Η «3η μικρή Biennale Σύγχρονης Τέχνης, εικαστική περιπλάνηση στο Μουντάδο» είναι γεγονός και μας περιμένει από τις 20 Ιουλίου 2019 να τη ζήσουμε ο κάθε ένας μόνος του, ελεύθερος από στερεότυπα, περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του χωριού.

Το χωριό είχε την τύχη ν’ αγαπηθεί από την Mireille Lienard και τον Philippe Fraisse που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν κάθε 2 χρόνια, τη σύζευξη καλλιτεχνών τοπίου χαρίζοντάς μας ένα «ανεπανάληπτο γεγονός».

Δεν θα σταθώ στο κάθε έργο - που έτσι κι αλλιώς έχει την προσωπική τοποθέτηση του καλλιτέχνη – θα τονίσω όμως ότι οι διασταυρώσεις (crossings) δημιουργούν ψυχική ανάταση και περισυλλογή στον κάθε επισκέπτη.

Κάθε 2 χρόνια ο Μουντάδος μετατρέπεται σε υπαίθρια γκαλερί. Τα έργα των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ενσωματώνονται στο τηνιακό τοπίο και αποκτούν άλλη διάσταση.Γίνονται διαχρονικά, διατοπικά, αλλάζουν ανάλογα με το φυσικό – έντονο κυκλαδίτικο φως που τα φωτίζει. Βγάζουν ένταση όταν τα καίει ο ήλιος και σταδιακά ησυχάζουν όταν πέσει το σκοτάδι και ο έναστρος ουρανός τα φωτίσει με το απαλό ασημένιο φως του.

Ιδιαίτερα το έργο «Δαντέλα ή Μνήμη των Φίλων» του καλλιτέχνη Christian ISRAEL, μου έφερε στο νου τα παλιά κεντήματα της γιαγιάς, τα νήματα μιας ζωής που χάνεται μέσα στο χρόνο αλλά ξαναγεννιέται πάλι και πάλι.

Ο μικρός Μουντάδος έγινε σύμβολο αγάπης των κατοίκων του για το χωριό, για το περιβάλλον, για την τέχνη, για την ιστορία και παραδειγματίζει όλο το νησί της Τήνου που αλλάζει και ζητά την αγάπη , την προστασία, το σεβασμό, τη διακριτικότητα από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της.

Ας διαφυλάξουμε φίλοι μου το παρόν και ας προσβλέπουμε στο μέλλον με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Αυτό άλλωστε μας «φωνάζουν» με τα έργα τους οι εκλεκτοί μας καλλιτέχνες.

«Σώστε το περιβάλλον για να ζήσουμε όλοι σε έναν κόσμο καλύτερο, με ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ»

Αγγελική Μιχαλοπούλου – Κατερέλου
Δικηγόρος
Τριαντάρος, Τήνου

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.