Διευκρινήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ», προς τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων – μέλη της.

Ενημερώνουμε τα μέλη μας που έχουν επιχείρηση Ενοικιαζομένων Δωματίων / Διαμερισμάτων ή Τουριστικής κατοικίας ή Έπαυλης και απασχολούν υπάλληλους, ότι καλό είναι να ελέγξουν αν ο λογιστής τους υπολόγισε σωστά τη μισθοδοσία του 2019 και του 2018.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι λογιστές υπολογίζουν τη μισθοδοσία στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, επιλέγοντας λανθασμένα είτε τη ΣΣΕ της ΠΟΞ, είτε τη ΣΣΕ της ΣΕΤΚΕ, χωρίς να λάβουν υπόψη ότι η μεν πρώτη είναι γενικώς υποχρεωτική μόνο για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, η δε δεύτερη δεν είναι υποχρεωτική και αφορά μόνο επιχειρήσεις που είναι γραμμένες σε Συλλόγους που είναι μέλη Ομοσπονδιών που ανήκουν στη ΣΕΤΚΕ. Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεσμεύουν κατ’ αρχήν μόνον τους εργοδότες και μισθωτούς που είναι μέλη των συνδικαλιστικών Οργανώσεων οι οποίες έχουν συμβληθεί για την σύναψη της σχετικής ΣΣΕ (άρθρο 8 του Ν. 1876/90).

Καμία από αυτές τις ΣΣΕ, δεν ισχύει για τα μέλη μας. Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός που πρέπει να καταβάλλει μια επιχείρηση-μέλος μας, είναι 650 € και δεν υποχρεούται να καταβάλει επιδόματα: προϋπηρεσίας, γάμου, εποχ. απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας, τουριστικής εκπαίδευσης.

Αν επιλεγεί από το λογιστή κάποια ΣΣΕ αντί του βασικού μισθού, η επιχείρηση σας θα επιβαρυνθεί χωρίς λόγο, με επιβαρύνσεις που μπορεί να φτάσουν στο διπλασιασμό του μισθολογικού κόστους σας.

Όσον αφορά τη περιοχή των Κυκλάδων, από όπου τις τελευταίες μέρες λαμβάνουμε καθημερινά τηλεφωνήματα και emails για το θέμα αυτό, διευκρινίζουμε ότι δεν υπάρχει κανείς Σύλλογος που να ανήκει στη ΣΕΤΚΕ, οπότε για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα του νομού Κυκλάδων, δεν ισχύει καμία από τις δυο ΣΣΕ.

Αν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το Σύλλογο σας.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.