Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, μετά το επιτυχημένο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, που ανέδειξε τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας και προέβαλε την τέχνη και τον πολιτισμό μας, σε όλη τη Χώρα και τον κόσμο, σχεδίασε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις για το έτος 2019, που θα γίνουν στο νησί μας.

Το 2018 η Τήνος συναριθμήθηκε μεταξύ των 10 σημαντικότερων πολιτιστικών προορισμών στην Ελλάδα, μαζί με την Ακρόπολη, τις Μυκήνες, τους Δελφούς και την Ολυμπία. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο σημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου και η προσπάθειά μας, πρέπει να διακρίνεται για τη σοβαρότητα, την ποιότητα και τη δυνατότητα παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, ικανού να συνεισφέρει στον πολιτιστικό τουρισμό της Τήνου.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:


ΕΤΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Η καλλιτεχνική κοινότητα χαρακτήρισε το 2019, ΕΤΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑ, με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του ( 1939-2019 ). Ο πολυτάλαντος μουσουργός και συνθέτης έλκει την καταγωγή από τον Μαμάδο της Έξω Μεριάς και το μουσικό και συνθετικό του έργο, θεωρείται από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Η μουσική φιλαρμονική του Δήμου Μαρκοπούλου, σε μια βραδιά με κλασική μουσική, θα έλθει στο νησί μας, για να αποδώσει ελληνικούς χορούς που συνέθεσε ο Σκαλκώτας. Το Ίδρυμα Χουρμουζίου-Παπαϊωάννου που τηρεί το φωτογραφικό αρχείο του συνθέτη θα παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του, σε έκθεση φωτογραφίας.


ΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ

Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη ( 1919-2019 ). Ο Φιλιππότης γέννημα θρέμμα του Πύργου, διακρίθηκε για τα υπέροχα επιτύμβια έργα του, που κοσμούν κοιμητήρια στην Ελλάδα, τις προτομές και τα καλλιτεχνήματα που κοσμούν δημόσιους χώρους. Τον Ιούλιο-Αύγουστο 2019 θα διοργανωθούν έκθεση έργων του, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου και επιστημονική ημερίδα, για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ

Ο Δήμος Τήνου ξεκινά το 2019 το Φεστιβάλ Πέτρας, που είναι αφιερωμένο στην ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ, με την εγγραφή της στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας της Unesco. Η Έξω Μεριά έχοντας αναδείξει ανθρώπους που εκφράστηκαν δημιουργικά με την τέχνη της, θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ, μέσω του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, με τριήμερο εκδηλώσεων, όπου θα ιχνηλατηθούν οι δρόμοι της πέτρας και θα αναδειχθεί ο πολιτισμός της, με επιστημονικές ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές βίντεο, ποιητικές και μουσικές βραδιές, πολιτιστικές διαδρομές, παρουσίασης της τεχνικής της πέτρας κ.α. Το πολιτιστικό μας ταξίδι ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019 ξεκινάει! Σας θέλουμε συνοδοιπόρους! Απρίλιος 2019, Εμμανουήλ Σώχος, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.