Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) οργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία το 24ο συνέδριό της στην Τήνο, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, με θέμα: (ΤΗΝΟΣ:Το νησί της Ελπίδος, της Τέχνης και του Πολιτισμού).

Οι σύνεδροι έφτασαν στην Τήνο το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2019 και το απόγευμα ξεναγήθηκαν από τον Λαογράφο – ∆ιεθνολόγο κ. Αλέκο Φλωράκη στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης.

Το Σάββατο, 22 Ιουλίου και ώρα 10 π.μ. άρχισαν οι εργασίες του προαναφερόμενου συνεδρίου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Τους συνέδρους και προσκεκλημένους υποδέχτηκε η Έφορος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Ευαγγελία Κοντού, επιδίδοντας στον καθένα τον σχετικό φάκελο του συνεδρίου.

Συντονιστής της Α ́ ενότητας ήταν ο κ. Αντώνιος Τζιώτης, Γενικός Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ. με γραμματειακή υποστήριξη τον κ. Σπυρίδωνα Κάλμπαρη, Ειδικό Γραμματέα της Ε.ΚΥ.Τ.
Προηγήθηκε ο εναρκτήριος χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Γερασίμου-Θεοδώρου Μαγκανιωτη και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των:

α) Αιδεσιμολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Σέττα, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου κ. ∆ωροθέου,
β) Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Νάξου και Τήνου π. Νικολάου,
γ) Αντιδημάρχου Τήνου κ. Εμμανουήλ Σώχου,
δ) Επάρχου Τήνου κ. Ιωάννη Γιαγιά,
ε) Προέδρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού κ. Ευαγγέλου Γκύζη,
στ) Κοσμήτορος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Ιακώβου Ρήγου
ζ) Προέδρου της Αδελφότητας Τηνίων κ.Εμμανουηλ Σκαρή.

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νικόλαος Μανιός, κ. Αντώνιος Συρίγος, κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων κ. Ειρήνη Ρήγου και ο κ. ∆ημήτρης Μπάιλας – πρώην Νομάρχης Κυκλάδων.

Μηνύματα απέστειλαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο βουλευτής Κυκλάδων κ.Ιωάννης Βρούτσης και ο κ. Μανώλης Γλέζος, για τον οποίο ανεγνώσθη (από τον ταμία της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Γεώργιο ∆ημητροκαλλη) η είδηση της βράβευσής του από τον Ρώσο πρεσβευτή για το αντιστασιακή του δράση κατά του ναζισμού και φασισμού.

Την ενότητα των χαιρετισμών έκλεισε ο Α ́Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Αντώνης Χωριανόπουλος. Παρέστη επίσης ο Έπαρχος Άνδρου και νεοεκλεγείς ∆ήμαρχος κ. ∆ημήτριος Λοτσάρης και ο πρώην ∆ήμαρχος Άνδρου κ. ∆ημήτριος Γιαννίσης.

Πρώτος ομιλητής,με θέμα: «Το φυσικό τοπίο της Τήνου», ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Στουρνάρας. Ακολούθησαν, ο π. Μάρκος Φώσκολος, Θεολόγος- Ιστορικός,πρεσβύτερος της Καθολικής Εκκλησίας Τήνου με θέμα: « Η Τήνος δια μέσου των αιώνων», ο κ. Βασίλειος Κολλάρος, ∆ρ Ιστορίας με θέμα: « Το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας στο διάβα του χρόνου», ο κ. Ματθαίος Ποτήρης, εκδότης- Καθηγητής Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού,με θέμα: « Η Ιστορία του Τηνιακού Τύπου».

Συντονιστής της Β ́ ενότητας ήταν ο κ. ∆ημήτριος Γκιολές, Β ́ Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ.
με γραμματειακή υποστήριξη την κ. Ευαγγελία Κοντού, Έφορο της Ε.ΚΥ.Τ.

Εισηγητές και θέματα της Β ́ ενότητας :
Ο κ. Αλέκος Φλωράκης, ∆ρ Εθνολόγος-Λαογραφος με θέμα: «Ο λαϊκός πολιτισμός της Τήνου», η κ. Νικολέττα Φώσκολου,Συγγραφέας με θέμα: «Η Τηνιακή κουζίνα», ο κ. Γεώργιος Αλβέρτης, Φιλόλογος-Συγγραφέας με θέμα: «Η Καλλιτεχνική παράδοση της Τήνου» και ο κ. Κωνσταντίνος ∆ανούσης, Ιστορικός Ερευνητής- Συγγραφέας με θέμα: «Η πρόκληση των Επετείων». Την εισήγηση του κ. Κ. ∆ανούση ανέγνωσε ο κ. Εμμ. Σώχος.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συνέδρων:

1) Παναγιώτη Καμηλάκη ( για την ιστορική συνέχεια της Τηνιακής μαρμαρογλυπτικής από τα αρχαία χρόνια).
2) ∆ημήτρη Βαρθαλίτη (για πληρέστερη ενίσχυση με ντοκουμέντα της εισήγησης του
κ. ∆ανούση),
3) Βασιλείου Φραγκουλόπουλου και
4) Μαρίας Κάλμπαρη.

Επίσης κατετέθησαν οι ακόλουθες προτάσεις

1) Από τον κ. Ιωάννη Τζανετή: «Να δημιουργηθεί επιτροπή με εκπροσώπους όλων των συλλογικών φορέων ( π.χ. ΕΚΥΤ,ΕΚΜ,ΟΝΑΣ.ΟΠΑΣ,ΟΣΥΜΙΚ…) που να έχει ενημέρωση και ρόλο στις συζητήσεις για τα θέματα τα οποία απασχολούν τις Κυκλάδες και συζητώνται σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης, Περιφέρειας, ∆ήμων
2) Από τον κ. Μάνθο Ποτήρη: «Να τιμηθεί ο κ. Αμοιραλής ,ο οποίος έγραψε το έργο «Η ιστορία του Τηνιακού Τύπου».
3) Από τον κ. Αλβέρτη Γεώργιο: «Να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος,όπου θα εκτίθενται έργα παρεπιδημούντων καλλιτεχνών»
4) Από τον κ. Ανδρέα Ζαμανο κατατέθηκε έγγραφη καταγγελία σχετική με την:
«Βάναυση και ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Ίου χωρίς καμία παρέμβαση της Πολιτείας».

Επ’ αυτού, εξουσιοδοτήθηκε το ∆.Σ. να συντάξει ψήφισμα, αφού προηγουμένως ο κ. Α. Ζαμάνος προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας,οι σύνεδροι επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και το χωριό Βωλάξ. Την επόμενη 23/6/19 μετέβησαν στα χωριά Πύργο και Υστέρνια, με ξεναγό πάντα τον ακούραστο κ. Αλέκο Φλωράκη.

Η ΕΚΥΤ ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, ∆ήμο Τήνου, Επαρχείο Τήνου, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, την εταιρεία fast ferries, τον κ. Ιακωβο Ρήγο, τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και τον κ. Αλέκο Φλωράκη.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.