Ο Λευτέρης Κρητικός γεννήθηκε στην Τήνο το 1948. Τελείωσε το παλιό λύκειο και στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στον Ασπρόπυργο Αττικής. «Έγινα ασυρματιστής με σκοπό αργότερα να κάνω και κάτι άλλο στη ζωή μου», αναφέρει για το ξεκίνημα της επαγγελματικής του πορείας.

Γύρισε όλο τον κόσμο. Ταξίδεψε στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, από την Αγγλία ως τον Καναδά, την Αργεντινή και τη Νιγηρία. Όταν το 1975 επέστρεψε στο νησί του, δεν φανταζόταν ποτέ , ότι θα ασχολιόταν με την υφαντική και ότι θα άφηνε πίσω του μια για πάντα τη ναυτιλία. Αφορμή στάθηκε η γνωριμία του με τον χαράκτη-ζωγράφο Μπάμπη Ρετζεπόπουλο, με τον οποίο ίδρυσαν την γκαλερί Το Μαγαζί. «Μέχρι τότε δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ τα χέρια μου. Κάποια στιγμή βρέθηκε μπροστά μου ένας αργαλειός και μόλις τον είδα, ευθύς αμέσως θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια και αποφάσισα να αρχίσω να φτιάχνω κουρελούδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτοδίδαχτος, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις έφτιαξε την πρώτη του ταπισερί και το 1980 συμμετείχε στην πρώτη του έκθεση με χειροτέχνες. Τέσσερα χρόνια μετά, άνοιξε το δικό του εργαστήριο-ατελιέ στην Τήνο, και καταπιάστηκε με τα χειροποίητα χαλιά για τη διακόσμηση τοίχων που δεν απέχουν πολύ από ζωγραφικούς πίνακες. «Λατρεύω το νερό, την κίνηση, τα σύννεφα. Δεν αντέχω τη στασιμότητα. Γι’ αυτό τα θέματά μου είναι κυρίως η θάλασσα και ο ουρανός.»

Η ύφανση στον αργαλειό δεν του είναι καθόλου εύκολη, αφού την ασκεί, βάσει της παλαιάς μεθόδου, με την παραδοσιακή τεχνική. «Πολλές φορές χρειάζομαι 1,5-2 μήνες για να ολοκληρώσω ένα κιλίμι ή χαλί. Πρώτα φτιάχνω τα σχέδια σε μακέτα και στη συνέχεια τα μεταφέρω στην ύφανση, επιστρατεύοντας παράλληλα πόδια και χέρια». Απαραίτητα υλικά της τέχνης του είναι το στημόνι, το βαμβάκι και το μαλλί. Πολλές φορές μάλιστα, όταν δεν έχει το νήμα στο χρώμα που θέλει, παίρνει διαφορετικά σε χρώματα νήματα και τα στρίβει μαζί, για να βγάλει την ιδανική απόχρωση.Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος-ΕΕΤΕ, και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις όπως :

1981, 1982, 1985 Γκαλερί « Το Μαγαζί», Τήνος
1985, 1990 Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου, Γλυφάδα
2000 Ομήρου Οδύσσεια, Δημαρχείο , Ίος
2006 Ατελιέ Λευτέρης Κρητικός, Τήνος

ενώ έχει συμμετάσχει και σε αρκετές ομαδικές όπως :

1978, «Αιγαιοπελαγίτικη Τέχνη» Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, Αθήνα
1979, Γκαλερί «Το Μαγαζί» , Τήνος
1980, Χειροτέχνες, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα
1982, «Δημιουργίες από την Ελληνική Παράδοση», Σε Ξενοδοχείο της Αθήνας
1983, Γκλάτ, Ζυρίζη
1984, ΕΟΜΜΕΧ Αθήνα
1990, Γκαλερί Εποχές, Αθήνα
1990, Γκαλερί Βυ, Μύκονος
1993, Γκαλερί Πανόραμα, Αθήνα
1994 Δημαρχείο Βαντούζ, Λιχενσταϊν
1994, 2η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Ταπητουργίας, Μπωβέ, Γαλλία
1994, Κτικάδος, Τήνος
1997, Δημαρχείο Χανιών, Κρήτη
1999, Οδύσσεια, Κάστρο ντεζ Αντεμάρ , Μοντελιμάρ, Γαλλία
2000, Μουσείο Ζαν Λουρσά, Αβζέ, Γαλλία
2002, Σπίτι των Εκθέσεων , Φαλατάδος, Τήνος

Τον Λευτέρης Κρητικό τον βρίσκετε στο εργαστήριo του στα Σπιτάλια Τήνου. Δεν διαθέτει λογαριασμό στο FB. Zει σχεδόν ασκητικά και έχει επιλέξει μια μοναχική ζωή.

ΠΗΓΗ: fb/velonesinaction

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.