To Βολάκι και η Κοπανιστή Tήνου από το τυροκομείο San Lorenzo θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου στις 5 Ιουνίου στο Noale της Βενετίας θα αποτελέσουν αντικείμενο τεχνικής γευσιγνωσίας από 12 δασκάλους γευσιγνώστες (maestri assaggiatori) με σκοπό να αξιολογηθούν και να ταξινομηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ONAF Ιταλίας (Εθνική Οργάνωση Γευσιγνωστών Τυριών Ιταλίας), πράγμα που συμβαίνει για πρώτη  φορά με ελληνικά τυριά.

Η βραδιά τεχνικής γευσιγνωσίας (assaggio tecnico) οργανώνεται από τον Maurizio Mazzarella, υπεύθυνο της ONAF Βενετίας μετά από πρόταση της Κωνσταντίνας Μπαλαφούτη-Menarin, επίσης γευσιγνώστριας και μέλους της ONAF.

Η κυρία Μπαλαφούτη, μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, με προσωπική της πρωτοβουλία επισκέφτηκε τον Μάιο τα νησιά της Μήλου, της Σίφνου και της Τήνου με σκοπό να γνωρίσει και να καταγράψει τις ιδιαιτερότητες της τοπικής παραγωγής τυριών.

Σε συνεργασία και συμφωνία με τους ντόπιους τυροκόμους επιλέχθηκαν, για να αποτελέσουν αντικείμενο τεχνικής γευσιγνωσίας, τα εξής τυριά: Μηλέικο (από το τυροκομείο Φάρμα Μήλος), Βολάκι και Κοπανιστή Tήνου (τυροκομείο San Lorenzo), Καρίκι Τήνου (τυροκομείο Αγγελικής Ρουγγέρη), Χλωρομανούρα και Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου (τυροκομείο Φρατζέσκαρου), Ξινομυζήθρα και  Mηλέικο (τυροκομείο Ο Χαραλαμπάκης).

Η μεθοδολογία που ακολουθείται κατά την τεχνική γευσιγνωσία, όπως όλες οι μέθοδοι αξιολόγησης,  αποκαλύπτει, καθορίζει και αξιολογεί τα οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά  των τυριών με προκαθορισμένα κριτήρια.

 διαβάστε περισσότερα στο www.dairynews.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.