Στην χθεσινή, Δευτέρα, 12 Αυγούστου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τηνου, ο δήμαρχος Γιαννης Σιωτος αφού ευχαρίστησε τον δημοτικό σύμβουλο, κο. Γιώργο Σάνταμουρη για το ερέθισμα της ενασχόλησης με το συγκεκριμένο θέμα και την σύνταξη του ψήφισματος μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην κηδεία του Ιωάννη Αλοίμονου, εισηγήθηκε στο σώμα το ακόλουθο ψήφισμα:

Από αρχαιοτάτων χρονών, όταν ένας άνθρωπος φεύγει από την ζωή συνηθίζεται να εκφωνείται επικήδειος λόγος σχετικά με την ζωή, τα έργα, τις ημέρες και την προσφορά του αποδημήσαντος. Οι πρόγονοι μας πίστευαν ότι η αρετή, η τιμιότης και η προσφορά του αποθανόντος πρέπει να βραβεύονται γιατί όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί φυτρώνουν άριστοι άνθρωποι. Ο Περικλής στον επιτάφιο αναφέρει " οίς γάρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες αναφύονται".

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βιώνουμε στο νησί μας ένα αποκαρδιωτικό τοπικό εκκλησιαστικό φαινόμενο, που συνίσταται στην ολοκληρωτική απαγόρευση εκφώνησης επικηδείων, χωρίς την ύπαρξη κανενός απολύτως επιχειρήματος υπέρ της πρωτοφανούς πανελλαδικά πρακτικής αυτής. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για μια απόπειρα να ελεγχθεί προληπτικά στο όνομα της «ορθοδοξίας» κάθε λόγος και κάθε κίνηση κάθε ορθόδοξου Τηνίου.

Συνοδικότητα, όμως, σημαίνει την πορεία μιας συντροφιάς, σημαίνει ότι πορεύεσαι μαζί με κάποιον, με κάποιους, ως υποκείμενα ζωντανά, ελεύθερα και δρώντα. Δε νοείται εκκλησιαστική κοινότητα χωρίς πνεύμα συντροφιάς, συμπόνοιας. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους βασικούς της ρόλους. Εν τέλει μια εκκλησιαστική κοινότητα βασίζεται στα μέλη της, στους πιστούς της και εξαρτάται από τη συμμετοχή τους, το λόγο τους, τη δύναμη τους. Μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα δε χωρούν προληπτικές απαγορεύσεις και αυθαίρετες αρνήσεις.

Ως εκ τούτου, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Μητρόπολη Σύρου για την πρωτοφανή πρακτική της απαγόρευσης εκφώνησης επικήδειων στις εξόδιους ακολουθίες των συντοπιτών μας, καθότι πρόκειται για μία βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική, αντικείμενη στο πνεύμα που διαπνέει μια εκκλησιαστική κοινότητα και προσβάλλουσα ευθέως την προσωπικότητα και το χριστιανικό φρόνημα των Τηνίων. Καλούμε δε τη Μητρόπολη Σύρου να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να παύσει άμεσα και οριστικά η πρακτική αυτή της απαγόρευσης εκφώνησης επικηδείων στις εξόδιους ακολουθίες των συντοπιτών μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι εμείς θα ασκούμε το παναρχαίο αυτό έθιμο με κάθε νόμιμο και ενδεδειγμένο τρόπο, σεβόμενοι πάντοτε τα χριστιανικά ήθη.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.