Αγαπητοί Φίλοι του Φάρου,

Αναφορικά με το θέμα σημειώνουμε ανακεφαλαιωτικά τα εξής :

Απολογισμός

Από το Σεπτέμβριο του 2018, στο κτίριο του Φάρου έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής εργασίες :

1) Καθαρισμός και απομάκρυνση (εθελοντές και προσωπικό της ΥΦ) 250 καροτσιών σαθρών παλαιών σοβάδων από το εσωτερικό του Φάρου, οι οποίοι λόγω της υγρασίας και της αρμύρας είχαν διαβρωθεί και καταπέσει σαν σκόνη άμμου στο πάτωμα του Φάρου σε ένα ύψος 50-60 εκατοστών στα 80τμ στο πάτωμα εσωτερικά του κτιρίου. Αποκαλύφτηκαν έτσι τα παλαιά πράσινα μωσαϊκά πλακάκια του κτιρίου, καθώς και η καταταπληκτική και πλήρως λειτουργική δεξαμενή βρόχινου νερού που περιέχει σήμερα περίπου 8 κυβικά μέτρα νερό (Κάτω από το δάπεδο της κουζίνας είναι χτισμένη η δεξαμενή.)

2) Κατασκευή δικτύου ύδρευσης του Φάρου από τον χωματόδρομο με 450 μέτρα πλαστικού σωλήνα (Εθελοντές από Μυρσίνη).

3) Αποξήλωση του παλαιού κατεστραμμένου λόγω σκουριάς κάγκελου και τοποθέτηση (προσωπικό της ΥΦ) νέου ανοξείδωτου κάγκελου εξωτερικά του κλωβού του Φάρου.

4) Τρίψιμο με συρματόβουρτσα του σκουριασμένου σιδηρού οπλισμού των εσωτερικών ταβανιών του Φάρου (εθελοντές). Πέρασμα με ειδικό αντισκωριακό υλικό (Bauer) και κατόπιν σοβάτισμα των ταβανιών των δωματίων και του διαδρόμου του κτιρίου με ειδικό επισκευαστικό υλικό (Durocret).

5) Γέμισμα (εθελοντές και προσωπικό της ΥΦ) των ρωγμών της ταράτσας με ειδικό υλικό SICA107. Πέρασμα ενός χεριού με ελαστομερές μονωτικό Kraft στην ταράτσα του Φάρου για την στεγανοποίηση και απομόνωση της υγρασίας.

6) Κλείσιμο των παραθύρων του Φάρου με κόντρα πλακέ θαλάσσης, μινιάρισμα και βαφή τους με σκούρο πράσινο ελαιόχρωμα, για την μείωση της υγρασίας και της αρμύρας στο εσωτερικό του κτιρίου (εθελοντές).

7) Τρίψιμο με συρματόβουρτσα της σιδερένιας πόρτας του πυργίσκου και της εσωτερικής σιδερένιας σκάλας. Μινιάρισμα και βαφή με ελαιόχρωμα της πόρτας και της σκάλας (εθελοντές).

8) Επισκευή, τρίψιμο, μινιάρισμα και βαφή με σκούρο πράσινο ελαιόχρωμα του παραθύρου του πυργίσκου του Φάρου, Επανατοποθέτηση τζαμιών, και τοποθέτηση μαρμάρινης ποδιάς στο παράθυρο, το οποίο και έγινε πλήρως λειτουργικό (εθελοντές).

9) Καθαρισμός της εξωτερικής αυλής του κτιρίου από σαθρά υλικά, διαχωρισμός μαρμάρων και πετρών. Μερική αποκατάσταση του τοίχου ξερολιθιάς της αυλής (εθελοντές).

10) Ματσακόνισμα, τρίψιμο με συρματόβουρτσα, μινιάρισμα και βαφή με λευκό ελειόχρωμα του μεταλλικού κλωβού του Φάρου και με πράσινο σκούρο χρώμα του κάγκελου του κλωβού (εθελοντές).

11) Εναρξη κλεισίματος εξωτερικών ρωγμών των τοίχων του κτιρίου με επισκευαστικό τσιμέντο για αποφυγή αποκόλλησης πετρών της τοιχοποιίας του κτιρίου (εθελοντές).

12) Αποκατάσταση του γκρεμισμένου μαρμάρινου πλαισίου της πόρτας του κτιρίου. Πάκτωση και κτίσιμο πρεκιού στο άνω οριζόντιο τμήμα της (εθελοντές).

13) Τοποθέτηση μικρών συμβολικών γλυπτών μαρμάρου και πέτρας εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου του Φάρου (εθελοντές).

14) Βαφή του δαπέδου του κλωβού για καλαισθησία και προστασία από υγρασία (εθελοντές).
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

Οσο οι αναστηλωτικές εργασίες προχωρούν γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς από την κατάρρευση της μικρής κουζίνας-αποθήκης δίπλα στο Φάρο πριν 3-4 χρόνια. Δυστυχώς καθυστερήσαμε και δεν την προλάβαμε . Απολογούμαστε γι αυτό . Ελπίζουμε αργότερα να μπορέσουμε να επανορθώσουμε……

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

i) Αμεση αποκατάσταση της τρύπας του τοίχου πάνω από την κεντρική είσοδο του Φάρου με χτίσιμο των πετρών που αποκολλήθηκαν στο παρελθόν.
ii) Δεύτερο ή και τρίτο χέρι ελαστομερούς πάνω στην ταράτσα του Φάρου για μόνωση της υγρασίας στην πλάκα.
iii) Συνέχιση κλεισίματος των εξωτερικών ρωγμών του κτιρίου με επισκευαστικό κονίαμα για την αποφυγή αποκόλλησης των πετρών των τοίχων.
iv) Εγκατάσταση νέων υαλοπινάκων από plexiglass στον κλωβό του Φάρου.
v) Κατασκευή 2 ξύλινων παραδοσιακών θυρών και αργότερα και των 5 παραθύρων με κάποιες προταθείσες ήδη χορηγίες συντοπιτών.
vi) Συλλογή των από πολλά χρόνια αποκολλημένων μαρμάρων και πετρών που έχουν καταπέσει στις απόκρημνες πλαγιές του Φάρου για λόγους καλαισθησίας και επαναχρησιμοποίησής τους.
vii) Αποκατάσταση των οριζοντίων μαρμάρων στο πάνω μέρος του τοίχου, τα οποία έχουν αποκολληθεί πριν 30-50 χρόνια και είναι πεσμένα στην περίμετρο του κτιρίου του Φάρου.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Α) Στο ΔΗΜΟ ΤΗΝΟΥ
Τα οικοδομικά υλικά είναι προσφορά του Δήμου Τήνου. Μας χορηγήθηκαν περίπου 200 τσουβάλια δομικών υλικών αξίας περίπου 3000€. Με φροντίδα του Δήμου Τήνου μας παραδόθηκαν στην προβλήτα του λιμανιού και μετά με το γερανό του εκ των εθελοντών Αργύρη Μωραίτη φορτώθηκαν σε βάρκες του φαρόπλοιου «Καραβόγιαννος» για μεταφορά στην ακτή του Φάρου.

Β) Στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κάποια ειδικά υλικά, γεννήτρια ρεύματος που επιστράφηκε ήδη στην Υπηρεσία Φάρων, σκαλωσιές, αλλά και ενίσχυσή μας με προσωπικό είναι προσφορά της ΥΦ του Πολεμικού Ναυτικού.. Σημειωτέον ότι όλα τα υλικά φορτώθηκαν από τη Χώρα της Τήνου, μεταφέρθηκαν με φαρόπλοιο του ΠΝ «Καραβόγιαννος» στο μυχό της ακτής του Φάρου και κατόπιν μεταφέρθηκαν με τα χέρια στο κτίριο (20 άτομα της ΥΦ και 10 εθελοντές περίπου).

Γ) Στους ΧΟΡΗΓΟΥΣ
Ευχαριστούμε θερμά κάθε χορηγό που συνεισφέρει στο σκοπό μας. Με μικροποσά κυρίως από απλούς ανθρώπους, καθώς και Συλλόγους του Νησιού (Μουντάδος, Κέχρος, Φαλατάδος, Στενή), έχει ήδη παραχθεί σημαντικό έργο με ελάχιστο κόστος .
Δ) Στους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Λόγω του εθελοντισμού (μεταφορές, εξειδικευμένες τεχνικές εργασίες, προσφορά υλικών) το μέχρι στιγμής κόστος ανήλθε σε ποσό 1000€ μόνο, με τρέχον χρηματικό υπόλοιπο 4420€.

Θερμές ευχαριστίες λοιπόν στους εθελοντές των χωριών (Μυρσίνη, Ποταμιά, Κέχρος, Στενή, Μέση) για την διαθεσιμότητα, αλλά και την ποιότητα της δουλειάς τους. Οι εθελοντές αλφαβητικά από τα χωριά Κέχρος, Μέση, Μυρσίνη, Ποταμιά, Στενή :

 • Αλβέρτης Ιωσήφ
 • Αλβέρτης Μάρκος
 • Αμοιραλής Αντώνης
 • Ζαλώνης Νίκος
 • Λειβαδάρης Γιάννης
 • Λειβαδάρης Πέτρος
 • Μουρίκης Βαγγέλης
 • Μωραίτης Αργύρης
 • Παλαμάρης Βίκτωρας
 • Παλαμάρης Γιάννης
 • Φώσκολος Γιώργος
 • Χαρικιόπουλος Ανδρέας
 • Χαρικιόπουλος Αντώνης
 • Χαρικιόπουλος Γιάννης
 • Χαρικιόπουλος Μάρκος

Ε) Στο Tinos Today που μας αναδημοσιεύει τακτικά.

Συμπέρασμα : No pain, no gain.

Οι δυσκολίες (λόγω απόστασης, προσβασιμότητας, καιρικών συνθηκών κλπ) μεγάλες, αλλά συνεχίζουμε.

Ολοι μαζί.

Δήμος Τήνου, Υπηρεσία Φάρων, Χορηγοί, Εθελοντές και Φίλοι,

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Φάρος Λιβάδας Τήνου

Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε τη συναυλία μας στην Αθήνα την 19/4/2019-18.30 με έργα Καββαδία και Ελευθερίου (Σταυρό του Νότου και Αγιο Φεβρουάριο) στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων Νειγύ 17 (ΗΣΑΠ Ανω Πατήσια). Δέστε : Εκδηλώσεις.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.