Η Νατάσα Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Τήνου, μιλά για τα εγκαίνια ενός νέου δικτύου μονοπατιών και για τη συνεισφορά του πεζοπορικού τουρισμού στην επιμήκυνση της σεζόν.

 Της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη


Τι οδήγησε την Τήνο να αναδείξει τα μονοπάτια της; 
Ν.Δ.: Στην Τήνο υπάρχει ένα μεγάλο πεζοπορικό δίκτυο έκτασης 800 χλμ. περίπου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παλιότερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, είχαν ήδη αναδείξει μέρος του δικτύου αυτού και είχε σημειωθεί αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού λόγο των μονοπατιών. Η δυναμική που εντοπίσαμε μας ώθησε να προχωρήσουμε τη σχετική μελέτη και να αναδείξουμε περισσότερα και «ιδιαίτερα» μονοπάτια αλλά και σημεία ενδιαφέροντος κατά μήκος αυτών. Αναζητήσαμε μονοπάτια που περνάνε από τα χωριά και τους οικισμούς, παραλίες, λατομεία και δημιουργήσαμε 12 διαδρομές όπως η Στράτα των Μύλων, η Κρυφή Κοιλάδα ή ο Δρόμος του Μαρμάρου. Μοναδική στην Ελλάδα είναι η Γεωδιαδρομή, με τους γρανιτικούς σχηματισμούς μεταξύ Βωλάξ και Φαλατάδου. Αναλυτικές πληροφορίες για όλες αυτές τις διαδρομές έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα Tinotrails.com. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η σήμανση και ο καθαρισμός των μονοπατιών σε συνεργασία με την Paths of Greece, η οποία και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλα τα στάδια της ανάδειξης των μονοπατιών.


Για πόσα χιλιόμετρα μονοπατιών μιλάμε; 
Ν.Δ.: Το TinosTrails είναι ένα δίκτυο 152χλμ. κυκλικών, κυρίως, διαδρομών. Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο στις Κυκλάδες που φέρει την έγκριση της Διεύθυνσης Δασών. Στα σχέδιά μας είναι να εντάξουμε και άλλες διαδρομές και να προσθέσουμε απολήξεις αλλά και να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τα γειτονικά νησιά, το Γεωπάρκο των Κεντρικών Κυκλάδων. Θέλουμε να συνδέσουμε τα μονοπάτια τόσο με τη μοναδική γεωλογία του νησιού όσο και με αγροτουριστικές μονάδες, οικοτεχνίες, το Tinos Food Paths και με σημαντικές δράσεις που προβάλουν στοιχεία μοναδικότητας του νησιού.


Ποια τα χαρακτηριστικά του φετινού TinosFoodPaths; 
Ν.Δ.: Το φετινό Tinos Food Paths πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 19 Μαΐου και συσπείρωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά όλους τους επαγγελματίες εστίασης του νησιού και μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που υποδέχθηκαν στο νησί τους προσκεκλημένους σεφ και δημοσιογράφους. Βιωματικές δράσεις έγιναν στην Καλλονή και στο Καρκάδο, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης ένα συνέδριο με διεθνούς φήμης bartenders, οι οποίοι δημιούργησαν νέες συνταγές με βάση τα τοπικά προϊόντα. Το Tinos Food Paths είναι ένα πολύ πετυχημένο πάντρεμα της εστίασης με τον πρωτογενή τομέα και εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά και να μας ενώνει. Οι δράσεις που έγιναν φέτος στην τοπική Κοινότητα Καλλονής πραγματικά συγκίνησαν όλο τον κόσμο και έβαλαν σε «δράση» όλους τους ανθρώπους των χωριών αυτών, από τους μεγαλύτερους μέχρι τους μικρότερους.

Σε ποιο βαθμό συνεισφέρουν δράσεις όπως οι παραπάνω στην προσέγγιση ποιοτικού τουρισμού στην Τήνο; 
Ν.Δ.: Το Tinos Food Paths φέρνει στο νησί πολύ κόσμο που ενδιαφέρεται για τη γαστρονομία της Τήνου. Το πεζοπορικό δίκτυο θεωρούμε ότι ταιριάζει ιδιαίτερα με τον χαρακτήρα του νησιού το οποίο και ήταν ανέκαθεν ένας ήσυχος τόπος. Κάθε νέο προϊόν που αναπτύσσουμε συνδέεται με την τέχνη, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιδιαιτερότητά μας. Η Τήνος δεν είναι το νησί που θα επισκεφτεί εκείνος που θέλει να αράξει στην παραλία ή να πίνει ως το πρωί. Θα έρθει, αντιθέτως, εκείνος που ενδιαφέρεται για τα μουσεία και την αρχιτεκτονική του νησιού, για τα χωριά και τα μονοπάτια και για το καλό φαγητό σε χαμηλό κόστος: από τα βραβευμένα εστιατόρια μέχρι τα περιποιημένα καφενεδάκια.

Πόσο συνεισφέρουν οι παραπάνω μορφές τουρισμού στην επιμήκυνση της σεζόν; 
Ν.Δ.: Φέτος, αμέσως μετά την 25η Μαρτίου, ξεκινήσαμε να υποδεχόμαστε πολλούς επισκέπτες, ενώ η πληρότητα το Πάσχα άγγιξε το 90%. Υπάρχουν πια καταλύματα σε πολλά χωριά του νησιού και είναι γεγονός ότι, εκτός από τους προσκυνητές, υποδεχόμαστε πλέον επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Ο πεζοπορικός τουρισμός έρχεται κυρίως από Αγγλία και Γαλλία και αντιστοιχεί στο 80% της κίνησης στο νησί το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τα μονοπάτια, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της Τήνου παρουσιάσαμε μέσα από στοχευμένες δράσεις σε Γάλλους δημοσιογράφους στο Παρίσι, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το εστιατόριο Evi Evane. Αντίστοιχη δράση έγινε στο Λονδίνο αλλά και στο Μιλάνο, συνέπεια του οποίου ήταν να κατακλυστεί το νησί από Ιταλούς σέρφερ. Η Τήνος διαθέτει πλέον μία πλήρη γκάμα εναλλακτικών μορφών τουρισμού, από την πεζοπορία και το bouldering μέχρι την κατάδυση και την ιππασία. Στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού συμβάλλει ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου με τη διοργάνωση του Tinos Running Experience που ξεκινά στις 8 Ιουνίου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.