Για πρώτη φορά, στην πολυετή ενασχόλησή μου με τα κοινά, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στο λιθαράκι που έχω βάλει και γω για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Δεν το κάνω για την προσωπική μου προβολή, ειλικρινά. Άλλωστε είναι αυτονόητο καθήκον κάθε αιρετού να προσπαθεί συνεχώς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του χωρίς να επιζητεί την επιβράβευση.

Ο λόγος που με υποχρεώνει να το κάνω, είναι για να αποκρούσω τις άδικες επικρίσεις που δέχθηκα από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που κοσμεί την παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Ιωάννη Σιώτου, κ. Γεώργιο Σανταμούρη. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Επάρχου Τήνου, ως Προέδρου του Κέντρου Υγείας Τήνου και ως Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου, όχι μόνο δεν προσέφερα κανένα κοινωνικό έργο αλλά το μοναδικό μου κίνητρο ήταν η προσωπική μου φιλοδοξία και προβολή!

Για να με μειώσει περισσότερο με αποκάλεσε υποτιμητικά ‘’γιο μπακάλη’’, προφανώς για να τονίσει ότι δεν είμαι κοινωνικά ισότιμος με εκείνον. Δηλώνω λοιπόν κατηγορηματικά ότι είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου. Μου μετέδωσε την αρετή της ταπεινότητας, μαζί με άλλες που εφάρμοσα στην πολιτική και κοινωνική μου ζωή. Με έμαθε να μην υποκρίνομαι και να μην γίνομαι κριτής των άλλων, με την ευκολία του υβριστή και συκοφάντη μου.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ, ΩΣ ΕΠΑΡΧΟΥ ΤΗΝΟΥ
(ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ)

Περιληπτικά και μόνο ως προς τα πλέον σημαντικά:

Διεκδίκησα και έλαβα ό,τι δικαιούτο η Περιφερειακή Ενότητα Τήνου. 1. Μέχρι τώρα έχουν γίνει επεμβάσεις στο επαρχιακό δίκτυο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

2. Αντικαταστάθηκαν τα πεσμένα από χρόνια φανάρια του περιφερειακού δρόμου, με νέα, πιο ανθεκτικά.

3. Καθαρισμός των χαντακιών σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, καθώς και των ρεμάτων και οχετών.

4. Έχει δημοπρατηθεί, από την αρχή του έτους, νέο έργο για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου, προϋπολογισμού 700.000 €, το οποίο προβλέπει επέμβαση στην επικίνδυνη στροφή κάτω από το Δημοτικό Σχολείο Πύργου, όπου έχουν συμβεί στο παρελθόν ατυχήματα.

5. Έχει συνταχθεί μελέτη για διαγραμμίσεις επαρχιακού δικτύου, τοποθέτηση πινακίδων όπου χρειάζεται και πολλά μέτρα μεταλλικών στηθαίων, προϋπολογισμού 700.000 € (εντάχθηκε προς χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα).

6. Προχωρά επείγουσα διαδικασία προμήθειας μεγάλης ποσότητος ασφαλτομείγματος για επισκευές επαρχιακού ασφαλτοτάπητα.

7. Χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν εργασίες στο Κλειστό Γυμναστήριο Τήνου.

8. Έχει δημοπρατηθεί και θα εκτελεσθεί σύντομα η τοποθέτηση τάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Τήνου.

9. Έχουν χρηματοδοτηθεί δύο φορές επισκευές των σχολικών κτηρίων. Η χρηματοδότηση του 2018, ποσού 250.000 €, γι’ αυτού του είδους τις επισκευές, ήταν η μεγαλύτερη στις Κυκλάδες και σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση υπάρχει καθυστέρηση έναρξης των εργασιών εκ μέρους του Δήμου Τήνου. 10. Έχει εγγραφεί πίστωση στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για προμήθεια φαναριών για τον φωτισμό του περιφερειακού δρόμου των Υστερνίων.

11. Διανομή μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ προϊόντων σε ευπαθή άτομα, μετά την εξασφάλιση χώρου, ο οποίος έχει διατεθεί από την εκκλησία, την μόνη που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας.

12. Με ενέργειές μου, ιδρύθηκε Κοινωνικό Παντοπωλείο στο νησί μας, το δεύτερο στις Κυκλάδες μετά της Σύρου, αφού εξασφαλίστηκε δωρεάν χώρος από την εκκλησία, στον οποίο θα στεγαστεί (ο Δήμος δεν απήντησε καν σε δύο έγγραφά μου). Κατατέθηκαν, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν 77 αιτήσεις απόρων οικογενειών και έχουν επιλεγεί τα προϊόντα που θα διανεμηθούν σε μηνιαία βάση, από την 1-1- 2019. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι προμηθευτές υπέβαλαν λάθος δικαιολογητικά και ελλιπείς προσφορές. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και προσδοκώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα ώστε να αρχίσει αμέσως η διανομή των προϊόντων.

13. Εξασφαλίστηκαν και διανεμήθηκαν 500 δενδρύλλια ελιές καλαμών σε 112 παραγωγούς, από το περιφερειακό φυτώριο Ρόδου.

14. Ενισχύθηκαν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης για την σωστή ενημέρωσή σας, χρησιμοποίησα το υπηρεσιακό αυτοκίνητο (είχα δικαίωμα με Απόφαση της Περιφέρειας) ελάχιστες φορές και αυτό για την μεταφορά υπαλλήλων της Περιφέρειας ή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων από το λιμάνι και όχι για προσωπική χρήση (οι κακόβουλες πληροφορίες που είχε ο κατήγορός μου δεν ήταν σωστές).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αριθμ. 24238/2241/6-3-2017 του Περιφερειάρχη Κυκλάδων, μου δόθηκε η αρμοδιότητα του Τομέα Κοινωνικής Μέριμνας για το Νομό Κυκλάδων (άρθρο 34).

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 
ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ - ΑΝΔΡΟΥ

Όταν ανέλαβα τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου, δεν βρήκα ούτε γραφείο ούτε υπάλληλο ούτε καρέκλα να καθίσω! Είχα εντούτοις την τύχη να έχω καλούς συνεργάτες, δύο δημάρχους από την Άνδρο και τον Παναγιώτη Κροντηρά από το Δήμο Εξωμβούργου, τον Αντιδήμαρχο Άνδρου και τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητος Πανόρμου, αείμνηστο Πέτρο Ράλλη, με τους οποίους συνεργάστηκα άριστα. Έγινε ενοικίαση γραφείων και αποθηκών του Λιμενικού Ταμείου και πρόσληψη υπαλλήλων. Το Λιμενικό Ταμείο άρχισε να αποκτά χρήματα. Έγιναν μελέτες, προγραμματίστηκαν και εκτελέσθηκαν αρκετά έργα σε όλα τα λιμάνια Τήνου και Άνδρου, με κυριότερα την αλλαγή των επικίνδυνων φωτιστικών κατά μήκος της παραλίας του λιμένα Τήνου καθώς και πολλές παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια και σε άλλους χώρους των χερσαίων ζωνών των λιμανιών Τήνου και Άνδρου. Έγινε διευθέτηση των λιμναζόντων υδάτων, υποστήλωση κρηπιδωμάτων, προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρων με παγκάκια στην προβλήτα ταχυπλόων και τοποθέτηση προσκρουστήρων στα λιμάνια Τήνου και Άνδρου. Κατασκευή και επισκευή ραμπών ανέλκυσης μικρών σκαφών στα λιμάνια ευθύνης μας. Μέχρι και διαδικασία εκπόνησης μελέτης Master Plan ξεκίνησε επί των ημερών μου. Όλα τα παραπάνω, έγιναν με τη βοήθεια των εκλεκτών συνεργατών μου, που προανέφερα.

Και όλα αυτά για τον αυτοανακηρυχθέντα Εισαγγελέα και Κριτή των πάντων στην Τήνο, κ. Γεώργιο Σανταμούρη, ήταν «ΑΦΑΣΙΑ».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ 
( ΟΜΟΙΩΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ)

Ανέλαβα τη διοίκηση του Κ.Υ. Τήνου την 19-11-2013. Ένα από τα αρχικά προβλήματα ήταν η υποστελέχωση από αγροτικούς ιατρούς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο ιατροί έγιναν οκτώ (8), μετά από συνεχείς επισκέψεις μου στο Υπουργείο Υγείας, δίνοντας κίνητρα για δωρεάν στέγαση μέχρι τεσσάρων (4) ιατρών.

Μετά τη διαπίστωσή μου ότι ο χώρος και τα μηχανήματα του οδοντιατρείου παραμένουν αναξιοποίητα για χρόνια, ζήτησα επιτακτικά να προκηρυχθούν θέσεις Οδοντιάτρων. Αρχές του 2015, μετά από συντήρηση των μηχανημάτων, το Οδοντιατρείο άρχισε να λειτουργεί με δύο (2) ιατρούς.

Αρχές του 2015 παρουσιάστηκε πρόβλημα στην καθαριότητα του Κ.Υ, όταν ο εργολάβος καθαριότητος παύτηκε χωρίς να υπάρξει εναλλακτική λύση για ένα χώρο 1.000 τ.μ. με μεγάλη επισκεψιμότητα και άρχισε ο Γολγοθάς εξεύρεσης λύσης για την καθαριότητα του Κ.Υ. για περίοδο 18 μηνών.

Για την προμήθεια διαφόρων ειδών και για το πετρέλαιο προς θέρμανση του Κ.Υ, μη έχοντας ελπίδες διά της υπηρεσιακής οδού (…), βασιστήκαμε σε χορηγίες συμπολιτών μας αλλά και της εκκλησίας.

Το πεπαλαιωμένο ακτινολογικό μηχάνημα με πολλά προβλήματα αντικαταστάθηκε με σύγχρονο εμφανιστήριο, αξίας 20.000 €, δωρεά του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου.

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Τήνου», εκτός των άλλων πολλών χορηγιών, ανταποκρίθηκε και αυτός θετικά, σε αίτημά μου, αντικαθιστώντας όλα τα εξωτερικά κουφώματα του ΚΥ με σύγχρονα δαπάνης αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Για τα παραπάνω ο συκοφάντης μου με χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτο και άσχετο με το αντικείμενο».

Σταματώ εδώ…

Αυτή είναι η σεμνή και αθόρυβη προσφορά μου στον τόπο μου κ. Γεώργιε Σανταμούρη. Αντί να κάθομαι και να χύνω το δηλητήριο μου εναντίον των συνανθρώπων μου (όπως έχετε κάνει αφειδώς τον τελευταίο καιρό για όποιον δεν σας αρέσει), επέλεξα να είμαι χρήσιμος στους συνανθρώπους μου, που με τιμούν χρόνια με την εμπιστοσύνη τους.

Την πορεία μου αυτή στα κοινά δεν είχα ποτέ προβάλει ως σήμερα γιατί δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα αλλά η ουσία. Όπως δεν με ενδιαφέρει να προκαλώ ούτε να κατηγορώ τους συνανθρώπους μου ή τους θεσμούς του τόπου μου. Με λίγα λόγια, ευτυχώς, είμαι το αντίθετο ακριβώς από σας.

Τήνος 14 Μάη 2019 

Ο γιος του μπακάλη του Μουντάδου 
Γιάννης Γιαγιάς του Αντωνίου
 Έπαρχος Τήνου 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.