Το PolyPhoniK είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ Ραδιοφώνου, Ήχου, Ακρόασης και Εμπειριών, που λαμβάνει χώρα 23-28 Ιουλίου 2019 στον Κουμάρο της Τήνου.

Το PolyPhoniK γεννιέται στη Τήνο τον Ιούλιο του 2019, είναι ο καρπός μίας ελληνογαλλικής συνεργασίας και στηρίζεται στην επιθυμία των διοργανωτών να στήσουν μια αυθεντική φεστιβαλική εμπειρία (ένα μικρό Woodstock). Από τις 23 έως τις 28 Ιουλίου, αυτό το πρώτο, πρωτοποριακό φεστιβάλ, συγκεντρώνει Έλληνες και Γάλλους συγγραφείς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, μουσικούς, γύρω από έναν κοινό παρανομαστή: την απόλαυση της ακρόασης και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του ραδιοφώνου, του θαυμαστού, δυναμικού αυτού μέσου επικοινωνίας. Στηρίζεται επίσης, στην κοινή επιθυμία ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, ιδιαίτερα σε έναν τόπο -την Τήνο- που φιλοξενεί μια πολυάριθμη κοινότητα γαλλόφωνων.

Το Ελληνο-Γαλλικό αυτό στοίχημα, ξεκινά με μία διαπίστωση: το ραδιόφωνο και κατ’ επέκταση ο ήχος και η ακρόαση είναι φορείς που συμβάλουν στην προσέγγιση των πολιτισμών, καθώς δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητο να καταλαβαίνουμε μία γλώσσα για να αφεθούμε στην ομορφιά μίας φωνής, ενός ήχου, μίας δόνησης. Στο στοίχημα αυτό, προστίθεται η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών να δημιουργήσουν μία εκδήλωση που παρόμοια της δεν υπάρχει άλλη. Τέλος, στηρίζεται στην επιτυχημένη δουλειά που γίνεται στη Γαλλία από το 2003 στα πλαίσια του φεστιβάλ «Longueur d’ondes».

Το PolyPhoniK νοείται ως ένας χώρος διαλόγου δημοσιογραφικών και καλλιτεχνικών ιστοριών και παραδόσεων, ελληνόφωνων και γαλλόφωνων που δεν είχαν μέχρι στιγμής συναντηθεί.

Επιλεκτικό, μοναδικό, φιλόξενο και προσιτό, το φεστιβάλ προτείνει κατά τη διάρκεια 6 ημερών ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ενδιαφέρον: Συναντήσεις με γυναίκες και άνδρες ραδιοφωνικούς παραγωγούς και δημοσιογράφους, ζωντανές εκπομπές, performances, συναυλίες, χρόνος αφιερωμένος στην δημοσιογραφία, τα ντοκιμαντέρ ή τα podcast, εργαστήρια, ραδιοσκηνοθεσίες, μυθοπλασίες, ραδιοφωνικό θέατρο, ομαδικές ακροάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, αρχειακό υλικό…

Με επίκεντρο το Θέατρο στον Κουμάρο και τη Τηνιακή ενδοχώρα που το αγκαλιάζει, με 40 εθελοντές που έρχονται από τη Γαλλία, με τη συμμετοχή των Κουμαριανών που γενναιόδωρα θα περιποιηθούν τους εθελοντές, με σκηνές που θα στηθούν στις ραχούλες, με σπουδαίους καλεσμένους και συμμετέχοντες, το PolyphoniK υπόσχεται να μας ανοίξει νέους ορίζοντες γνώσης και έμπνευσης.

Την απόλαυση ακρόασης θα συνοδεύσει γευστικά η ARIA Fine Catering, σ’ ένα υπαίθριο Urban Gourmet Canteen, με επιρροές από κυκλαδίτικα αγαθά, γραβιέρα και λούζα Τήνου, κοπανιστή και λουκάνικο Μυκόνου, παραδοσιακές φρέσκες σαλάτες, ζουμερό σουβλάκι με ντόπιο ζυμωτό ψωμί. Η μπύρα φυσικά, θα είναι ΝΗΣΟΣ.

Σε μία εποχή ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών, θεωρούμε πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, αυτό το πρώτο Φεστιβάλ στη Τήνο δεν είναι ένα προϊόν «εισαγωγής»! Στόχος μας είναι αυτή η αφιερωμένη στο ραδιόφωνο, τον ήχο και την ακρόαση καλοκαιρινή εκδήλωση, να αποτελέσει για όλους τους κατοίκους του νησιού, τους Τηνιακούς, τους Έλληνες και τους γαλλόφωνους ένα πεδίο κοινής εξερεύνησης ώστε να θέσουμε το πρώτο λιθαράκι τον Ιούλιο του 2019 προκειμένου το PolyPhoniK να γίνει στο μέλλον ένα Ευρω-μεσογειακό φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης.

Για το πρόγραμμα, δείτε εδώ

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.