Δύναμη Δημιουργίας ο συνδυασμός του Γιάννη Σιώτου- Παρουσίαση των υποψηφίων του Συνδυασμού

Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος την ομιλία του για το παρελθόν και παρόν και το μέλλον του νησιού, παρουσιάζοντας το Συνδυασμό και τους υποψηφίους του.

Ο κ. Σιώτος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του και περιέγραψε συνοπτικά τις βασικές του θέσεις για αυτά που πρέπει να γίνουν στο νησί τα επόμενα χρόνια.

Για τα πεπραγμένα των ενεργειών που έχουν γίνει για το δήμο Τήνου την τρέχουσα πενταετία καθώς και για τα μελλοντικά του πλάνα για την επομένη των εκλογών. Να αναφέρουμε ότι σήμερα επισήμως παρουσιάστηκε και ο τίτλος του συνδυασμού.


Στην αρχή της ομιλίας του επεσήμανε:

«Η συμμετοχή των πολιτών είναι η Δύναμη του Δήμου και η απαραίτητη προϋπόθεση για τη Δημιουργία ανάπτυξης, προκοπής και ευημερίας…

…Για αυτό και από την επόμενη ημέρα, που με τη δική σας στήριξη θα αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου θα θεσμοθετήσουμε ένα μόνιμο Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των φορέων του νησιού, που θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα και θα διασφαλίζει την ουσιαστική συνεργασία και συλλειτουργία όλων μας, για το καλό του νησιού.

Για μένα προσωπικά αποτελεί κορυφαίο στοίχημα να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία κοινή αντίληψη και να βάλουμε κοινούς στόχους για το νησί μας, υπεράνω πολιτικών και ατομικών συμφερόντων.

Καλά τα χτυπήματα στην πλάτη και οι κοινωνικές επαφές, ακόμα καλύτερη όμως η δυνατότητα να ακούγεται και να συμμετέχει ο καθένας από εσάς. ¨»

Σχετικά με το τί αντιμετώπισε αυτή η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια τόνισε:

«Καταρχήν υπήρχε η παραδοσιακή υποχρηματοδότηση από το Κράτος, που έχουν όλες οι τουριστικές περιοχές και ειδικά τα νησιά μας. Τα χρήματα που παίρνουμε δεν υπολογίζονται με βάση τους επισκέπτες, αλλά τους μόνιμους κατοίκους με βάση την απογραφή. Παίρνουμε λεφτά μόνο για περίπου 10.000 κατοίκους, ενώ συνολικά δεχόμαστε 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Την ίδια ώρα, λόγω Μνημονίων και της κακής οικονομικής συγκυρίας ακόμα και αυτά χρήματα ελαττώθηκαν στο μισό, δηλαδή οι κρατικές χρηματοδοτήσεις περικόπηκαν πάνω από 50%.

Δυστυχώς δεν υπήρχε διαμορφωμένη μία επιθετική αναπτυξιακή στρατηγική, που θα την υπηρετούμε ανεξαρτήτως πολιτικών και αυτοδιοικητικών διαφορών όλοι όσοι αγαπάμε το Νησί.

Και βεβαίως υπήρχε και μία αρνητική στάση από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, που δεν συνοδεύονταν, τις περισσότερες φορές από εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες διοικητικές προσφυγές ή/και καταγγελίες έκανε η αντιπολίτευση και γιατί. Δεν συζητάμε τώρα τις προεκλογικές ανακοινώσεις όπου παρουσιάζουν μία εικόνα κατεστραμμένης και εγκαταλειμμένης Τήνου, σαν εμείς να ζούμε σε άλλο νησί.»

Για τον τόπο που λειτούργησε η σημερινή δημοτική αρχή τόνισε:

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, δουλέψαμε όλοι με μεράκι, φιλότιμο, συνέπεια και ακεραιότητα.

Διασφαλίσαμε επιπλέον κονδύλια από την Ε.Ε. από το Π.Δ.Ε. τη ΠΝΑ, και το Πράσινο Ταμείο, με χαρακτηριστικότερο ότι τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο διασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις άνω των 6.500.000 ευρώ!

Εφαρμόσαμε και υλοποιήσαμε συγκεκριμένες πολιτικές για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, να ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε έργα υποδομής, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

Ο απολογισμός αυτού του έργου έχει σίγουρα θετικό πρόσημο, για τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, τις Υποδομές, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.»

Σχετικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επεσήμανε:

«Επί 4 χρόνια αγωνιστήκαμε με συνέπεια και επιμονή και επιτελέσαμε το ιστορικό μας χρέος να διαφυλάξουμε την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιερού μας Ιδρύματος.

Γιατί αυτό απαιτούσε η παράδοση που είχαν σεβαστεί όλοι, πλήν της Δικτατορίας και της επαίσχυντης νομοθετικής ρύθμισης του 2014.

Γιατί αυτό επέβαλε η διαθήκη των κτητόρων και προγόνων μας που διασφάλισε τον λαϊκό χαρακτήρα και το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος.

Ο αγώνας, βεβαίως, συνεχίζεται εφόσον εκκρεμούν οι σχετικές προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, αλλά η δική μας στάση και η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής μας κοινωνίας είναι απόλυτη:

Σεβόμαστε τις αξίες και τις παραδόσεις και το διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Και ακριβώς για αυτό Δεν διαπραγματευόμαστε την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία του ιστορικού αυτού ιδρύματος με την τεράστια θρησκευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά.

Υπάρχουν βέβαια και οι ελάχιστοι που δεν έχουν αντιληφθεί τον πραγματικό χαρακτήρα και σκοπό του αγώνα μας και επιμένουν να μας κατηγορούν για αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά.

Νομίζω ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτοί θα γίνονται όλο και λιγότεροι. Άλλωστε πρόσφατα είδατε και μία ανακοίνωση από συμπολίτες μας που ψήφιζαν παρών σε κρίσιμες ψηφοφορίες να προσχωρούν στη θέσεις μας.

Και αυτό ακόμα και εάν κρύβει οποιαδήποτε σκοπιμότητα είναι θετικό. Αλλά αυτό που θα μας κρίνει όλους στο τέλος είναι οι πράξεις μας και όχι τα λόγια μας.

Και η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Σε μόλις 20 μέρες θα δούμε ποιοι θα κάνουν πράξεις αυτά που λένε.»

Ανέφερε ότι δεν θα ασχοληθεί με το παρελθόν και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

«Δεσμεύομαι ότι θα εγγυηθώ την αποτελεσματική και δημιουργική πορεία του Δήμου, όσον αφορά την προετοιμασία του νησιού για τη νέα τουριστική περίοδο ανεξαρτήτως των επερχόμενων εκλογών. Στόχος μας είναι η φετινή σαιζόν να είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Δεσμεύομαι ότι θα διεκδικήσω με επιμονή, πείσμα και αποφασιστικότητα αυτά που μας ανήκουν από κάθε φορέα και κάθε λογής εξουσία.

Σέβομαι θεσμούς, θέλω να συνεργαστώ με όλους, αλλά εκπτώσεις δεν κάνω για κανέναν

Δεν υποχωρώ, δεν συμβιβάζομαι, δεν σκύβω το κεφάλι απέναντι σε κάθε λογής εξουσία.

Έχω ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική αναφορά, αλλά υπεράνω όλων η Τήνος. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας στο δρόμο, στα μαγαζιά, στα χωράφια στα οποία και μεγάλωσα, στη Χώρα, στα χωριά.

Εγώ δεν θα είμαι ωσεί παρών 4,5 χρόνια και θα εμφανίζομαι λίγους μήνες πριν τις εκλογές για να το παίξω Πατερούλης, που ξέρει πάντα το καλό μας και είναι πάντα πρόθυμος να μας σώσει.

Δεσμεύομαι ότι θα σεβαστώ, θα αξιοποιήσω και θα συνεργασθώ με βάση συγκεκριμένες αρχές με οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, αγαπάει και θέλει να προσφέρει στο νησί μας.

Δεσμεύομαι ότι κάθε χρόνο θα κάνω ανοικτό δημόσιο απολογισμό για το τί στόχους είχαμε , τί πετύχαμε, που αποτύχαμε και τί προγραμματίζουμε.

Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να παραδώσουμε μια καλύτερη Τήνο στα παιδιά μας.»

Tέλος έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Σίμο Ορφανό:

«Στο τέλος της ομιλίας μου θα μου επιτρέψετε μία προσωπική αναφορά. Γιατί στη ζωή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις απόψεις και συμφέροντα αλλά υπάρχουν και κόκκινες γραμμές, αυτά που λέμε θέσεις αρχής.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ακούω από διάφορους στο νησί ότι καπηλεύομαι τη μνήμη του Σίμου Ορφανού.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ούτε καπηλεύομαι, ούτε εκμεταλλεύομαι. Απλώς τιμώ και σέβομαι.

Και βεβαίως δεν ξεχνώ, ούτε τους υβριστές του, ούτε τους κατηγόρους του. Θα έλεγα λοιπόν σε κάποιους να είναι σεμνοί και πιο γενναίοι, όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Οι κωλοτούμπες επιτρέπονται, απλώς δεν πρέπει να μας κουνάνε και το δάκτυλο. Το νησί είναι πολύ μικρό και όλοι γνωριζόμαστε καλά.

Εμείς όμως προχωράμε. Με σοβαρότητα , με συνέπεια και αποφασιστικότητα.»

Μετά το τέλος της ομιλίας του παρουσίασε το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού σημειώνοντας ότι : «Και επειδή αυτοί που δημιουργούν συνήθως είναι οι ομάδες και θα μου επιτρέψετε να πω οι παρέες θα σας παρουσιάσω τους πρώτους 65 συνοδοιπόρους μου».

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.