Συνεχίζεται μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου έκθεση με έργα του σπουδαίου γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη, με τίτλο «Δημήτριος Φιλιππότης Τήνιος εποίει», με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατό του.

Ο Δημήτρης Φιλιππότης (1839-1919) ήταν γιος αρχιτέκτονα και ακολούθησε τον πατέρα του από μικρή ηλικία σε διάφορες εργασίες στο Άγιο Όρος και στην Κωνσταντινούπολη, όπου δούλευε με τους Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες. Τέλειωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών και με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη.

Ως καλλιτέχνης καθόρισε την εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής κατά την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα. Το έργο του προκάλεσε το νεοκλασικιστικό κατεστημένο, τόσο με τις ελεύθερες διακοσμητικές συνθέσεις του, που εισήγαγε για πρώτη φορά στη νεοελληνική γλυπτική, όσο και με τη ρεαλιστική απόδοση των μορφών στις προτομές και στα επιτύμβια μνημεία του.

Είναι ο πρώτος που εισάγει στη νεοελληνική γλυπτική θέματα με παιδικές μορφές σε καθημερινές σκηνές και δημιουργεί τις πρώτες ελεύθερες συνθέσεις, χωρίς να προηγηθεί παραγγελία. Άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές αναζητήσεις της νεοελληνικής γλυπτικής και αποτέλεσε παράδειγμα μεγάλου και αυθεντικού τεχνίτη.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά έργα, προτομές σε μάρμαρο και γύψο και δύο εκμαγεία ταφικών μνημείων του Δημητρίου Φιλιππότη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο, πατρίδα του καλλιτέχνη.

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ευθυμία Μαυρομιχάλη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.