Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, μια μεγάλη συντροφιά από Γονείς των νηπίων, Μέλη του Συλλόγου της περιοχής, Μέλη του Συνεταιρισμού Ανακύκλωσης του νησιού μας, και Μέλη του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» βρεθήκαμε στο νηπιαγωγείο της Καλλονής, μετά από πρόσκλησης της Νηπιαγωγού Κας Ιωσηφίνας Μαρίας Παλαμάρη.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 

Μετά από τις απαραίτητες φιλοφρονήσεις και τη γνωριμία μεταξύ μας, μπήκαμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου και απολαύσαμε ένα μοναδικό μάθημα ανακύκλωσης «καθαρών αντικειμένων» . Οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Ανακύκλωσης, Ματθαίος Ι Δελατόλας, Λίδα Νταφούλη και η Βαρβάρα Σουράνη, μας κατέπληξαν με την θεωρητική τους κατάρτιση και την επίδειξη που μας έκαναν, για το πως πρέπει να διαλέγουμε το γυαλί , το χαρτί, το πλαστικό , τα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία καθαρά θα πρέπει να τοποθετούνται στους αντίστοιχους κάδους.

Στη συνέχεια τα μικρά παιδιά με συνέπεια, διαχώρισαν δυο σακιά αναμεμειγμένα υλικά και τα έβαλαν το καθένα στον κάδο που ανήκαν. Σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο νερού συγκέντρωσαν τα έγχρωμα καπάκια των μπουκαλιών . Κι όταν τα καπάκια θα γίνουν πολλά, θα τα δώσουν για να αγοραστεί ένα καροτσάκι για κάποιο παιδάκι που το έχει ανάγκη!!!!!!!

ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ 

Τα ανακυκλούμενα υλικά δεν είναι σκουπίδια 
Για χιλιάδες λόγους είναι πολύτιμα υλικά 

 Στο σύντομο κέρασμα που ακολούθησε, με λιχουδιές που έφτιαξε η Ιωσηφίνα και οι γονείς των παιδιών, ένοιωσα την ανάγκη, ως εκπαιδευτικός, να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους ομιλητές της ανακύκλωσης, για το πολύτιμο έργο τους. Τους προέτρεψα, να επισκεφτούν όλα τα σχολεία και από τάξη σε τάξη με τους αντίστοιχους γονείς των παιδιών να κάνουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα ανακύκλωσης, όπως ακριβώς έπραξαν εδώ στην Καλλονή. Ο δρόμος είναι μακρύς ……… αλλά οδηγεί στην Ιθάκη.

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με δενδροφύτευση του σχολικού κήπου. Φυτέψαμε μαζί με τα παιδιά, χαρουπιές , κυανόφυλλα, δενδρολίβανα , πικροδάφνες και λουλούδια. Τα δενδρύλλια όπως πάντα ήταν προσφορά του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» Σκαλίσαμε το μισό περίπου σχολικό κήπο, αλλά κάπου εκεί κουραστήκαμε.

Η Ιωσηφίνα δεσμεύτηκε να παρακαλέσει το Δήμο μας, να στείλει εργάτες να καθαρίσουν και να σκάψουν τον υπόλοιπο κήπο, γιατί τα χόρτα έχουν μεγαλώσει πολύ και άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα φίδια.

Εμείς δεσμευθήκαμε πριν ή μετά το Πάσχα, να επανέλθουμε και να φυτέψουμε το υπόλοιπο του σχολικού κήπου και να τοποθετήσουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Μικρό αφιέρωμα στη Νηπιαγωγό της Καλλονής

Γιάννης Ψάλτης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.