Πραγματοποιείται η ανανέωση του ιστοχώρου (website) του χωριού Ταραμπάδος Τήνου. Μπορεί να πληροφορηθείτε τα πάντα για τον χωριό, τον σύλλογο και γενικά με ό,τι έχει να κάνει με την "Κοιλάδα των Περιστεριώνων". Όποιος διαθέτει φωτογραφικό υλικό μπορεί να το στείλει στη διεύθυνση info@tarampados.gr

Οι κάτοικοι των τριών χωριών, δηλαδή της Μεσαρέας, Καράδου και Κουρουπάδου, είτε πέθαναν είτε μετανάστευσαν εξαιτίας της επιδημίας πανούκλας σε χρονολογία που κυμαίνεται γύρω στα μισά του 17ου αιώνα. Ο Ταραμπάδος είναι το τελευταίο χωριό που χτίστηκε στο νησί. Οι έρευνες του Αρχείου των καθολικών μας διαβεβαιώνουν ότι το χωριό πρέπει να άρχισε να χτίζεται μέσα στο β’ μισό του 17ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 18ου. Η παντελής απουσία αναφορών σε αυτόν τον οικισμό σε όλη την προηγούμενη περίοδο, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές αναφορές σε άλλον οικισμό της περιοχής, τον Ποταμό, που δεν υπάρχει πια, μας διαβεβαιώνουν ότι κάποιο τραγικό γεγονός ανάγκασε τους κατοίκους του να εγκαταλείψουν τον οικισμό τους και να κτίσουν νέο σε υψηλότερο σημείο. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη μαρτυρία για το αν αυτή η μετοίκηση οφείλεται σε επιδημία ή σε εισβολή, αλλά πρέπει να ήταν μαζική. Ο Ποταμός δεν αναφέρεται πια, παρά μόνο σαν αγροτική περιοχή. Ο Ταραμπάδος οφείλει το όνομά του στο παρωνύμιο “ταραμπάς” που υφίσταται μέχρι σήμερα και που πιθανόν να ήταν γαιοκτήμονας της περιοχής (π. Μάρκος Φώσκολος, ό.π, 6-7).

Μάθετε περισσότερα στο www.tarampados.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.