Από τις εκπλήξεις που ετοιμάζει για τον μήνα Νοέμβριο ο εκδοτικός οίκος Νεφέλη ... Σύντομα περισσότερα.

Από πολύ μικρή ηλικία μέχρι και τα 18 μου, που έφυγα για να σπουδάσω, μέσα στο κάστρο της απάνω βρύσης στη χώρα της Τήνου, αλλά και στα λογής λογής παρακλάδια του, δεν έκανα άλλο,ανάμεσα στις τόσες και τόσες αρχοντογριές που ζούσαν εκεί, παρά να ρωτώ και να ξεσκονίζω κάθε πτυχή, όχι μόνο απο τις ζωές που χαν ζήσει οι ίδιες, αλλά κι απ’ αυτές που πρόλαβαν ή που άκουσαν να τους λένε οι μάνες, οι γιαγιάδες και οι προγιαγιαδες τους.

 Ήταν τόσο όμορφα όλα αυτά που είχα ακούσει και μάθει απ’ αυτές, που για πολλά χρόνια ζούσα μέσα στην φαντασία μου, στον κόσμο που ‘χα δημιουργήσει με τα λόγια τους. Κάτι σαν σκληρός δίσκος που πάνω του είχε αποτυπωθεί όλη η ζωή του νησιού , έτσι όπως κανείς ποτέ δεν την άκουσε και ούτε καν υποψιαζόταν ότι μπορεί να υπήρξε.

 Με τα χρόνια όταν άρχισαν να φεύγουν μια μια όλες αυτές οι αρχοντοκυράδες που χα «κληρονομήσει», όλος αυτός ο πλούτος μέσα στον οποίο είχα ταξιδέψει με τη φαντασία μου άρχισε δυνατά να με βαραίνει.

 Μην κι έφευγα κι εγώ ξαφνικά, παίρνοντας για πάντα μαζί το θησαυρό μου;

 Μην έφευγαν κι άλλοι από το νησί μου ηλικιωμένοι, απ αυτούς που είχαν άμεση μνήμη με τα πράγματα, χωρίς να το διαβάσουν;

 Όλο αυτό το μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το δωρίζω στον Δήμο της Τήνου, έμμεσα σ όλους εσάς τους συντοπίτες μου, σαν μια κληρονομιά που αυτοδίκαια ανήκει σε σας και στις γενιές που θ’ ακολουθήσουν και εν κατακλείδι σε όλους εκείνους τους αναγνώστες που θα ‘θελαν να ονειροπολήσουν σε μια αλλιώτικη Τήνο των αρχών του 20ου αιώνα.

Παραιτούμαι πλήρως όλων των δικαιωμάτων μου, από πωλήσεις βιβλίων, θεατρική ή κινηματογραφική εκμετάλλευση του έργου, με μοναδική απαίτηση από τα τυχόν υπερβάλλοντα έσοδα, τη συνεχή διαφήμιση του έργου και ,ει δυνατόν, -ευκταίον- την συμβολή στη διάσωση όλων αυτών των μισογκρεμισμένων σπιτιών της πάνω και της κάτω βρύσης, ανήμπορων πλέον φρουρών της παράδοσης μας, μέσα στα οποία έζησαν και μεγαλούργησαν οι πάλαι ποτέ Καστρωμένες.

Αντώνης Συριανός

Προσεχώς ηχογραφημένο απόσπασμα του βιβλίου !!!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.