Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου καλεί τους συμπολίτες και φίλους της τέχνης και του πολιτισμού, στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, Δημητρίου Φιλιππότη ( 1834-1919 ), που διοργανώνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων, από τον θάνατό του, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, στον Πύργο, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, στις 20.00. Ο Δημήτριος Φιλιππότης, με το έργο του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής. Εισήγαγε μια πιο ανάλαφρη θεματογραφία στη γλυπτική, που, μέχρι, τότε, ήταν προσκολλημένη στον κλασικισμό. Δημιούργησε έργα, που απεικονίζουν θέματα της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα προπλάσματα σε γύψο, ο Μικρός Ψαράς, ο Θεριστής, προτομή Γερμανού Καλλιγά, προτομή της Ειρήνης Αλμπανοπούλου, προτομή γυναίκας, μικρογραφία του ταφικού μνημείου Γεώργιος Αβέρωφ, ανάγλυφο του Βασιλέως Γεωργίου Α’, μακέτα Γλάδστωνος και αντίγραφο σε τσιμέντο επιτυμβίου οικογένειας Νάζου. Τα έργα, Ξυλοθραύστης, Μικρός Ψαράς και Θεριστής αποτελούν σταθμό στη νεοελληνική γλυπτική.

Σε φωτογραφίες παρουσιάζονται τα έργα, Ξυλοθραύστης, η Οπωροπώλις, η Άρτεμις με το σκύλο, που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, τα επιβλητικά λιοντάρια της Βίλας Καζούλη, στο Μαρούσι και τα ταφικά μνημεία, του Γεωργίου Αβέρωφ, της Μαρίας Κασιμάτη, του Σπυρίδωνος Βαλέτα, του Ριχάρδου Τσώρτς και του Ιωάννου Ιωάννου.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου-31 Αυγούστου 2019.
Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 18.00-21.00, καθημερινά.
Επιμέλεια και παρουσίαση της έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ.

Φωτό, κείμενα φυλλαδίου, λεζάντες και εισαγωγική ομιλία εγκαινίων: Κώστας Δανούσης, ιστορικός ερευνητής της Τήνου και συγγραφέας.

Πύργος, 5 Αυγούστου 2019.
Με εκτίμηση, Εμμανουήλ Σώχος, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.