Συνέντευξη του Προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου κ. Ανδρέα Τσιμέκη στη Mail.

«Πιστεύω ότι αυτός που έρχεται δεν την μαθαίνει και αυτό είναι ένα σημείο που τον κάνει να ξαναέρθει, οπότε για αυτόν που έρχεται, είναι πάντα άγνωστη η Τήνος»

«Τελευταία γίνεται εδώ και 6 χρόνια τοTinos Running Experience, το οποίο φέρνει πάρα πολλούς αθλητές. Δεν σας κρύβω, φέτος είχαμε γύρω στους 1.000 αθλητές»Κύριε Πρόεδρε, η Τήνος είναι ένα μοναδικό νησί για ηρεμία, χαλάρωση, ξεκούραση αλλά και για διασκέδαση. Η Παναγιά της Τήνου είναι από τα σημαντικότερα λατρευτικά Κέντρα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως. Τα δε πολλά χωριά της Τήνου δίνουν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό χρώμα στο νησί. Ας μιλήσουμε για την Τήνο.

Όπως τα λέτε, είναι ακριβώς ένα νησί χειροποίητο το οποίο έχει 42 υπέροχα χωριά, διαφορετικά το ένα με το άλλο. Είναι κάτι το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει και κάνει τον επισκέπτη να μην μπορεί να βαρεθεί αυτό το νησί και να αποκαλύπτει καθημερινά νέα μέρη, νέες γωνιές. Έχει μια δικιά της κουλτούρα, έχει το δικό της πολιτισμό, το ξέρετε αυτό, όπως το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, το οποίο τελευταία συμπεριλαμβάνεται στην κληρονομιά της Unesco, το οποίο δείχνει τη μαρμαροτεχνία στο νησί παρουσιάζοντας π.χ τον Χαλεπά και άλλα. Αμέτρητη η πολιτιστική κληρονομιά που έχει η Τήνος.

Η Τήνος έχει ιστορία, έχει ομορφιά, έχει χρώμα, έχει το απέραντο γαλάζιο, αλλά έχει και εναλλακτικές δυνατότητες. Έχει πεζοπορία, έχει αναρρίχηση, καταδύσεις, ψάρεμα, όπως πολύ σωστά είπατε, ο επισκέπτης δεν πρόκειται να βαρεθεί ποτέ την Τήνο.

Ούτε να την μάθει. Πιστεύω ότι αυτός που έρχεται δεν την μαθαίνει και αυτό είναι ένα σημείο που τον κάνει να ξαναέρθει, οπότε για αυτόν που έρχεται, είναι πάντα άγνωστη η Τήνος. Πράγματι έχει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και ειδικά τελευταία, αναπτύχθηκαν και προβλήθηκαν πάρα πολύ τα μονοπάτια της Τήνου τα οποία έχουν οριοθετήσει, έχουν μπει πάσσαλοι, ο πιο άσχετος μπορεί να κάνει την πεζοπορία του. Για την αναρρίχηση του, έχει το γρανιτένιο βράχο του Εξωμβούργου, με 90-100 αναβάσεις. Έχει την κατάδυση. Τελευταία γίνεται εδώ και 6 χρόνια το Tinos Running Experience, το οποίο φέρνει πάρα πολλούς αθλητές. Δεν σας κρύβω, φέτος είχαμε γύρω στους 1.000 αθλητές.

Μιλώντας για τουρισμό θέλουμε να σας ρωτήσουμε, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, πως εξελίσσεται η φετινή σεζόν στην Τήνο;

Δεν σας κρύβω ότι ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος Ιούνιος των τελευταίων χρόνων. Τον Μάιο μετά το Πάσχα, όλοι τον περιμέναμε κάτω, αλλά τον Ιούνιο δεν τον περιμέναμε, ήταν πολύ κάτω, ήταν πιστεύουμε γύρω στο 40 με 50% κάτω. Τώρα, ο μισός Ιούλιος έχει περάσει. Όλοι ευελπιστούμε στο αύριο, αλλά θα μου πείτε μέσα σε ενάμισι-δυο μήνες μπορούν να καλύψουμε όλο τον χειμώνα, 360 μέρες; Είναι λίγο δύσκολο. Βλέπετε τουλάχιστον αυτήν την εποχή να υπάρχει ενίσχυση του τουριστικού στοιχείου;

Υπάρχει, η αλήθεια είναι υπάρχει, και βλέπετε αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, υπάρχει μια άνοδος. Τώρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα γίνει.

Αν θα μπορέσετε να ισορροπήσετε;

Αν θα μπορέσει να ισορροπήσει ναι, γιατί μπορεί να βλέπουμε πολύ κόσμο αλλά δυστυχώς, ο κόσμος αυτός δεν ξέρουμε σε τι αντιστοιχεί σε οικονομικό μέγεθος. Δεν σας κρύβω ότι το ‘18 που είχαμε πάρα πολύ κόσμο, ήταν χειρότερα από το ‘17 που είχαμε λιγότερο κόσμο. Βλέπετε, δεν είναι ανάλογα τα ποσά καμιά φορά.

Και τα οικονομικά μεγέθη παίζουν ρόλο;

Είναι τα οικονομικά μεγέθη που παίζουν ρόλο. Και μπορείτε να δείτε, όπως πέρσι που είχε ανέβει ο τουρισμός και ήταν τρεις φορές πάνω, αλλά το οικονομικό μέγεθος ήταν κάτω.

Θέλουμε να σας ρωτήσουμε κύριε Πρόεδρε, πως κινείται η επιχειρηματικότητα στο νησί και πως η επιχειρηματικότητα επηρεάζει τον επισκέπτη;

Δεν σας κρύβω πως η άνοδος της Τήνου ανεβάζει και την επιχειρηματικότητα και δεν είναι τυχαίο πως έχουμε πολλές επιχειρήσεις ξένων που έρχονται και επενδύουν στην Τήνο. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την Τήνο και δεν σας κρύβω πως στον επισκέπτη δεν λείπει τίποτα, είτε είναι στο εμπορικό κομμάτι, είτε είναι στο κομμάτι της εστίασης, είτε είναι στο κομμάτι της φιλοξενίας, είτε στο κομμάτι του φαγητού, είτε στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, ειδικά το τελευταίο έχει ανέβει πάρα πολύ, το ίδιο ισχύει και στην διασκέδαση. Δεν λείπει τίποτα στον επισκέπτη.

Βλέπουμε μια άνοδο στο νησί σε σχέση με τον γάμο. Πάρα πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους στο όμορφο νησί της Τήνου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Αυτό το κομμάτι έχει ανέβει πάρα πολύ γιατί δεν σας κρύβω, κάνουμε ένα άνοιγμα σε αυτό το κομμάτι, το oποίο η Τήνος έχει τη δυνατότητα να το προσφέρει με τα ξωκλήσια της που είναι κάτω στα ακρωτήρια και έξω- έξω στην θάλασσα. Έχει ανέβει κατά πολύ αυτό.

Και σε ό,τι άφορα τα καταλύματα; Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, κύριε Πρόεδρε;

Υπάρχουν καταλύματα, πράγματι, για όλα τα βαλάντια. Και όσο ανεβαίνει ο τουρισμός να ξέρετε, πάντα δημιουργούνται και περισσότερα καταλύματα και έχει ανοίξει η Τήνος σε αυτό το κομμάτι αφού υπάρχουν και για τα μικρά βαλάντια αλλά και για τα μεγάλα.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας και τις προσπάθειες σας. Εγώ ευχαριστώ και εύχομαι ο χρόνος που μας έχει μείνει να πάει καλυτέρα.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.