Φωτογραφία: Νικόλαος & Έβελυν Φώσκολου

Τάσος Τσομπανίδης
www.monopoli.gr

(...) Είναι ένα νησί με πολλές κρυμμένες ομορφιές πίσω από την θρησκευτική του φήμη την οποία οφείλει στο μεγαλόπρεπο ναό της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, που δεσπόζει στην Χώρα του νησιού. Μπορεί να είναι γνωστή λοιπόν εξαιτίας της εικόνας της Παναγίας ωστόσο αν την εξερευνήσεις θα μαγευτείς από την άγρια ομορφιά της, τις παραλίες με το βαθύ μπλε χρώμα και τα γραφικά κυκλαδίτικα χωριά που βρίσκονται κρυμμένα στις βουνοπλαγιές της.


Με τα 750 ξωκκλήσια και εκκλησίες, 600 περιστεριώνες και 34 οικισμούς, καθολικούς και ορθόδοξους, αλλά και το ιερό του Ποσειδώνα, όπου εξαγνίζονταν οι προσκυνητές πριν περάσουν στο ιερό νησί της Δήλου, η μεγαλοπρεπής Τήνος μάς καλεί να την επισκεφθούμε. Και αν την γνωρίσουμε, σίγουρα θα παραμείνουμε πιστοί σε αυτήν για πάντα!

Φυσικά δεν μπορούμε να μην κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά και στον πλούσιο πολιτισμό του νησιού μέσω της τέχνης του μαρμάρου, η οποία ανέδειξε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο εμβληματικός Γιαννούλης Χαλεπάς.

Τα χωριά της Τήνου

Πύργος, Καρδιανή, Υστέρνια, Κτικάδο, Τριαντάρος-Μπερδεμιάρος, Φαλατάδος, Λουτρά, Τριπόταμος. Το νησί διαθέτει πολλά μικρά και γραφικά χωριά, κρυμμένα ανάμεσα σε βουνοπλαγιές που περιμένουν να τ’ ανακαλύψουμε. Στην περιήγησή σας στα νησιά μην διστάσετε να σταθείτε για καφέ, γλυκό ή ρακή και τηνιακούς μεζέδες στα παραδοσιακά καφενεία κάτω από σκιερά πλατάνια.

Πύργος

Το εμβληματικό κεφαλοχώρι της Τηνιακής ενδοχώρας, με πολλαπλά απτά δείγματα της τέχνης του μαρμάρου είναι δικαιωματικά ο πρώτος προορισμός που επιλέξαμε για το νησί. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά αξίζει να επισκεφτείτε:

Το σπίτι-Μουσείο με προσωπικά του είδη και δείγματα απο τα έργα του.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που αναπαριστά με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο όλες τις φάσεις της ιστορίας του μαρμάρου στην Τήνο.

Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, εάν και μικρό σε μέγεθος είναι ιδιαίτερα επιμελημένο, που φιλοξενεί έργα των πιο εμβληματικών καλλιτεχνών του νησιού.
Πάνορμος

Περνώντας από τον Πύργο, σε μόλις δεκαπέντε λεπτά θα φθάσετε στο γραφικό λιμάνι του Πάνορμου. Πρόκειται για ένα ψαροχώρι δίπλα στην ήρεμη παραλία του Ροχάρη, όπου και συστήνουμε να κάνετε το μπάνιο σας. Οι πιο τομληροί μπορούν να πεζοπορήσουν για 20 λεπτά, αφού αφήσουν το αυτοκίνητό τους στην παραλία της Αγίας Θάλασσας και θα φθάσουν στην παραλία Καβαρουλκό. Εκεί υπάρχει μια βραχονησίδα που συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας στενής λώρίδας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην κορυφή αυτής της νησίδας βρίσκεται ένας μεγάλος περιστερεώνας  που αποτελεί και ένα απο τα πιο ισχυρά σύμβολα του τηνιακού πολιτισμού.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.