PolyPhoniK #1
Ραδιόφωνο-ήχος-ακρόαση-εμπειρίες
Τήνος, Κυκλάδες
23-28 Ιουλίου 2019

Το PolyPhoniK είναι ένα φεστιβάλ ραδιοφώνου, ήχου και ακρόασης Γεννιέται στη Τήνο τον Ιούλιο του 2019 και είναι καρπός μίας γαλλοελληνικής συνεργασίας. Στηρίζεται στην επιθυμία των διοργανωτών να στήσουν μια αυθεντική φεστιβαλική εμπειρία βασισμένη σε έναν κοινό παρονομαστή: την απόλαυση της ακρόασης.

Το γαλλο-ελληνικό αυτό στοίχημα, ξεκινά με μία διαπίστωση: το ραδιόφωνο και κατ’ επέκταση ο ήχος και η ακρόαση είναι φορείς που συμβάλουν στην προσέγγιση των πολιτισμών, καθώς δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητο να καταλαβαίνουμε μία γλώσσα για να αφεθούμε στην ομορφιά μίας φωνής, ενός ήχου, μίας δόνησης. Στο στοίχημα αυτό, προστίθεται η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών να δημιουργήσουν μία εκδήλωση που παρόμοια της δεν υπάρχει άλλη. Τέλος, στηρίζεται στην επιτυχημένη δουλειά που γίνεται στη Γαλλία από το 2003 στα πλαίσια του φεστιβάλ «Longueur d’ondes».

Longueur d’ondes, φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης (Bρεστη, Γαλλία)

15 χρόνια και μία αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στο κόσμο της Γαλλοφωνίας

Η ένωση Longueur d’ondes δημιουργήθηκε στη Βρέστη της Βρετάνης τον Δεκέμβριο του 2002. Στόχος της, να οργανώσει το φεστιβάλ ακρόασης και ραδιοφώνου του οποίου η πρώτη έκδοση έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2003. Επιλεκτικό, μοναδικό, φιλόξενο και προσιτό, το φεστιβάλ προτείνει κατά τη διάρκεια 4 ημερών ένα πρόγραμμα που πρόθεση έχει να αναδείξει την ιδιαιτερότητα του ραδιοφώνου, του θαυμαστού αυτού μέσου επικοινωνίας και κυρίως τον δυναμισμό του.

Συναντήσεις με γυναίκες και άνδρες ραδιοφωνικούς παραγωγούς, performances, χρόνος αφιερωμένος στην δημοσιογραφία, τα ντοκιμαντέρ ή τα podcast, εργαστήρια, ραδιοσκηνοθεσίες, μυθοπλασίες, ραδιοφωνικό θέατρο, ομαδικές ακροάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις… Στη Βρέστη, κατά τη διάρκεια μερικών ημερών το ραδιόφωνο ακούγεται και «βλέπεται» από ένα ανήσυχο και παθιασμένο κοινό.

Το πάθος και το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Εγκατεστημένο κυρίως στο θέατρο Κουάρτζ (εθνική σκηνή) το Longueur d’ondes έκοψε συνολικά φέτος 16500 εισιτήρια κατά την 16η έκδοσή του!

Το Longueur d’ondes βασίζεται σε πολλούς συνεργάτες : τη Radio France, τη Radio France Internationale, το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και πολλές περιφερειακές αρχές (πόλη της Βρέστης, διαμέρισμα του Finistère, γεωγραφικό διαμέρισμα της Βρετάνης), το Εθνικό Ινστιτούτο οπτικοακουστικών μέσων (Scarm, Sacd)…..

Το Longueur d’ondes είναι επίσης ραδιοφωνικές παραγωγές. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο Oufipo δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2011, ως μια πλατφόρμα διαδικτυακών εκπομπών, που επιτρέπει να ακούμε ή και να κατεβάζουμε ολόκληρες ραδιοφωνικές συνεδρίες του φεστιβάλ (συνεντεύξεις, κύκλους διαβουλεύσεων, συζητήσεις, κτλ). Παράγει περιεχόμενο και υποστηρίζει εκπαιδευτικά τα ΜΜΕ του Finistère, Για περισσότερες πληροφορίες: www.longueur-ondes.fr / www.oufipo.org

Στρατηγικά εξωστρεφές και με ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελλάδα, το Φεστιβάλ ήχου και Ραδιοφώνου θα είναι παρόν στις 17 Μαΐου 2019 στην Αθήνα, για ένα ραδιοφωνικό καμπαρέ στα πλαίσια της «Νύχτας της ευτυχίας» την οποία διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Στη Τήνο στη καρδια των κυκλαδων γεννιεται το φεστιβαλ POLYPHONIK Γιατί;

Φέτος το καλοκαίρι, το PolyPhoniK «ανθίζει» στο χωριό του Κουμάρου από τις 23 ως τις 28 Ιουλίου 2019. Και αυτό, για πολλούς λόγους:

Καταρχήν, υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον -και ομολογουμένως η λέξη είναι αδύναμη-για την ίδια την ελληνική κοινωνία, την ιστορία της, την πολιτισμική κληρονομιά της, τα στοιχεία που την καθιστούν σύγχρονη.

Δεύτερον, νιώθουμε την επιθυμία να συμβάλλουμε, από την πλευρά μας, στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Το PolyPhoniK νοείται ως ένας χώρος διαλόγου δημοσιογραφικών και καλλιτεχνικών ιστοριών και παραδόσεων, ελληνόφωνων και γαλλόφωνων που δεν έχουν ακόμη συναντηθεί, ελλείψει κοινού τόπου, κοινής πλατφόρμας.

Σε μία εποχή όπου οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών πολλαπλασιάζονται, θεωρούμε πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού project, πυρήνας του οποίου θα είναι το ραδιόφωνο, το κατεξοχήν δημοκρατικό μέσο. Έτσι, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το πρώτο Φεστιβάλ στη Τήνο δεν είναι ένα προϊόν «εισαγωγής»! Στόχος μας είναι αυτή η αφιερωμένη στο ραδιόφωνο, τον ήχο και την ακρόαση καλοκαιρινή εκδήλωση, να αποτελέσει για όλους τους κατοίκους του νησιού, τους Τηνιακούς, τους Έλληνες και τους γαλλόφωνους ένα πεδίο κοινής εξερεύνησης και προγραμματισμού καθώς όλοι θα συμβάλουν στη πραγματοποίησή του.

Εάν το PolyPhoniK δημιουργήθηκε, αυτό οφείλεται στην απέραντη γοητεία που έχει ασκήσει στα μέλη του φεστιβάλ Longueur d’Onde, η ομορφιά και η φιλοξενία των κατοίκων της Τήνου. Αυτή τη γοητεία μαζί με το δικό τους βλέμμα στον πολιτισμό, θέλουν να μοιραστούν με ένα κοσμοπολίτικο κοινό, υφαίνοντας νέους δεσμούς γύρω από τη συλλογική εμπειρία του φεστιβάλ.

Ο τελευταίος, σημαντικός λόγος που συνέβαλε στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης στη Τήνο, έγκειται στο γεγονός ότι στο νησί υπάρχει το κατάλληλο «υλικό», το απαραίτητο δημιουργικό, ανθρώπινο δυναμικό, που θα μπορέσει να υποστηρίξει το project ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή του: γνωστοί και αναγνωρισμένοι δημοσιογράφοι, φημισμένοι άνθρωποι του πνεύματος, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, κλήθηκαν να τους πλαισιώσουν στη δημιουργία ενός προγράμματος ξεχωριστού κα απαιτητικού.

Προγραμματίζοντας συναντήσεις αλλά και εργαστήρια, προτείνοντας ηχητικές και θεατρικές εμπειρίες βασιζόμενοι στη συνεργασία και τη τεχνογνωσία της δημοσιογράφου Μάγιας Τσόκλη σ’ότι αφορά στην πολιτιστική επινοητικότητα, δουλεύοντας με τους κατοίκους και κυρίως με τους ανθρώπους του Κουμάρου, πιστεύουμε να θέσουμε το πρώτο λιθαράκι τον Ιούλιο του 2019 προκειμένου το PolyPhoniK να γίνει στο μέλλον ένα Ευρωμεσωγειακό φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης.

Το πρόγραμμα του PolyPhoniK: στο σταυροδρόμι Γαλλοελληνικών διαδρομών υπό διαμόρφωση

[τα δρώμενα λαμβάνουν χώρα στο θέατρο της Μάγιας Τσόκλη στον Κουμάρο, εκτός κι αν στο πρόγραμμα αναφέρεται άλλη τοποθεσία]

Τρίτη 23 Ιουλίου

18.00-22.00: βραδιά ήχων
18.00-19.30: Ραδιοφωνική μορφολογία: Διάλογοι Ελλάδας-Γαλλίας

Olivia Gespert (France Culture), Αγγελική Κουρούνη (Radio France, Radio Suisse Romande), Παύλος Τσίμας (Σκάϊ), Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Προκόπης Δούκας (ΕΡΤ)

19.30-20.30 : Εγκαίνια, δυο λόγια από τους διοργανωτές
20.30-22.00 : Ελευθεριότητες, Μυθοπλασία του Jason Rider (Ελλάδα), performance των Lenka Luptakova και Chloé Despax (Βέλγιο)
22.00 : Συναυλία Theodore???

Τετάρτη 24 Ιουλίου
14.00-18.00 [ Μοναστήρι των Ουρσουλίνων]

Προβολή των ταινιών Ματαόρα του Ανδρέα Σιαδήμα, «Diamonds in the Sky» (η ιστορία του Jazz FM) του Μελέτη Μοίρα, και της ταινίας “Χρυσή Αυγή : μία Προσωπική Υπόθεση” της Ανζελίκ Κουρούνη

18.00 : Μετάβαση των προσκεκλημένων του Φεστιβάλ στον Πύργο για τα εγκαίνια της έκθεσης Φιλιππότη, του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας (μόνο με πρόσκληση)

Εκδήλωση σε συνεργασία με το Μουσείο στη συνέχεια

Πέμπτη 25 Ιουλίου

10.00-14.00 : Μυθοπλασίες
10.00-11.00 : Ακρόαση ραδιοφωνικού αρχείου ΕΡΤ
11.00-12.30 : Ραδιο-σκηνοθεσία Mathieu Bauer (διευθυντής του θεάτρου του Μοντρείγ), François Pérache (Radio France), Δημήτρης Αλεξάκης (θεατρικός συγγραφέας) κείμενα και μουσική συνοδεία
19.00-22.00 : [Στο Μουσείο Τσόκλη στον Κάμπο] Ξενάγηση στην έκθεση και βραδιά γύρω από τον Πέτρο Μάρκαρη. Αναγνώσεις, συνεντεύξεις, ταινίες

Έναστρος ουρανός (ακρόαση παραγωγών του Longueur d’ondes στην ύπαιθρο)

Παρασκευή 26 Ιουλίου

10.00-14.00 : «Διασχίζοντας τα σύνορα» «καρτ μπλανς» στην Irène Omelianenko (France Culture) Δύο πλευρές : μετανάστευση/Διάσχιση συνόρων

Πρόσωπα : Detienne, Vernant, Καστοριάδης, Ξενάκης, Θεοδωράκης κτλ

Παρουσία του Francois Hartog (Ιστορικός, Ανώτερη σχολή κοινωνικών σπουδών)

11.00-13.00 : Εθνολογο-μουσική προσέγγιση – Ευτυχία Δρούτσα, Ελένη Λούκου (Ελληνογαλλίδες ανθρωπολόγοι), Παναγιώτα Ανδιανοπούλου (Ελληνίδα ανθρωπολόγος)
18.00 : ηχητική στάση στον Πετριάδο με τον Eric Thomas (μουσικός και performer, Γαλλία)
19.00-20.00 : Γιάννης Ξανθούλης (Ελλάδα) για μία εκπομπή σε απευθείας μετάδοση
20.00-21.30 : Θέμα: Διαδικτυακό ραδιόφωνο και podcast Amagi (Ελλάδα) La revue sonore (Βέλγιο)
22.00 : Συναυλία : Κυβέλη Καστοριάδη (Ελλάδα)
24.00 : Ένα DJ σετ, στη Βωλάξ: Chloe Despax (Βέλγιο)

Σάββατο 27 Ιουλίου

7.00 : Ηχητική βόλτα : Κουμάρος-Αγάπη -Βωλάξ και επιστροφή, με το Collectif Espace sonore (Γαλλία)
10.00-13.00 : Ηχητική οικολογία με τις Inès Léraud (France Culture) και Morgan Large (Συνεργατικό ραδιόφωνο Βρετάνης)
18.00 : «Απόπειρα συναυλίας καμπανών» στη κοιλάδα
Στο χωριό Κουμάρος
18.30 Ποιμαντική ενότητα (εκκλησία του Κουμάρου) Eric Thomas (μουσικός και performer)
19.00 “Άνθρωποι του Κουμάρου” Προβολή ταινίας που έχει φτιαχτεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με βάση γυρισμάτων, εικόνων και ήχου από αρχεία των κατοίκων
Προβολή ταινιών (γαλλικής και ελληνικής με θέμα τις καμπάνες)???
20.30 : Γιορτή του χωριού

Κυριακή 28 Ιουλίου

10.00-13.30 : “Πολυφωνικοί” εργαστήρι του Benoît Boris (παραγωγός documentaire, Γαλλία) με θέμα τον Κυκλαδίτικο αέρα. Και ένα brunch εθνο-μουσικό.
14.00 : Γευσιγνωσία ήχων και γεύσεων στη ταβέρνα του χωριού Αγάπη.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.