Στο πλαίσιο των ερχόμενων Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, επικοινωνήσαμε με τον Υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, κο Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο για μια συνέντευξη αναφορικά με την καταγωγή του από την Τήνο, τους στόχους του καθώς και για το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.

Μιλήστε μας λίγο για την σχέση σας για την Τήνο;

Η οικογένεια της μητέρας μου είναι από την Τήνο κι εγώ από τότε που γεννήθηκα επισκέπτομαι τακτικά το νησί, αρκετές φορές το χρόνο. Είναι τόπος φιλόξενος, με μεγάλη φυσική ομορφιά, ιδιαίτερη ιστορία, γι αυτό και προσελκύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμο με όρεξη να την γνωρίσει. Είναι όμως και τόπος με εργατόκοσμο, με ανθρώπους του μεροκάματου στην ύπαιθρο και στην πόλη, στις τουριστικές υπηρεσίες και στην εστίαση, ανθρώπους που είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα εισοδήματά τους και τα δικαιώματά τους να πέφτουν ως και 40% και τη φορολογία να τσακίζει κόκκαλα. Γιατί για το ΚΚΕ, ο τόπος, η πατρίδα, είναι οι άνθρωποι που ζουν και παλεύουν. Και πρέπει αυτή την εμπειρία να την αξιοποιήσουν και οι Τήνιοι και Τήνιες, να μην πάμε στις 26 Μάη με μία από τα ίδια

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την πολιτική; 

Από τα μαθητικά μου χρόνια συμμετείχα στους αγώνες που διεξάγονταν ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στο σχολείο με το νόμο Αρσένη το 1996-97, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο Ευρωπαίων και Αμερικανών ΝΑΤΟϊκών στη Γιουγκοσλαβία. Πιο συστηματικά πια από το 2002, όταν οργανώθηκα στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, σαν φοιτητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πως αποφασίσατε μια τέτοια υποψηφιότητα; 

Σε αντίθεση με τα άλλα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, στο ΚΚΕ οι αποφάσεις για το ποιος θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στις εκλογές, αλλά και σε άλλες αιρετές θέσεις, λαμβάνονται συλλογικά. Δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών ατομικών φιλοδοξιών, δεν υπάρχουν στο δικό μας χώρο αυτά που βλέπουμε στα άλλα κόμματα και δημοτικές παρατάξεις: πισώπλατα μαχαιρώματα, υποψήφιοι να αλλάζουν πλευρά ακόμη και στη μέση της θητείας, προπαγάνδα και χτυπήματα κάτω από τη μέση σε ανθρώπους που λες ότι είναι "σύμμαχοί" σου.

Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες, συμμετέχουν άνθρωποι αγωνιστές από όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής: συνδικαλιστές εργάτες και εργάτριες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, άνθρωποι που προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη συμμετοχή νέων αγωνιστών και αγωνιστριών, τα ψηφοδέλτιά μας είναι ίσως τα νεανικότερα που κατατίθενται. Και βέβαια, εκτός από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συμμετέχουν άνθρωποι που προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους: από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Άνθρωποι που έζησαν τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την κρίσιμη στιγμή αποφάσισαν χωρίς περιστροφές να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Κι αυτό είναι ακόμη ένας λόγος για το λαό μας να στηρίξει τα ψηφοδέλτιά μας, ακόμη κι αν δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας.

Μέσα από την πολιτική σας ενασχόληση πιστεύετε ότι θα περάσετε τα μηνύματα που θέλετε στην κοινωνία; 

Το ζήτημα κατά την άποψή μου είναι από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της αναιμικής ανάκαμψης, από τη σκληρή εμπειρία που όλοι μας έχουμε συσσωρεύσει, να βγάλουμε συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο - όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα δύσκολα πέρασαν - που μας έφερε μέχρις εδώ, που θα συνεχίζει μέχρι το 2060 είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ να φέρνει φτώχεια, ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης, πολέμους και προσφυγικές ροές. Χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί ότι θετικό κερδίσαμε αυτά τα χρόνια είχε τη σφραγίδα της πάλης και της παρέμβασης των Κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών.

Τίποτε δε μας χαρίσανε! Και όποιες παροχές δίνονται σήμερα, είναι ακριβώς κάτω από την πίεση των αγώνων και έχουν και σκοπιμότητα, να μας κάνουν ομήρους μπροστά στις επερχόμενες εκλογές αφού η κυβέρνηση τους βάζει ημερομηνία λήξης με το τέλος του 2019. Όμως, με δυνατό ΚΚΕ που θα πηγαίνει κόντρα σε αυτούς που διαχειρίζονται τη βαρβαρότητα και θα μπλοκάρει, θα προτείνει, θα κατακτά μαζί με τους εργατικούς αγώνες, μπορούμε να έχουμε συνέχεια κατακτήσεις και βελτίωση της ζωής μας. Στο δρόμο για την οριστική λύση, την αποδέσμευση από την ΕΕ των τσακισμένων δικαιωμάτων και των πολέμων, με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα δικά μας χέρια για να οργανώσουμε την παραγωγή με βάση τις ανάγκες και τα όνειρά μας.

Σε έναν μήνα από τώρα διεξάγονται οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές των τελευταίων πολλών χρόνων. Τι καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους οι πολίτες στην Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη; 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έρχονται όλο αυτό το διάστημα στο προσκήνιο, οι λαοί τις Ευρώπης, όχι μόνο ο Ελληνικός, ιδιαίτερα η νεολαία, είναι απογοητευμένοι από την ΕΕ. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο οι νέοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά και στη Γερμανία και στη Δανία. Ότι δεν μας εγγυόνται ουσιαστικά δικαιώματα στην εργασία, τη μόρφωση, στην υγεία και την πρόνοια, στον πολιτισμό. Ακριβώς επειδή η ΕΕ είναι μία συμμαχία κρατών με στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγάλων οικονομικών ομίλων, είναι εξ ορισμού κόντρα στα δικά μας συμφέροντα, των εργαζομένων, της νεολαίας. Γι αυτό και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, συμφωνούνται και νομοθετούνται από όλα τα κράτη, και αν εξαιρέσει κανείς την ονομαστική διαφορά στους μισθούς, τις διακυμάνσεις που προκαλλούνται από τα διαφορετικά οικονομικά μεγέθη, εκφράζονται ενιαία από όλους: σοσιαλδημοκράτες και δεξιούς, ευρωσκεπτικιστές, όλους μαζί. Αυτό που καλούμαστε επομένως να απαντήσουμε είναι εάν θα βάλουμε το παρόν μας και το μέλλον μας υποθήκη στην πολιτική των τσακισμένων δικαιωμάτων μέχρι το 2060, ή εάν θα δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτό το ζοφερό μέλλον που έχει την υπογραφή της ΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν αυτό το δρόμο. Εάν θα κάνουμε το βήμα να ισχυροποιήσουμε παντού το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που δεν είπε ψέματα, δεν κορόιδεψε και δεν πρόδωσε τις ελπίδες, με όποιο κόστος. Και έτσι να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και στους υπόλοιπους λαούς της ΕΕ, ότι ο ελληνικός λαός δεν συμβιβάζεται, βάζει μπροστά την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά του, για τις ανάγκες που θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένες το 2019 για όλους.

Εάν εκλεγείτε ως Ευρωβουλευτής ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα και αίτημα στη Ε.Ε σε σχέση με την Ελλάδα; 

Το ΚΚΕ ακριβώς επειδή δεν έχει δεσμεύσεις ούτε εξαρτήσεις από την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έχει ανάγκη να "μακιγιάρει" την ΕΕ, να χαϊδέψει αυτιά, να κοροϊδέψει. Γι' αυτό μπορέσαμε αποτελεσματικα να προειδοποιήσουμε το λαό μας, τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν σε όλες τις χώρες, να ενημερώσουμε για τις στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ, να κάνουμε επερωτήσεις στην ΕΕ για φλέγοντα ζητήματα του Ελληνικού λαού - θυμίζω η Κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν η μόνη που έφερε το θέμα των αποζημιώσεων για το σεισμό στην Κω πριν δύο χρόνια, σε συνεργασία με σωματεία και συνδικάτα να συγκρουστούμε με μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όπως στην υπόθεση Lafarge. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Πρώτο μας μέλημα να είμαστε τα μάτια και τα αυτιά του ελληνικού αλλά και των άλλων λαών στην ΕΕ. Έπειτα να καταψηφίζουμε και να ξεμπροστιάζουμε τα μέτρα που κάνουν το μέλλον ακόμη πιο ζοφερό για το λαό μας. Αλλά και να προτείνουμε στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέτρα και τροπολογίες για την ανακούφιση των εργαζομένων. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες σας ότι τη στιγμή που η ΝΔ έμπαινε σε νέο γύρο κοκκορομαχίας με το ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την πρόταση μομφής, το ΚΚΕ κατέθετε τροπολογία για να μην πέσει το αφορολόγητο, τροπολογία που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες που έχουμε καταθέσει σε αυτή την τετραετία για αυξήσης στους μισθούς, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις και άλλα. Αποδεικνύεται ποιος βάζει στη συζήτηση ουσιαστικά ζητήματα και ποιοι κάνουν πολιτική αποπροσανατολισμού.

Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, καθώς βρίσκεται μπροστά σε δύο μεγάλα προβλήματα, την άνοδο της Ακροδεξιάς και του προσφυγικού; 

Όντως, πρόκειται για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Όμως, είναι δύο προβλήματα που η ΕΕ και οι δυναμεις που τη στηρίζουν δεν μπορούν να λύσουν. Γιατί; Δείτε το μεταναστευτικό-προσφυγικό: αφού ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ έκαναν επεμβάσεις στις χώρες τους, για να θωρακίσουν την παρουσία των μεγάλων μονοπωλίων της ενέργειας και άλλων εκεί, τώρα ρίχνουν το φταίξιμο στους ανθρώπους που τρέχουν να γλιτώσουν από τη φρίκη που οι ίδιοι δημιούργησαν. Έχουν ευθύνη τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μέχρι και τη Χρυσή Αυγή, για την κατάσταση που επικρατεί, με τους χιλιάδες εκγλωβισμένους, σε απάνθρωπες συνθήκες. Έχουν ευθύνη γιατί στηρίζουν την "Παγκόσμια Στρατηγική" της ΕΕ και την "Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας" που κάνει την ΕΕ ακόμη πιο πολεμοκάπηλη. Και αυτό θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. Πάνω σε αυτό το έδαφος βρίσκουν και φυτρώνουν ρατσιστικές απόψεις και στα νησιά του Αιγαίου.

Όσο για την ακροδεξιά, η ΕΕ που έχει επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, συνεργάστηκε με τους Ουκρανούς φασίστες που έφεραν τον Ποροσένκο στην εξουσία, ανέχεται τους απογόνους των SS να διαδηλώνουν αλλά απαγορεύει τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σέρνει σε δίκες τους κομμουνιστές, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Ούτε τα κάθε λογής προοδευτικά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέτωπα που έχουν τη σφραγίδα του Προέδρου Τραμπ που στήριξε η Κου Κλουξ Κλαν, της Μέρκελ που πλήρωνε συντάξεις πολέμου σε σουηδούς Ναζί, των στελεχών των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσαν τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων. Ούτε βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εδώ και χρόνια καθυστερεί τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ παίρνει τους υπόδικους ναζί εγκληματίες στις επισκέψεις σε νησιά, στις παρελάσεις της 25ης Μάρτη, ενώ ξαμολά τα ΜΑΤ ενάντια στο λαό που διαδηλώνει εναντίον τους όπως έγινε στην Καλλιθέα.

Ο λαός που προβληματίζεται ας σκεφτεί: ποιος τσάκισε το χιτλεροφασισμό; Οι λαοί της Ευρώπης με επικεφαλής τους Κομμουνιστές και τον Κόκκινο Στρατό. Ποιος στήριξε την άνοδο των φαιστικών δυνάμεων ιστορικά; Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα αστικά κόμματα - και ο Μεταξάς στην Ελλάδα έτσι ανέλαβε κυβέρνηση. Αυτοί δηλαδή που είναι στο επίκεντρο της ΕΕ και σήμερα. Δυνατό ΚΚΕ επομένως είναι η μόνη λύση για να γκρεμιστεί η ΧΑ και η ακροδεξιά!

Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας περιθώρια βελτίωσης τόσο για την Κεντρική Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας; 

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, όσο θα πέφτουν και θα γίνονται πιο ανίσχυρες οι δυνάμεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν τη βαρβαρότητα, και όσο θα ενισχύεται το ΚΚΕ στην Ελλάδα, τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικη Πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, που βάζουμε μπροστά την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ο λαός μας ξέρει ότι όλες οι κατακτήσεις που είχαμε στα χρόνια της κρίσης και της αναιμικής ανάκαμψης έχουν τη σφραγίδα των Κομμουνιστών.

Οι αγώνες αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να κάνουν παραχωρήσεις, ακόμη και στη λογική "10 σου κόβω 1 σου δίνω", και θέλουν μετά να μας μετατρέπουν και σε ομήρους. Για να έχουμε όμως συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα θέλει ισχυρό ΚΚΕ που θα μπορεί να προτείνει μέτρα όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, να ασκεί πίεση για την ψήφισή τους, δρώντας μέσα στη Βουλή και την Ευρωβουλή σαν συμπαραστάτης και αποκούμπι των εργαζομένων να δημιουργεί ρήγματα. Και να είναι πολύ ζορισμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, ανεξάρτητα ποιος θα είναι πρώτος

Πως κρίνετε τη διαχείριση των Εθνικών θεμάτων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και ποιοι είναι για εσάς οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι;

Σε ακριβώς αυτό τον τομέα είναι που διακρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ΝΑΤΟϊκή αριστερά. Έκλεψε ακριβώς τη μπουκιά από το στόμα της ΝΔ. Η περίφημη στρατηγική της "γεωπολιτικής αναβάθμισης" και του "μεντεσέ" οδήγησε στο να εμπλακεί η χώρα μας ακόμη περισσότερο στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χειροκρότησαν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, που εξυπηρετεί τα σχέδια του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, την Κίνα, ενισχύει τις μπίζνες των ευρωπαϊκών και ελληνικών ομίλων στη γείτονα χώρα, ενώ αναζωπυρώνει τους εθνικισμούς σε κάθε μεριά των συνόρων. Το γεγονός οτι επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν διαφωνούν με την αναβάθμιση της Ελλάδας σαν προνομιακό εταίρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, γεμίζοντας τη χώρα μας με νέες στρατιωτικές βάσεις που μπορούν να αποτελέσουν στόχο, αποδεικνύει ότι είναι μικρές οι διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ τους. Το γεγονός οτι θεωρούν ευκαιρία για τη χωρα την ένταση των σχέσεων με την Τουρκία ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν εφησυχασμό μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχει για το λαό μας: είτε προκύψει συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση με το "καπέλο" των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών μεγάλων επιχειρήσεων, είτε οξυνθεί παραπέρα η κατάσταση, ο λαός μας θα χάσει είτε πληρώνοντας το κόστος της συνεκμετάλλευσης είτε σαν "δύναμη κρούσης". Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κυριαρχία και τα σύνορα. Αυτό αποδεικνύει το ότι 40 χρόνια μετά το 1/3 της Κύπρου είναι υπό τουρκική κατοχή, το αποδεικνύουν οι χιλιάδες παραβιάσεις της Τουρκίας που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Το αποδεικνύει το ότι για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο δεν έχει σύνορα είναι "ενιαίος επιχειρησιακός χώρος".

Κοντολογίς, μέσα στις λυκοσυμμαχίες, όπως λέει η ιστορία, όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πατάνε τα βατράχια. Όμως έξω από αυτές, όταν οι λαοί έχουν στα χέρια τους την εξουσία και την οικονομία, μπορούν με ισοτιμία να λύσουν τις διαφορές τους, με συμφωνίες που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, και δε θα γίνονται με το πιστόλι του επιχειρηματικού κέρδους στον κρόταφο. Γι' αυτό σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η πάλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.