Η Φιλοξενία και η Ελλάδα.

Το ελληνικό πνεύμα αντικατοπτρίζει αξίες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην παγκόσμια κληρονομιά. Αξίες που συνδέονται άρρηκτα με την τοπική παράδοση, τον πολιτισμό, τον γαστρονομικό πλούτο και τη φιλοξενία - φιλοξενία, μία λέξη αμιγώς ελληνική! Αξίες που συνδέονται άρρηκτα και μεταξύ τους.

Ας αναλογιστούμε, απλώς, πόσο εύκολα η ελληνική φιλοξενία μπορεί να χάσει την ιδιαίτερη σημασία της δίχως την προσφορά των αγαθών και αποσταγμάτων της ελληνικής γης. Αυτό, μέσα σε άλλα, έρχονται να μας (υπεν)θυμίσουν τα γαστρονομικά φεστιβάλ που διοργανώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Στο επίκεντρο, αυτή τη φορά, βρίσκεται το “Tinos Food Paths 2019” που, μαζί με το “Aegean Cocktails and Spirits”, πραγματοποίησε και φέτος ένα μοναδικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα στα άδυτα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.

“Tinos Food Paths, 2019”.

Άλλοι μιλούν για αυτό ως την απόλυτη γιορτή του πολιτισμού και της γαστρονομίας και άλλοι ως ένα υπέροχο ανοιξιάτικο οδοιπορικό, πίσω στον χρόνο και στις γευστικές αναζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Tinos Food Paths αποτελεί μία ευφάνταστη και γεμάτη αγάπη πρωτοβουλία των ανθρώπων της Τήνου, που στοχεύουν να αποκαλύψουν τον μαγικό «Κύκλο της Ζωής» και, ταυτόχρονα, να προβάλουν το νησί ως έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό για όλους.

Το Tinos Food Paths αποτελεί μία οργανωμένη κίνηση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Τήνου που σχετίζονται με την εστίαση, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Φέτος, ήταν η 5η συνεχόμενη χρόνια που έλαβε χώρα στο νησί και παρουσίασε γοητευτικούς μύθους, ιστορίες και εκπλήξεις γύρω από την τοπική γαστρονομία. Σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ, όπως και κάθε χρόνο, υπήρξαν η συλλογική προσπάθεια, η ανιδιοτελής προσφορά, ο εθελοντισμός και οι ανθρώπινες αξίες και αρετές - παράγοντες που πρεσβεύει, άλλωστε, και η φιλοσοφία της φιλοξενίας μας.

Γεύσεις, Δράσεις και οι Άνθρωποι.

Εθελοντές, κάτοικοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, food bloggers, καταξιωμένοι σεφ και bartenders, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έδωσαν ένα ηχηρό «παρών» στη διοργάνωση. Εκεί, πολλοί από αυτούς μοιράστηκαν με τον κόσμο τις πολύτιμες εμπειρίες τους μέσα από διηγήσεις, ενώ άλλοι ετοίμασαν εκλεκτά «Μαγειρέματα» στον χώρο της Παλαιάς Ψαραγοράς, στη Χώρα της Τήνου.
Πεζοπορίες, διαδραστικά δρώμενα και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις ήταν ορισμένες από τις δράσεις που πλαισίωσαν το φετινό φεστιβάλ. Παράλληλα, ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τη γαστρονομία δόθηκαν από διακεκριμένους ανθρώπους της γεύσης και της διατροφής, όπως είναι οι: Ντένη Καλλιβωκά, Αλέξανδρος Σουρμπάτης, Ιάκωβος Απέργης, Μερόπη Παπαδοπούλου, Σπύρος Πατσιαλός, Μισαηλίδης Ξαβιέρ και η Λορέτα Τόσκα.

“Aegean Cocktails and Spirits”.

Πρωταγωνιστές του “Tinos Food Paths 2019” αποτέλεσαν τα στοιχεία της ελληνικής φύσης - αναπόσπαστα στοιχεία που προάγουν την ελληνική φιλοξενία. Από τη μία, το στοιχείο του αέρα, που δίνει κίνηση στους ανεμόμυλους των ντόπιων και, έτσι, αλεύρι στα σπιτικά τους. Από την άλλη, το υγρό στοιχείο, που κυριαρχεί στις θάλασσες, στο πότισμα των λιβαδιών και στη μαγειρική.

Το υγρό στοιχείο, λοιπόν, είχε την τιμητική του και στο “3ο Aegean Cocktails and Spirits Workshop”, το οποίο διεξήχθη στα πλαίσια του Tinos Food Paths και ολοκληρώθηκε στον χώρο του Φάρου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου έλαβε χώρα το 2ο International Aegean Cocktails & Spirits. Ως μία ατομική πρωτοβουλία της Ελένης Νικολούλια και της Ντένης Καλλιβωκά, με την υποστήριξη του Difford’s Guide, το φεστιβάλ έφερε στο προσκήνιο την ιδέα της τοπικότητας των bars, στρέφοντας τα βλέμματα όλων στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών αποσταγμάτων.


«Στους μύλους
Στα κελιά
Στην Καλλονή
Στον μαγικό κύκλο της Ζωής»…
Εκεί, η ελληνική φιλοξενία θα σε περιμένει, αφήνοντας για πάντα πάνω σου το αποτύπωμα του γαστρονομικού και πνευματικού πολιτισμού που κρύβει μέσα της...
---------------------------------------
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους ομιλητές:
◌ Ντένη Καλλιβωκά, Αλέξανδρο Σουρμπάτη, Ιάκωβο Απέργη, Μερόπη Παπαδοπούλου, Σπύρο Πατσιαλό, Μισαηλίδη Ξαβιέρ και την Τόσκα Λορέτα.

© Dreaters.com™  6/2019 | If it's in, it's worth a visit.
---------------------------------------
Συνδέσου στο Dreaters:
◌ Website: http://www.dreaters.com

Follow Us:
◌ Facebook: https://www.facebook.com/dreaterscom/
◌ Instagram: https://www.instagram.com/dreaters_com/
◌ Subscribe: https://www.youtube.com/channel/UCH8D...

Σκηνοθεσία / Διεύθυνση Φωτογραφίας / Μοντάζ:
◌ StamGero | https://www.facebook.com/stamgero/

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.