα, τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!

Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης εξηγεί με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού, τι περιμένει το παιδί απ’ τους γονείς του, πώς μπορεί να στέκεται ο γονιός στη θέση του και πώς ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εκδηλώνονται με συμμετοχή του παιδιού.

Παράλληλα, εκθέτει τη θεμελιώδη λογική και συγκεκριμένες οδηγίες, που μπορούν να υποστηρίξουν την τέχνη του γονιού.

Μια τέχνη βασισμένη σε δύο πράγματα που κάθε συνήθης γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του: Αγάπη και κανόνες.

Η υπεύθυνη Εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Μπαξεβάνη ευχαρίστησε τους συμμετασχόντας λέγοντας χαρακτηριστικά: «…Κλείνοντας τον 6o χρόνο λειτουργίας της Σχολής μας, ευχαριστούμε πρωτίστως εσάς, αγαπητοί γονείς, συνοδοιπόροι και αποδέκτες της προσπάθειας μας για παροχή γνώσης, μέσα από τις εισηγήσεις έμπειρων επιστημόνων.

Η παρουσία σας μας δίνει δύναμη και μας παρακινεί να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο!

Απόψε, στη λήξη του ιδιαιτέρως επιτυχημένου 6ου κύκλου ομιλιών, λόγω της αθρόας συμμετοχής γονέων και της επίσκεψης εξαιρετικών και επωνύμων επιστημόνων, ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο Β’ με την ευλογία του οποίου λειτουργούν οι Σχολές, τον εμπνευστή της Σχολής Γονέων Τήνου, Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Γεώργιο Φανερό για την εμπιστοσύνη και τη συνεχή στήριξή του στον θεσμό της Σχολής.

Επίσης τους σεβαστούς Ιερείς Ευστάθιο Σαντοριναίο και Άγγελο Τζανουλίνο και όσους συνεργάζονται για την προετοιμασία του έντυπου υλικού και τη διανομή του.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Προϊστάμενο και το προσωπικό του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, για τη βοήθεια και τη φιλοξενία.

Επίσης τις αγαπητές μας δασκάλες Αγγελική Θεοχάρη, Ελένη Μινάρδου και Στυλιανή Παρασκευά που στέκονται με προθυμία και αγάπη πάντα δίπλα μας. Τις εταιρίες BLUE STAR FERRIES και GOLDEN STAR FERRIES για την υποστήριξή τους. Και τέλος, ευχαριστώ προσωπικά όλες και όλους για την εμπιστοσύνη και τη φιλία σας…»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Nίκος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία και Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία).

Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Στρασβούργου (E.P.S.) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY).

Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης Γαληνός.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Deree College, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το μάθημα «Εικαστική Δημιουργία και Φαντασίωση του Καλλιτέχνη: Η περίπτωση του Ερωτισμού», καθώς και στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση».

Διδάσκει στο ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Εκπαίδευση» του Ε.Κ.Π.Α. το μάθημα «Ψυχολογία του Εκπαιδευτικού: Βιωματικό Εργαστήριο».

Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια, επιστημονικά βιβλία, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού και Φίλιππος Ρωτσέτης.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.