Φέτος για τεσσαρακοστή πρώτη  φορά, ακολουθώντας την παράδοση των γονιών μας, θα συναντηθούμε την Κυριακή του Τυφλού 2 Ιουνίου 2019 για να εορτάσουμε όλοι μαζί οι Μουνταδιανοί και οι φίλοι μας, την Ανάσταση του Χριστού μας στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Αργυρούπολη Αττικής και να «μαραντίσουμε».Από τα χρόνια εκείνα, τα πολύ-πολύ παλιά, τότε που οι άνθρωποι είχαν ανθρωπιά, τότε που επικοινωνούσαν με εγκάρδιες καλημέρες και χαμόγελα, τότε που ο ένας βοηθούσε τον άλλον ανυστερόβουλα, τότε που κέντρο της καθημερινής τους ζωής ήταν η εκκλησιά τους και το πανηγύρι της, τότε λοιπόν γεννήθηκαν στην Τήνο έθιμα όπως αυτό του μαραντίσματος.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, που πλημμυρίζει τις ευλαβικές ψυχές των χριστιανών του νησιού, δεν χωρούσε μέσα στα στενά όρια του χωριού. Έπρεπε να αντιλαλήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Να ακουστεί  το Χριστός Ανέστη σε κάθε ξωκκλήσι. Να φτάσει σε κάθε γωνιά.

Οι Μουνταδιανοί ξεκίνησαν απ' τη Γύρλα. Τρίτη ΄΄τω σκολώ΄΄, Λαμπροτρίτη, πρωί-πρωί η εικόνα των αγίων Αναργύρων με διπλοκάμπανο απ' την εκκλησιά του Άη Γιάννη του χωριού ξεκινούσε για τη Γύρλα,  την έδρα της, συνοδεία των χωριανών με φορτωμένα τα γαϊδουράκια με τα καλάθια γεμάτα με καλούδια. Ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αβγά, τυράκια, τυρόπιτες, τις δοξάρες για τα παιδιά (μεγάλα ανεβαστά κουλούρια με ένα κόκκινο αβγό επάνω), ρακί και κρασί από το βαρέλι τους. Επάνω στο σαμάρι βάζανε και δυο - τρία παιδιά. Μπροστά η εικόνα πίσω όλοι οι άλλοι.Μετά την αναστάσιμη λειτουργία εκεί,  άπλωναν τα τραπεζομάντηλα κάτω απ' τ΄ αγρέλια, έβγαζαν τα φαγητά και έτρωγαν, έπιναν, γλεντούσαν και χόρευαν με τα βιολιά και το λαούτο ώσπου να κρυφτεί ο ήλιος.

Μ Α Ρ Α Ν Τ Ι Ζ Α Ν  δηλαδή.

Και στην Αθήνα, φέτος για πρώτη φορά, ο Σύνδεσμός μας, αγιογράφησε ένα αντίγραφο της εικόνας των Αγίων Αναργύρων που έχουμε στο χωριό μας, και θα τη φέρουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης για να θυμόμαστε τι ακριβώς γίνεται στη Τήνο!

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μαραντίσουμε στην Αθήνα την Κυριακή του Τυφλού 2 Ιουνίου 2019 στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, ψηλά στην Αργυρούπολη. Ελάτε λοιπόν όλοι και φέτος με τα φαγητά σας, αγαπημένοι, μονιασμένοι, πιστοί στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα του νησιού μας, να ζήσουμε τις όμορφες αυτές στιγμές.

Καλή αντάμωση!

«Σύνδεσμος των Απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων»

Πληροφορίες: Παναγιώτης Γεροντής 6937664824, Ηλίας Σιγάλας 6944318033

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.