Φωτογραφικό υλικό από το Μαράντισμα των Μουνταδιανών στην Αθήνα όπως αυτό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Τυφλού 2 Ιουνίου 2019, στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, ψηλά στην Αργυρούπολη. 

Από τα χρόνια εκείνα, τα πολύ-πολύ παλιά, τότε που οι άνθρωποι είχαν ανθρωπιά, τότε που επικοινωνούσαν με εγκάρδιες καλημέρες και χαμόγελα, τότε που ο ένας βοηθούσε τον άλλον ανυστερόβουλα, τότε που κέντρο της καθημερινής τους ζωής ήταν η εκκλησιά τους και το πανηγύρι της, τότε λοιπόν γεννήθηκαν στην Τήνο έθιμα όπως αυτό του μαραντίσματος.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, που πλημμυρίζει τις ευλαβικές ψυχές των χριστιανών του νησιού, δεν χωρούσε μέσα στα στενά όρια του χωριού. Έπρεπε να αντιλαλήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Να ακουστεί  το Χριστός Ανέστη σε κάθε ξωκκλήσι. Να φτάσει σε κάθε γωνιά.


Οι Μουνταδιανοί ξεκίνησαν απ' τη Γύρλα. Τρίτη ΄΄τω σκολώ΄΄, Λαμπροτρίτη, πρωί-πρωί η εικόνα των αγίων Αναργύρων με διπλοκάμπανο απ' την εκκλησιά του Άη Γιάννη του χωριού ξεκινούσε για τη Γύρλα,  την έδρα της, συνοδεία των χωριανών με φορτωμένα τα γαϊδουράκια με τα καλάθια γεμάτα με καλούδια. Ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αβγά, τυράκια, τυρόπιτες, τις δοξάρες για τα παιδιά (μεγάλα ανεβαστά κουλούρια με ένα κόκκινο αβγό επάνω), ρακί και κρασί από το βαρέλι τους. Επάνω στο σαμάρι βάζανε και δυο - τρία παιδιά. Μπροστά η εικόνα πίσω όλοι οι άλλοι.

Μετά την αναστάσιμη λειτουργία εκεί,  άπλωναν τα τραπεζομάντηλα κάτω απ' τ΄ αγρέλια, έβγαζαν τα φαγητά και έτρωγαν, έπιναν, γλεντούσαν και χόρευαν με τα βιολιά και το λαούτο ώσπου να κρυφτεί ο ήλιος.

Μ Α Ρ Α Ν Τ Ι Ζ Α Ν  δηλαδή.


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.