Συγκλονιστικό φαγητό, όµορφα µπαράκια, λευκοί περιστερώνες, µαγαζιά γεµάτα γούστο και φινέτσα

Τα καλύτερα σημεία της Τήνου για τις φετινές διακοπές.

Μην την προσπεράσεις, µην την υποτιµήσεις. Οι παραδοσιακοί οικισµοί φτιάχνουν το κυκλαδίτικο κάδρο, οι απέραντες παραλίες συµπληρώνουν την εικόνα, οι ήχοι από τις καµπάνες της Παναγίας προσφέρουν το soundtrack. Συγκλονιστικό φαγητό, όµορφα µπαράκια, λευκοί περιστερώνες, µαγαζιά γεµάτα γούστο και φινέτσα. Όλα αυτά µαζί συνθέτουν την ιδιαίτερη οµορφιά της Τήνου, της Μαντόνας των Κυκλάδων.

Τι να δεις

Ξεκινάµε από τα βασικά, δηλαδή την Παναγία της Τήνου, και το κόκκινο χαλί-διάδροµο που υπάρχει για να ανεβαίνουν οι πιστοί, αρκετοί από τους οποίους φτάνουν στην εκκλησία µε τα γόνατα. Στην συνέχεια έχουµε το Μνηµείο της Έλλης, του καταδροµικού που τορπιλίστηκε ανήµερα Δεκαπενταύγουστου το 1940. Στη Χώρα του νησιού υπάρχει και η Πινακοθήκη. Ο Πύργος είναι το µεγαλύτερο χωριό του νησιού και ένα από τα πιο γραφικά όλων των Κυκλάδων. Αξίζει σίγουρα µία επίσκεψη. Αφού δεις το σπίτι του Χαλεπά, χάζεψε και κάνε την βόλτα σου στα όµορφα στενάκια και ξεδίψασε µε µία λεµονάδα ή έναν κρύο καφέ στην πλατεία µε τον τεράστιο πλάτανο (εδώ ξεκίνησε η επανάσταση στο νησί το 1821).

Το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο, από το οποίο υδρευόταν η πόλη µέχρι το 1934 είναι επίσης ένα άκρως ενδιαφέρον θέαµα. Η πανέµορφη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά ιδρύθηκε το 1862. Στην αυλή της θα πετύχεις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Για να µπεις στο χωριό Ταραµπάδο θα περάσεις µέσα από µια µεσαιωνική καµάρα και θα θαυµάσεις τους ξακουστούς Περιστεριώνες του 16ου αιώνα. Για να τους βρεις, ακολούθησε τη µαρµάρινη σήµανση. Τα Υστέρνια υπήρξαν ένα από τα σηµαντικότερα κέντρα µαρµαροτεχνίας. Έχουν µια µεγάλη, επιβλητική εκκλησία και φαντασµαγορική θέα στο πέλαγος, χάρη στην προνοµιακή τους θέση. Και αν όλα αυτά δεν σου φτάνουν, το νησί διαθέτει αξιόλογα µουσεία: το Μουσείο Μαρµαροτεχνίας που έστησε το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς (Πύργος, 2283031290), το Σπίτι-Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά (Πύργος, 2283031270), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Κώστας Τσόκλης» (Κάµπος, 2283051009).

Επιβάλλεται και µια βόλτα στην Καρδιανή, το πιο γραφικό χωριό της Τήνου, το οποίο την ώρα του ηλιοβασιλέµατος είναι απλά µαγικό. Επίσης, µη χάσεις τα πανηγύρια που γίνονται στο νησί και είναι φοβερή εµπειρία. Η ορχήστρα στήνεται σε κάποιο άνοιγµα των στενών του χωριού και ο κόσµος µαζεύεται στα σοκάκια και χορεύει στις ταράτσες των σπιτιών. Ό,τι και να πούµε δεν αρκεί για να περιγράψει το θέαµα.

Πού να κολυµπήσεις

Η µεγαλύτερη και πιο οργανωµένη παραλία του νησιού, είναι ο Άγιος Φωκάς, στην οποία φτάνεις και µε τα πόδια από την Χώρα. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και ο Άγιος Σώστης. Για ήσυχους κολπίσκους και όχι τόσο κόσµο, προχώρησε µέχρι το τέλος της παραλίας στα Κιόνια. Τις µέρες µε βοριά απόφυγε τη Λιβάδα, µε τα βότσαλα, τα βράχια και τα βαθιά νερά. Δεν θα περάσεις και τόσο καλά! Στα βόρεια, η παραλία της Ρόχαρης είναι οργανωµένη. Για κάτι πιο ήρεµο, κάνε µία βόλτα µέχρι τον Άγιο Πέτρο που έχει ψιλή άµµο και ρηχά νερά. Δες και το εκκλησάκι µε το ίδιο όνοµα που βρίσκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Η Παχιά Άµµος έχει τεράστιους αµµόλοφους και διάφανα νερά. Ιδανική για παιδιά ή για όσους τέλος πάντων ασχολούνται µε κουβαδάκια και παιχνίδια στην άµµο. Από τις πιο ωραίες παραλίες είναι και η Απηγανιά. Έχει δύσκολη πρόσβαση (αρκετό περπάτηµα), αλλά θα τα ξεχάσεις όλα µόλις αντικρίσεις τα κρυστάλλινα νερά της -πάρε µαζί σου νερό οπωσδήποτε! Αν σε ενδιαφέρει το surf ή θέλεις απλά να βγάλεις φοβερές ινσταγκραµικές φωτογραφίες να πας στην Κολυµπήθρα. Μεγάλα κύµατα, ενοικιαζόµενες σανίδες surf, ψάθινες οµπρέλες-µανιτάρια, µια καντίνα για τα βασικά και δύο πολύ φωτογενείς πολυθρόνες µε θέα για τρελές πόζες. Η κρυφή παραλία της Τήνου είναι η Αγία Ελένη, µε πολύ ωραίο beach bar, γαλάζια νερά και ένα εκκλησάκι τέλειο για φωτογραφίες αλλά και γάµους -αν το σκέφτεσαι. Από εκεί µπορείς µε τα πόδια να πας και στους κολπίσκους πιο δίπλα. Στα Καλύβια το beach bar «βαράει», ενώ στην παραλία των Υστερνίων θα χαλαρώσεις.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.