Από τον δικηγόρο, κο Γιάννη Αλαβάνο λάβαμε το ακόλουθο κείμενο που αφορά το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και ένα σύντομο ιστορικό των γεγονότων.

Μετά από 5 χρόνια αγώνων του τηνιακού λαού και του Δήμου Τήνου από τον Οκτώβριο του 2014 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, η μείζων Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ αποφάσισε για όλα τα θέματα που αφορούν το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου ΠΙΙΕΤ, απορρίπτοντας όλες τις προσφυγές – αιτήσεις ακύρωσης: δύο προσφυγές του Μητροπολίτη - Προέδρου Δωροθέου Β΄ και 4 Επιτρόπων του ΠΙΙΕΤ, της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ιερέως Πέτρου Μεταλληνού και λοιπών, δεχόμενο τις παρεμβάσεις του Δήμου Τήνου - με 4 ισάριθμες αποφάσεις: 1753/2019, 1754/2019, 1755/2019 και 1756/2019, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ακροατήριο της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά τη συνεδρίαση της 20ης/9/2019. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα, χωρίς μειοψηφία.


Κάθε Τηνιακός, που αγαπά την Τήνο και το Ιερό Ίδρυμά μας, πρέπει να χαίρεται και να πανηγυρίζει με την εξέλιξη αυτή, που έδωσε ένα τέλος στον 5ετή αγώνα από τον Οκτώβριο του 2014 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες, δηλαδή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ο οποιοσδήποτε μετά από αυτές και το σημαντικότερο, βάζει όρια και γι’ αυτόν, που ενδεχομένως θέλει να νομοθετήσει στο μέλλον για το ΠΙΙΕΤ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επαγρύπνηση και ιδιαίτερα όταν το ΠΙΙΕΤ έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως την υπόθεση για το χρέος προς την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του.Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Οκτώβριο του 2014 ο τότε Υπουργός Παιδείας Λοβέρδος εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία συζήτηση με τους φορείς αποδέχεται τροπολογία στη Βουλή (Ν.4301/2014), που κατέστησε το ΠΙΙΕΤ απόλυτα εκκλησιαστικό ίδρυμα, έδωσε διπλή ψήφο στο Μητροπολίτη - Πρόεδρο, ώστε να εκλέγει αντιπρόεδρο και γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής, όποιον θέλει κ.λπ..

Όταν ο τηνιακός λαός και ο Δήμος Τήνου κατάλαβαν τί έγινε, ξεσηκώθηκαν και ο Δήμος Τήνου ανέλαβε την πρωτοβουλία με τον Δήμαρχο Σίμο Ορφανό, να συγκαλεί Λαϊκή Συνέλευση και ομόφωνα ο λαός αποφάσισε ενωμένος να αρχίσει αγώνα κατά της τροπολογίας αυτής, να επαναφέρει το ΠΙΙΕΤ στην προηγούμενη κατάσταση και προς τον σκοπό αυτό εκλέχθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Ακολούθησε αγώνας από το λαό της Τήνου μαζί με το Δήμο και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συσκέψεις στα Υπουργεία, στη Βουλή με βουλευτές όλων των κομμάτων, δελτία τύπου στις εφημερίδες, στα Δικαστήρια (ποινικά και ΣτΕ). Υπήρξαν 8 σημαντικές συγκεντρώσεις του τηνιακού λαού, 9 συσκέψεις των τοπικών φορέων με τους κατά καιρούς Υπουργούς Παιδείας και τον γραμματέα του Υπουργείου, 43 συναντήσεις με βουλευτές και αντιπροσώπους πολιτικών κομμάτων, 2 υποθέσεις στα ποινικά δικαστήρια (μηνύσεις κατά του Δημάρχου Σίμου Ορφανού και 8 συμπολιτών μας) και 6 παραστάσεις του Δήμου Τήνου στο ΣτΕ , αλλά και των δημάρχων Σίμου Ορφανού και Ιωάννη Σιώτου. Οι τρεις τελευταίες παραστάσεις του Δήμου Τήνου και του Δημάρχου Γιάννη Σιώτου, οδήγησαν την υπόθεση αυτή στο τέλος της με τις τέσσερις πιο πάνω αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωσαν τον τηνιακό λαό, το Δήμο Τήνου και κατέληξαν σε μία ολοκληρωτική ήττα των θέσεων της Διοικήσεως της Εκκλησίας, του Μητροπολίτη Σύρου και των συναυτώ. Η Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μετήλθε όλα τα μέσα, προκειμένου το ΠΙΙΕΤ, να καταστεί και να παραμείνει αμιγώς εκκλησιαστικό Ίδρυμα. Υπενθυμίζω την προσπάθεια της διοικήσεως της Εκκλησίας να διαιρέσει τον λαό της Τήνου σε ορθόδοξους χριστιανούς, που πρέπει να ενδιαφέρονται για το ΠΙΙΕΤ και σε καθολικούς χριστιανούς, που δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Αναφέρομαι στο περίφημο και απαράδεκτο «ανακοινωθέν» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 10 ης /12/2014, όπου αναφερόταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τήνου δεν έχει δικαίωμα να αναφέρεται στα πράγματα του Ιερού Ιδρύματος, καθότι αποτελείται από ορθοδόξους και καθολικούς, κατά το δόγμα Τηνίους. Την απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση καταδικάσαμε αμέσως, καθότι εκτός των άλλων, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πέραν τούτου, η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων, αφού διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε στη δήλωση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, ο οποίος δήλωσε για το ΠΙΙΕΤ ότι αποτελεί «προσκύνημα της Ανατολής», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγνώριση και το σεβασμό του Βατικανού στην Τήνο και το Ιερό Ίδρυμά μας.

Η συνεισφορά όλων ανεξαιρέτως των Τηνίων στον αγώνα αυτό θεωρείται πολύ σημαντική γιατί βοήθησε στην επιτυχή έκβασή του. Συντονιστικό και υπεύθυνο ρόλο είχαν οι Δήμαρχοι Σίμος Ορφανός και Γιάννης Σιώτος, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος επί θεμάτων ΠΙΙΕΤ Αντιδήμαρχος Μανώλης Σώχος.

Όλοι θα ενθυμούνται μετά την ψήφιση του Νόμου (Ν. 4521/2018), που επανέφερε το ΠΙΙΕΤ στην προηγούμενη του 2014 κατάσταση, τόσο ο Μητροπολίτης - Πρόεδρος, όσο και η Διοίκηση της Εκκλησίας, να ανακοινώνουν ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσουν την ακύρωση του Νόμου αυτού ως αντισυνταγματικού. Δεν μπορούσαν όμως να στραφούν κατά νόμων αλλά μόνο κατά πράξεων της Διοικήσεως.

Έτσι περίμεναν την απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου για τη σύγκλιση του εκλεκτορικού σώματος, προκειμένου να εκλεγεί νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ. Τον Ιούνιο του 2018, ο Μητροπολίτης Σύρου και Πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ, προσέφυγε ο ίδιος ατομικά και 4 επίτροποι της Δ.Ε. στο ΣτΕ με προσφυγή-αίτηση ακυρώσεως, ζητώντας ματαίωση των εκλογών για την Επιτροπή, δηλώνοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, ότι το κράτος δεν μπορεί δήθεν να νομοθετεί γι’ αυτά τα θέματα, ότι η διακοπή της θητείας της προηγούμενης επιτροπής του ΠΙΙΕΤ και η εκλογή νέας δημιουργεί απαράδεκτο κενό, ότι η κατάργηση της διπλής ψήφου του Μητροπολίτη - Προέδρου, του στερεί δικαιώματα και είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Νόμο.

Τέλος, προσφεύγουν και για το περίφημο «κενό» που προήλθε, μεταξύ της παύσης της θητείας της προηγούμενης Επιτροπής, στις 30.06.2018 και την ανάληψη των καθηκόντων από την νέα Επιτροπή στις 30.10.2018. Το διάστημα από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης, 30.06.2018 έως τον Οκτώβριο του 2018, το χαρακτήρισαν απαράδεκτο και ότι είναι αντισυνταγματικό. Επιπλέον, τόσο ο Μητροπολίτης - Πρόεδρος όσο και η Διοίκηση της Εκκλησίας αλλά και πολλοί άλλοι εν χωρώ, δήλωναν και απέστελλαν δελτία τύπου στις εφημερίδες αλλά και τον ηλεκτρονικό τύπο, ότι το Ιερό Ίδρυμα της Τήνου είναι από 30.6.2018 «ακέφαλο», δεν έχει Διοίκηση και εν όψει των εορτών της 23 ης Ιουλίου και της 15 ης Αυγούστου 2018 θα ήταν καταστροφικό για το ΠΙΙΕΤ και για την Τήνο. Παρότι ο Δήμος Τήνου και ο Δήμαρχος Γιάννης Σιώτος παρήγγειλαν ειδική γνωμοδότηση στον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο, που γνωμάτευσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλά η προηγούμενη επιτροπή θα ασκεί καθήκοντα μέχρις αναλήψεως των καθηκόντων από τη νέα επιτροπή, λόγω της αρχής της συνέχειας του κράτους και η γνωμοδότηση αυτή κοινοποιήθηκε στο ΠΙΙΕΤ, ουδείς έλαβε υπόψιν του τη γνωμοδότηση αυτή και συνεχίστηκε ο διασυρμός του ΠΙΙΕΤ αλλά και του Νόμου, ότι δηλαδή δεν υπάρχει διοίκηση και επέρχεται «η καταστροφή». Μάταια όλοι μας είχαμε αναλύσει επανειλημμένα την αρχή της συνέχειας του Κράτους. Τα Δελτία Τύπου και οι ανακοινώσεις συνεχίζονταν, με συνέπεια να υπάρχει έκδηλη ανησυχία στον τηνιακό λαό και στους προσκυνητές.

Στο μεταξύ, τον Ιούλιο του 2018 η Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ειδική συνέντευξη τύπου, Δελτία Τύπου και καταχωρίσεις στις εφημερίδες και την τηλεόραση, συμπαραστάθηκε αλληλέγγυα στον Μητροπολίτη - Πρόεδρο και παρενέβη υπέρ αυτού με προσφυγή – αίτηση ακύρωσης κατά του νόμου και για τους ίδιος λόγους με έμφαση ότι τα θέματα του ΠΙΙΕΤ είναι θέματα της Εκκλησίας και η Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί, το δε ΠΙΙΕΤ είναι προέχοντως εκκλησιαστικό Ίδρυμα και ανήκει στην Εκκλησία. Ο Δήμος Τήνου και ο δήμαρχος Γιάννης Σιώτος αποφάσισαν να παρέμβουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των θέσεων του Μητροπολίτη - Προέδρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με ειδικά τεκμηριωμένη παρέμβαση.

Στη συνέχεια, το ΣτΕ δέχθηκε ότι ο Δήμος Τήνου έχει έννομο συμφέρον στις υποθέσεις του Ιδρύματος και παραδεκτά παρεμβαίνει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Διοίκηση της Εκκλησίας και η Μητρόπολη Σύρου, ουδέποτε δεχόντουσαν ότι ο Δήμος έχει δικαίωμα, ούτε γνώμη να εκφράσει για το ΠΙΙΕΤ. Αφού κερδήθηκε από τον Δήμο Τήνου η προσωρινή διαταγή αλλά και η αναστολή εκτελέσεως κατά των εκλογών για την ανάδειξη νέας Επιτροπής στο ΠΙΙΕΤ τον Ιούλιο του 2018, με αποτέλεσμα να γίνουν οι εκλογές και να εκλεγεί νέα Επιτροπή, ορίστηκε το πρώτο Δικαστήριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018. Εκεί ο Μητροπολίτης - Πρόεδρος ζήτησε αναβολή της συζήτησης και το Δικαστήριο την ανέβαλε για τον Ιανουάριο του 2019. Και πάλι όμως ήθελαν αναβολή και προκειμένου να την πάρουν, κατέθεσαν την τέταρτη προσφυγή - αίτηση ακύρωσης του Ιερέα Πέτρου Μεταλληνού και λοιπών και ανέφεραν στο Δικαστήριο, ότι ζητούν την αναβολή γιατί αυτοί οι Τήνιοι ζουν στο εξωτερικό και δεν είχαν τον χρόνο να προσφύγουν νωρίτερα. Το Δικαστήριο έδωσε δεύτερη αναβολή για τις 10 Μαΐου του 2019. Τότε έγινε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξετέθησαν αναλυτικώς όλες οι απόψεις, στη συνέχεια κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα και η μείζων Ολομέλεια του ΣτΕ στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 και κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Πρόεδρος του ΣτΕ, δημοσίευσε τις 4 αποφάσεις: 1753/2019, 1754/2019, 1755/2019 και 1756/2019, που είναι ιστορικές για το ΠΙΙΕΤ αλλά και γενικότερα είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν προηγούμενο και σε άλλες υποθέσεις. Με τις αποφάσεις αυτές το ΣτΕ απέρριψε τις 4 προσφυγές – αιτήσεις ακύρωσης του Μητροπολίτη Προέδρου, της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, των 4 Επιτρόπων και του Ιερέως Πέτρου Μεταλληνού, δεχόμενο τις παρεμβάσεις του Δήμου Τήνου. Ο τηνιακός λαός και ο Δήμος Τήνου υπερασπίζονται με πίστη τις ιερές παρακαταθήκες μας, τις παραδόσεις μας έχοντας τις ευχές των γονέων και των προγόνων μας.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ 

Εντελώς σύντομα και απλά θα σας παρουσιάσω τα βασικά σημεία της απόφασης, δηλαδή των 4 αποφάσεων επί των ισαρίθμων προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης, που απερρίφθησαν.

1. Το Ιερό Ίδρυμα (ΠΙΙΕΤ) έχει διττό χαρακτήρα: α) θρησκευτικό και β) κοινωφελές ίδρυμα «ευαγές εθνικό καθίδρυμα». Οι δύο ρόλοι είναι ισότιμοι και όχι αυτό που υποστήριζε η Διοίκησης της Εκκλησίας ότι το Ιερό Ίδρυμά είναι αμιγώς εκκλησιαστικό. Προχωρεί και παρακάτω η απόφαση λέγοντας ότι είναι θρησκευτικός ο ρόλος κι ο χαρακτήρας του λόγω του Ιερού Ναού, που είναι αναπόσπαστο μέρος του Ιδρύματος. Ο Ιερός Ναός είναι αναπόσπαστο μέρος του Ιδρύματος και κανένας δεν μπορεί να τον χωρίσει από το Ιερό Ίδρυμά. Αναγνωρίζει τον κοινωφελή ρόλο και χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ χαρακτηρίζοντας το ως ευαγές εθνικό καθίδρυμα. Αυτό το είχε πει και σε άλλες αποφάσεις. Το επαναλαμβάνει όμως σαφέστερα και με κατηγορηματικό τρόπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον.

2. Ο Δήμος Τήνου χωρίς διαχωρισμούς έχει ρόλο να ζητά πληροφορίες, να ελέγχει τη δραστηριότητα του ΠΙΙΕΤ (έχει έννομο συμφέρον). Αυτό έχει μεγάλη σημασία, αφού ο Δήμος και ο λαός της Τήνου έχουν πλέον από το Νόμο το δικαίωμα να ενημερώνονται και να ελέγχουν την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων του ιερού Ιδρύματός. Άλλωστε τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Δήμος Τήνου, παρενέβη στην προσφυγή-αίτηση ακύρωσης του Μητροπολίτη- Προέδρου, όπως και σε αυτήν της Διοίκησης της Εκκλησίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε, ότι ο Δήμος Τήνου έχει έννομο συμφέρον και ορθά παρεμβαίνει.

3. Το ΠΙΙΕΤ πάντοτε υπό την εποπτεία του κράτους.

 Η απόφαση αναφέρει και απευθυνόμενη προς τη Διοίκηση της Εκκλησίας, πως δεν είναι δυνατόν να δηλώνει η Εκκλησία ότι το ΠΙΙΕΤ είναι αμιγώς εκκλησιαστικό ίδρυμα και ότι πρέπει να είναι κάτω από την εποπτεία της Εκκλησίας όταν 100 χρόνια ήταν στην εποπτεία του Κράτους και στο βασικό νόμο της Εκκλησίας, τον καταστατικό χάρτη Ν. 590/1977, αναφέρεται πολύ καθαρά και σαφώς ότι εξαιρείται από τα άλλα εκκλησιαστικά Ιδρύματα και διοικείται με τον Ν. 349/1976 (άρθρο 66 παρ.1 Ν. 590/1977). Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι η Εκκλησία αναγνώριζε ότι το ΠΙΙΕΤ εξαιρείται από τα Ιδρύματα της Εκκλησίας και παραδέχεται ότι διοικείται με νόμο, που ψηφίζεται από το Κράτος.

Έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει η Εκκλησία ότι το Κράτος δεν μπορεί να ψηφίζει νόμους για τη διοίκηση του ΠΙΙΕΤ χωρίς να ρωτά την Εκκλησία, αφού η ίδια η Εκκλησία παραδέχεται ότι το ΠΙΙΕΤ διοικείται με νόμο του Κράτους.

4. Είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, το Κράτος να ψηφίζει νόμους και να νομοθετεί γενικά, για θέματα Διοίκησης του ΠΙΙΕΤ. Ο λόγος είναι ότι τα θέματα Διοίκησης δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα, που έχει λόγο η Εκκλησία. Έτσι δεν προσβάλλεται η θρησκευτική ελευθερία και η αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας.

5. Για την κατάργηση της διπλής ψήφου του Μητροπολίτη - Προέδρου κατά την ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ αποφασίζει το ΣτΕ ότι δεν υπάρχει θέμα. Δεν χάνει δικαιώματα ο Μητροπολίτης, γιατί η ψηφοφορία αφορά μόνο την συγκρότηση της Επιτροπής, μόνο την εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα (ποια θα είναι τα πρόσωπα δηλαδή) και όχι ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές τους.

6. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, ότι δεν υπάρχει κενό μεταξύ της παύσης της θητείας της προηγούμενης διοικούσας επιτροπής του ΠΙΙΕΤ από 30.06.2018 και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέας επιτροπή, στις 30 Οκτωβρίου 2018, γιατί σύμφωνα με την αρχή της συνέχειας του Κράτους, ότι δηλαδή ασχέτως τι συμβαίνει, πάντα υπάρχει Διοίκηση στο Κράτος και στα Νομικά Πρόσωπα, όπως το ΠΙΙΕΤ. Έτσι, η προηγούμενη επιτροπή, που παύτηκε στις 30.6.2018, ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να αναλάβει η νέα επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου 2018. Αδίκως η φασαρία, τα δελτία τύπου και ο διασυρμός του ΠΙΙΕΤ, αφού δεν υπήρχε πρόβλημα.

7. Στο επιχείρημα που προέβαλε η Διοίκηση της Εκκλησίας ότι το Ιερό Ίδρυμά δεν πρέπει να εξαιρείται από τα άλλα ιδρύματα, γιατί όλα τα Ιερά Ιδρύματα και Προσκυνήματα είναι εκκλησιαστικά και γι’ αυτό πρέπει να υπάγονται μόνο στην Εκκλησία και κακώς για το ΠΙΙΕΤ προβλέφθηκε, ακόμα και στο Ν. 590/1977 η εξαίρεση αυτή, αφού κατά την άποψη της Εκκλησίας η εξαίρεση είναι αντισυνταγματική.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε στην Εκκλησία, η οποία με το επιχείρημα αυτό προσπάθησε να ανατρέψει την ιστορία δύο αιώνων του ΠΙΙΕΤ, κατ’ αρχήν ότι απορρίπτει το επιχείρημα, γιατί είναι άσχετο με τους λόγους της αίτησης ακύρωσης (απορρίπτει ως απαράδεκτο). Συνεχίζει όμως η απόφαση ότι ακόμα και αν παραδεκτά έθετε η Εκκλησία το επιχείρημα αυτό, θα το απέρριπτε (αβάσιμο επιχείρημα), γιατί το Ιερό Ίδρυμά, δεν μπορεί να θεωρείται αμιγώς εκκλησιαστικό ίδρυμα, αλλά πρέπει να εξαιρείται από τα άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα, γιατί δεν είναι ίδιο με τα άλλα, θεωρείται ευαγές εθνικό καθίδρυμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξαιρείται. 

Αυτό το σημείο του σκεπτικού του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι πολύ σημαντικό, γιατί θέτει όρια στο νομοθέτη, που ίσως αργότερα θέλει να νομοθετήσει για το ΠΙΙΕΤ. Πάντα λοιπόν πρέπει το ΠΙΙΕΤ να εξαιρείται από τα άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα. 

8. Η Διαθήκη των Κτητόρων

Η Εκκλησία προέβαλε στην αίτηση ακύρωσής της ένα επιχείρημα που έχει σχέση με τη διαθήκη των κτητόρων. Είπε δηλαδή προς το Δικαστήριο ότι αφού το Ιερό Ίδρυμά, συστήθηκε με δωρεά περιουσίας των επιτρόπων- κτητόρων του Ιερού Ναού, σύμφωνα με τη διαθήκη των κτητόρων, τότε πρέπει να υπάγεται στην Εκκλησία, αφού η περιουσία αυτή δόθηκε αποκλειστικά για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το επιχείρημα αυτό και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, λέγοντας ότι οι κτήτορες του Ιερού Ναού, ήταν μία ερανική επιτροπή που διορίστηκε, με εγκύκλιο του 1822 του τότε Μητροπολίτη, με σκοπό να μαζέψει χρήματα, ώστε να κτιστεί ο Ιερός Ναός. Οι κτήτορες δεν δώρισαν αποκλειστικά αυτοί την περιουσία, αλλά τη συγκέντρωσαν από πολλούς. Ως προς τη διαθήκη των κτητόρων, δεν είναι στην κυριολεξία διαθήκη, αλλά ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας του ΠΙΙΕΤ. 

Όπως είναι γνωστό το κείμενο της διαθήκης των κτητόρων του Ιερού Ναού ονομάστηκε από αυτούς ως «Διαθήκη των Κτητόρων» και έμεινε ως «Διαθήκη». Αυτό όμως το κείμενο δεν έχει χαρακτηριστικά διαθήκης, γιατί αφενός ο Αστικός Νόμος (κώδικας) άρχισε να εφαρμόζεται το 1946 και το νομοθετικό καθεστώς του 1823 ήταν διαφορετικό, αφετέρου από τότε δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια, ώστε το κείμενο αυτό να γίνει Διαθήκη, σύμφωνα με τον σημερινό Νόμο (τα ισχύοντα σήμερα).

Στη δίκη αυτή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η «Διαθήκη των Κτητόρων» ως επίσημο κείμενο. Το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι αυτό το κείμενο δεν είναι Διαθήκη. Συνήθως όταν επικαλούμαστε ένα κείμενο σε Δικαστήριο και το Δικαστήριο το θεωρεί ότι δεν έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε, το απορρίπτει και το θεωρεί χωρίς καμία αξία (χωρίς δικαστική εκτίμηση). Σ ’αυτή τη περίπτωση όμως το ΣτΕ αντιμετώπισε το κείμενο της «Διαθήκης των Κτητόρων» με σεβασμό, το διάβασε και το χαρακτήρισε ως πρώτο Κανονισμό του Ιδρύματος. Έτσι για πρώτη φορά το κείμενο αυτό, που πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ιεραρχίας, Μητροπολιτών το θεωρούσαν «κουρελόχαρτο», το ΣτΕ του δίνει νομική υπόσταση θεωρώντας το ως Κανονισμό και μάλιστα όχι Κανονισμό του Ιερού Ναού, αλλά του Ιερού Ιδρύματος, θεωρώντας ότι από το 1823 όπου η περιουσία του ιερού Ιδρύματος ήταν μόνο ο Ιερός Ναός, είχε συσταθεί και υπήρχε το Ιερό Ίδρυμα, το ΠΙΙΕΤ. Αυτό, σε συνάρτηση με τα προηγούμενα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για το Ανώτατο Δικαστήριο, πέραν των άλλων, ο Ιερός Ναός είναι αναπόσπαστο τμήμα του ΠΙΙΕΤ.

9. Για την προσφυγή – αίτηση ακύρωσης του Ιερέως Πέτρου Μεταλληνού - Αυτή απορρίφθηκε από το ΣτΕ λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος (δεν έχει σχέση με το ΠΙΙΕΤ). ΄

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας και όλους τους πολίτες που αγαπούν την Τήνο και το ΠΙΙΕΤ, για τη συνεργασία τους και την σπουδαία προσφορά τους, όπως μπορούσε ο καθένας, στον πενταετή αγώνα, που είχε πολύ σημαντικό και θριαμβευτικό αποτέλεσμα για το Ιερό Ίδρυμά μας και την Τήνο.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο και τις ομάδες των δικηγόρων των γραφείων μας που εργάστηκαν εντατικά και υπεύθυνα στις υποθέσεις αυτές αλλά και τους δικηγόρους της Τήνου, που συμπαραστάθηκαν και συνέβαλαν σε ό,τι μπορούσε ο καθένας.

Γιάννης Π. Αλαβάνος, Δικηγόρος

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.