Για το Πάσχα η Τηνιακή μαγειρική τέχνη προτείνει παραδοσιακές γλυκές τυρόπιτες ζυμωμένες με ρακή, που μοσχοβολούν κανέλα και μαστίχα (από το βιβλίο «Τηνιακή παραδοσιακή κουζίνα» – εκδόσεις Δελατόλα):

Υλικά για τη γέμιση:

1 κιλό σκληρή ανάλατη μυζήθρα (στην Τήνο ονομάζεται «πέτρωμα»)
½ κιλό ζάχαρη
Κανέλα (σκόνη)
1 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
Μισό φακελάκι άνθος αραβοσίτου
2-3 αυγά (ανάλογα με τη σκληρότητα του τυριού)
Υλικά για το φύλλο:
¾ κιλού αλεύρι
3 αυγά
Χυμός ενός πορτοκαλιού
Μισό ποτηράκι λάδι
Λίγη ρακή
Λίγο αλάτι



Εκτέλεση:

Ζυμώνεις τα υλικά του φύλλου μαζί και, αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό. Ανοίγεις λεπτό φύλλο και το κόβεις σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια των χειλιών ενός ποτηριού. Ετοιμάζεις τη γέμιση ζυμώνοντας το τυρί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το άνθος αραβοσίτου και τη μαστίχα. Στη συνέχεια προσθέτεις ένα – ένα τα αυγά προσέχοντας ώστε το μείγμα να είναι σφιχτό.

Βάζεις μια κουταλιά γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης και το διπλώνεις «πλισέ» βάζοντας το δάχτυλο στην μέση και γυρίζοντας το καθώς το διπλώνεις. Τοποθετείς τις τυρόπιτες σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνεις σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.tinosecret.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.