Με την ευκαιρία της ένταξης της «ξερολιθιάς» στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ» του Δήμου Τήνου διοργανώνει τριήμερο «Φεστιβάλ πέτρας» αφιερωμένο στις «Ξερολιθιές» του νησιού μας, αντιπροσωπευτικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στις ξερολιθιές δεν περιλαμβάνονται μόνον οι τοίχοι αντιστήριξης των αναβαθμίδων, αλλά τα κτίσματα, αστικά και αγροτικά, που είναι κτισμένα με πέτρα και χώμα, χωρίς άλλο συνδετικό υλικό. Κομψοτεχνήματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, χτισμένα με αριστουργηματική απλότητα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, στις 19.30, στο Μουσείο  Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, που είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων του τριημέρου και το οποίο επιμελείται επιστημονική ημερίδα, με την παρουσίαση της τέχνης της ξερολιθιάς, στην οποία μετέχουν η Σοφία Μπασιούκα, Δρ αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, εκπρόσωπος του Υπ. Πολιτισμού/Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά, ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, ο Αλέκος Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος και ποιητής και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται, με την προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης των Λυδίας Καρρά και Αμαλίας Ζέπου «Ξερολιθιές: Στηρίγματα στο Αιγαίο».

Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, το Φεστιβάλ Πέτρας, μεταφέρεται στα Υστέρνια, στο Δημοτικό Σχολείο, με τίτλο: «Φωνές της πέτρας: Οι ξερολιθιές της Τήνου». Στις 18.00 ́ θα γίνει επίδειξη κατασκευής ξερολιθιάς και στις 20.00 ́ θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα,με το ακόλουθο πρόγραμμα:

(α) Γιώργος Στουρνάρας, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, «Τήνια πετρώα γη».
(β) Κώστας Δανούσης, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας, «Ξερολιθιές: Από την ανάγκη στην καλλιτεχνική έκφραση».
(γ) Παντελής Απέργης, κριτικός λογοτεχνίας-ποιητής, «Η ποίηση της πέτρας».
(δ) Ιωάννα Παπασταθοπούλου, αρχιτέκτονας, «Ξερολιθικό τοπίο Τήνου, ένα μνημείο ζωής», και
(ε) Ξένια Σιώτου, αρχιτέκτονας, «Πολιτισμός της πέτρας και ο Άρης Κωνσταντινίδης».

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, στην περιοχή της Μονής Καταπολιανής των Υστερνίων αναπτύσσεται η τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ Πέτρας, με τίτλο: «Πέτρα και φως: Ιχνηλατώντας τη σοφία των λίθων». Στις 18.30 ́, από την Καταπολιανή θα ξεκινήσει πεζοπορική διαδρομή προς αγροτικά κτίσματα της περιοχής, όπου οι μετέχοντες θα ξεναγηθούν, από τον Κώστα Δανούση, επισκεπτόμενοι κελιά, αχυρώνες, αλώνια, πατητήρια, αγροτικές κατοικίες και χώρο εξόρυξης πέτρας.

Στις 20.00 ́, οι περιπατητές θα ξαποστάσουν στην πηγή της πλατείας του πλάτανου της Καταπολιανής, μέσα σε ένα υπέροχο ξερολιθικό περιβάλλον, θα κεραστούν και θα τραγουδήσουν συνθέσεις για την «Πέτρα».

Σας καλούμε να μας ακολουθήσετε στο ταξίδι της ΞΕΡΟΛΙΘΙΑΣ.

Συνδιοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Υστερνίων

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.