Είσοδος του λαγκαδιού

Είμαι η Αγγέλα Φωσκόλου Hays, γεννημένη στην Τήνο, με κάθε καλοκαίρι στην
Τήνο, αλλά εδώ και πέντε χρόνια μόνιμος κάτοικος, Χειμώνες και καλοκαίρια. Είμαι συνταξιούχος της Πολίτικης Αεροπορίας.

Όπως κάθε κάτοικος της Τήνου, έτσι και εγώ προσπαθώ το καλύτερο για το νησί μας. Πρέπει ο χώρος που ζω να πληρεί τουλάχιστον τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Για αυτό θέλω να σας παρουσιάσω την κατάσταση στο Λαγκάδι του Παπα, στα Κιονια που ίσως αγνοείτε. Είναι το μεσαίο λαγκάδι των Κιονιων και το μόνο που δεν εχει τσιμεντοποιηθει και που δεν επιθυμούμε την τσιμεντοποιηση του.  Όμως, με τις βροχές του περασμένου Χειμώνα τα νερά σήμερα, μέσα Ιουλίου, βρίσκονται να είναι στάσιμα σχηματίζοντας βούρκο σε πολλά μέρη του λαγκαδιού. Τα κουνούπια έχουν γεμίσει την περιοχή και είμαι σίγουρη οτι γνωρίζετε τους θανατηφόρους κίνδυνους που φέρουν τα κουνούπια.

Οι κάτοικοι κάνουν οτι μπορούν, όμως η αποξήρανση του λαγκαδιού είναι δυνατή μόνο από  τον Δήμο. Η περιοχή είναι τουριστική, με τουριστικές επιχειρήσεις μέσα στο λαγκάδι, σπίτια με πρόσβαση στο κεντρικό δρόμο με μόνη διέλευση μέσα από αυτό.

Οι κάτοικοι για πολλούς πολλούς μήνες περνούσαμε το λαγκάδι μόνο με υψηλές
μπότες. Σήμερα όμως είναι μέσα Ιουλίου και δεν επιτρέπεται η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας
  • Δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύεται η υγεία κατοίκων και επισκεπτών.
  • Δεν επιτρέπεται να μη μπορούμε να περπατήσουμε μέσα στο λαγκάδι (μοναδική  πρόσβαση των κατοίκων) για να πάμε στην εκκλησία και στις δουλειές μας.
  • Δεν επιτρέπεται οι πελάτες των τουριστικών επιχειρήσεων να βλέπουν και να ζουν στην αποκρουστική εικόνα του βαλτομένου λαγκαδιού.
  •  Δεν αρμόζει στο νησί μας τέτοια εικόνα.
Κύριοι, θέλω να σας προσκαλέσω να έρθετε στην περιοχή των Κιονίων με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της υγείας μας, και των κουνουπιών και της ζωής μας μέσα στο λαγκάδι. Ζητώ την άμεση αποξήρανση του λαγκαδιού. Ας μην γίνει η Τήνος «Μπέλλα, Μπέλλα» Χώρα και από μέσα Κατσιβέλα. Δεν ήταν έτσι η Τήνος. Είμασταν και θέλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι για το νησί μας και τα χωριά μας. Να μην καταστραφεί η ωραιότητα της Τήνου.

Αγγέλα Φωσκόλου Hays

Σχόλια:

1 comments:

  1. Μπράβο που δημοσιοποιείτε αυτό το φλέγον θέμα!!! Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας τηνιακοι, οι γονείς μας και εμείς στην Τήνο περνάμε τα καλοκαίρια και τις τις αργίες στο νησί από παιδί, εχουμε σπίτι πιο μέσα στο λαγκαδι και φέτος λόγω του ότι η πρόσβαση στο σπίτι είναι αδύνατη δεν μπορούμε να έρθουμε στο νησί μας!!!!Πληρώνουμε δημοτικά τέλη κανονικά,και όλους τους φόρους και σεβόμαστε απόλυτα και αγαπάμε αυτό τον τόπο. Νομίζω δικαιούμαστε το μίνιμουμ της δυνατοτητας τουλάχιστον να μπορούμε να φτάσουμε στο σπίτι μας!!!! Έχουμε επικοινωνήσει με το Δήμο ο οποίος μας ενημέρωσε ότι δεν είναι πλέον αρμόδιος, με το επαρχείο που μας είπε ότι δεν γίνεται τίποτα και υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Με τους υπεύθυνους στην περιφέρεια για να καθαρίσουν το λαγκαδι ώστε να φεύγουν τα νερά στη θάλασσα και να μπορούμε να περάσουμε, οι οποίοι μας είπαν να ζητήσουμε από το Δήμο να μας ανοίξει νέο δρόμο. Παντού ως τώρα έχουμε βρει τοίχο!!!! Καμία μέριμνα, καμία προσπάθεια. Ζητήσαμε άδεια να το καθαρίσουμε εμείς και η απάντηση ήταν όχι. Πέρυσι προσπάθησε να καθαρίσει εκεί κάποιος ντόπιος και βρήκε το μπελά του. Κανένας δεν αναλαμβάνει και κανένας δεν φαίνεται ως τώρα να ενδιαφέρεται.οι απαντήσεις από τους υπεύθυνους εξοργιστικες!!! Μπορώ να γράφω για ώρες... Χρειάζεται να βρεθεί μια λύση μόνιμη όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους όσοι ζουν και επισκεπτονται το νησί!!!! Η απάντηση του επαρχείο "δεν γίνεται τίποτα" είναι ντροπή!!!!...
    Κατερίνα Σανταμούρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.