Καλοκαίρι 2018. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Kool Koor πίνει καφεδάκι στη βεράντα του σπιτιού των Philippe και Mireille στο Μουντάδο, απολαμβάνοντας τη φύση, τον ήλιο, τη θάλασσα. Βλέποντας απέναντι του την τσιμεντένια στάση των λεωφορείων στον αμαξωτό δρόμο αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει εικαστικά. Η σκέψη του μας ενθουσιάζει και άμεσα προτείνεται να είναι ο performer της 3η biennale.

Καλοκαίρι 2019. Ο Kool Koor, μαζί με την γυναίκα του και την κόρη του βρίσκονται στην Τήνο. Η στάση λεωφορείων είναι ήδη έτοιμη σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Στις 18 Ιουλίου βάζει τις πρώτες πινελιές του. Την επομένη υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ενώ στις 20 Ιουλίου ενώπιον του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, σε μια ζωντανή performance τελειοποιεί το σχέδιό του και το παραδίδει στο κοινό.

Kool Koor. Ένας από τους σημαντικότερους και ζωτικούς καλλιτέχνες του κόσμου των γκράφιτι. Ο Charles Hargrove, γνωστός και ως Kool Koor γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1963, σε μία οικογένεια καλλιτεχνών καταγωγής Καραϊβικής. Έχει συνεργαστεί με αστέρια όπως ο Jean- Michel Basquiat και ο Keith Haring. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού γκράφιτι στη δεκαετία του 1980. Από το 1976 υπήρξε εικονική φιγούρα στο κίνημα της γκράφιτι της Νέας Υόρκης, μαζί με το Toxic και το A-One. Από τοίχους έως καμβάδες. Ήταν 16 ετών, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά στη Fashion Moda, την πρώτη αμερικανική γκαλερί που ενδιαφέρεται για καλλιτέχνες από το Bronx.

Αφού παρακολούθησε κάθε μεγάλη έκθεση για τη γκράφιτι τέχνη στη Νέα Υόρκη, τα έργα του εκτίθενται σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να βρείτε τα έργα του σε διάσημες συλλογές όπως στο the Metropolitan (Νέα Υόρκη), στο Renaissance Society του Σικάγου, στο μουσείο Butler, στο μουσείο Groninger στην Ολλανδία και πολλά άλλα. To 2016 τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο «Brukmer golden artistic awards», ως ο καλύτερος street artist. Tο 2020 κλείνει 40 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας και γι’ αυτό ετοιμάζει πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και στο Metropolitan Museum of New York.

Καλοκαίρι 2020. Αποχαιρετώντας μας, εξέφρασε την επιθυμία, να κάνει μία έκθεση έργων τέχνης το καλοκαίρι 2020 στην Τήνο. Θα είμαστε σε επαφή μαζί του για να εκπληρώσουμε την επιθυμία του!

Ηλίας Σιγάλας

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.