Η Αγιογράφος - Ζωγράφος Έλενα Κρυστάλλη γεννήθηκε στην Γλυφάδα (Ν.Αττικής). Σπούδασε Βυζαντινή – Ευρωπαϊκή Μουσική και Θέατρο. Μελέτησε και ερεύνησε σε βάθος το σύνολο της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής Τέχνης και αγάπησε με πάθος την "ιερή Τέχνη" της Αγιογραφίας.

1. Μαθήτευσε σε πολλούς και "σημαντικούς δασκάλους". Τα πρώτα της επιμορφωτικά μαθήματα ήταν με τον πατέρα Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο. Στη συνέχεια με τον Αγιογράφο Δημήτρη Χατζηαποστόλου στο "Ζωγραφείον Εικόνων". Σημαντικός δάσκαλος και καθοδηγητής της στην Τοιχογραφία ήταν ο πατέρας Σταμάτιος Σκλήρης. Παρακολούθησε Ιστορία Τέχνης με τον καθηγητή (Ιστορίας της Τέχνης) του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Ζία.

Από τα πρώτα της βήματα στην "Iερή Τέχνη" της Αγιογραφίας, προικισμένη με ισχυρή αφηγηματικότητα, διακριτή εκφραστική δύναμη, μυστικό βάθος, δυναμική καλλιτεχνική έμπνευση, αναζητώντας πάντα κάτι καινούργιο, κάτι υψηλότερο και ανώτερο, δημιουργεί θαυμάσιες Αγιογραφίες, υψηλής πνευματικότητας και αισθητικής.

2. Το 2005 βραβεύεται με το Α ́ Βραβείο σε Πανελλήνια Έκθεση Αγιογραφίας, από το Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Το 2006 διακρίνεται με Έπαινο στη Βοστόνη, στο Malliotis Center. Το 2017 της απονέμεται το "μετάλλιο τιμής" για το έργο της από την Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

3.Πραγματοποιεί ατομικές Eκθέσεις και λαμβάνει μέρος σε ομαδικές Εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που μεταξύ των άλλων αξίζει να αναφέρουμε, όπως:

*2007 στην Έκθεση "Εικόνων Τέχνης" υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
στο Μουσείο Μπενάκη
*2008 στην Πινακοθήκη Λασκαρίδου
*2010 συμμετέχει σε Εικαστικές Εκθέσεις "Alma Libre" στην Τεχνόπολη και στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, με την UNESCO ΤΕΧΝΩΝ – ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ στην 14η έκθεση "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΦΩΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ" στο Ζάππειο Μέγαρο
*2011 στην Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών (φιλανθρωπικού σκοπού) στο Ζάππειο Μέγαρο, στην 16η "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΦΩΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ", στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε Ομαδική Έκθεση στο Μουσείο Βορρέ
*2012 στην Έκθεση "Ορίζοντες ΚΕΘΕΑ NOSTOS" στην Πινακοθήκη Πειραιά, στην 17η Έκθεση "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΦΩΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ" στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Ίδρυμα Κακογιάννη (φιλανθρωπικό σκοπού) για την "Κιβωτό του Κόσμου"
*2013 στην Έκθεση "Περιμένοντας την Ανάσταση" στο  ́Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετοχή σε Έκθεση στο Pleven της Βουλγαρίας
*2014 συμμετοχή στο Συμπόσιο Ζωγραφικής στο Μουσείο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) στο Φόδελε Κρήτης, συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Έκθεση στο Μουσείο Circolo Ufficialle στην Μπολόνια Ιταλίας, για τα 400χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco)
*2015 συμμετέχει στην "UNESCO -Έκθεση Διορθόδοξη Αγιογραφίας" στο Πολιτιστικό
Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη"
*2017 πραγματοποιεί Ατομική Έκθεση "Κοπτικές & Βυζαντινές Εικόνες" στο Μορφωτικό
Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου
*2018 συμμετέχει στην "UNESCO - Έκθεση Διορθόδοξη Αγιογραφίας" στη Λέσχη
Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων
*2019 Ατομική Έκθεση "Στα μονοπάτια της Μεγαλόχαρης" στην αίθουσα "Νίκος Γαϊτης"
στον Πύργο Τήνου, κ.α.

4. Οι διακρίσεις των έργων της πολλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που επιβραβεύουν την δυναμική έκφραση, την άμεση αναγνώριση του ζωγραφικού της ύφους, ...την καθαρότητα στην μοναδικότητα του κάθε έργου της, έμπνευσης, αυθορμητισμού, ανανέωσης, ώριμης τεχνικής Αγιογραφίας μέσα στα πλαίσια της Βυζαντινής Παράδοσης.

5. Δημιουργίες της - έργα της όπως, φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, κοσμούν πολλούς ναούς σε όλη την Ελλάδα, όπως: στην Αθήνα, την Εύβοια, την Σκόπελο, την Άνδρο, κ.α. Επίσης εικόνες φορητές αλλά και μεγαλύτερες κοσμούν ιδιωτικές συλλογές ή έχουν αποκτηθεί από μεμονωμένους ιδιώτες.

6. Είναι Διοικητικό Μέλος της UNESCO ΤΕΧΝΩΝ – ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & Μέλος της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.

7.Η αυθεντικότητα, η σαφήνεια, η γλυκύτητα, η καθαρότητα και η μοναδική ποιότητα χαρακτηρίζει τη δουλειά - το έργο της Αγιογράφου - Ζωγράφου Έλενας Κρυστάλλη και την έχουν καταστήσει ως μια Εικαστικό υψηλής πνευματικότητας και αισθητικής, που αποτελεί τεκμήριο της συνέχειας του μακραίωνου πολιτισμού μας.

Έλενα Κρυστάλλη
Τηλ.: Κιν.: 6932250922
email: helen.kristalli@gmail.com

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.