Το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, στη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου 2019 αποφάσισε τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας, με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια ανάδειξης στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπέρ της ανθρώπινης υγείας, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας των παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων της Τήνου και ιδιαίτερα του μελιού. Στόχος είναι η προαγωγή και ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τη σύνδεση της έρευνας, με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική ανάπτυξη, που θα αναδείξουν την υπεροχή του τηνιακού μελιού, σε σύγκριση, με την κατανάλωση διαφορετικού είδους μελιού.

Αρκετές περιοχές της Χώρας μας, μέσα, από επιστημονικές μελέτες, έχουν αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο, τη διατροφική αξία τοπικών τους προϊόντων, όπως είναι , η κορινθιακή σταφίδα, το λάδι και η ελιά, ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι της Ικαρίας κ.α. Το μέλι της Τήνου, παρ ότι η ιστορική βιβλιογραφία έχει καταγράψει τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς , διακρίνεται για την ξεχωριστή του γεύση, το άρωμά του, την υψηλή θρεπτική του αξία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστό στον πληθυσμό και δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει στη διατροφική πυραμίδα του τόπου μας, αλλά και διεθνώς.

Η κλινική μελέτη ανάδειξης της υπεροχής του τηνιακού μελιού φιλοδοξεί να αναδείξει τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του, τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, την απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών, τη μείωση του οξειδωτικού στρες, την αορτική σκληρότητα, την τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας για τις καρδιαγγειακές νόσους, την ανάδειξή του, ως φυσικό υποκατάστατο της χρήσης φαρμάκων και τη συμβολή του στην υγιή γήρανση και μακροζωία του πληθυσμού. Η ανάδειξη των συστατικών του μελιού, θα αυξήσει την αξία του, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων σε αμιγώς τηνιακό προϊόν, με αποτέλεσμα την υποστήριξή του, η οποία θα δώσει ώθηση, οι παραγωγοί μας να παραμείνουν στην τοπική παραγωγή.Σε « Παρατηρητήριο Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας » θα καταγράφονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας, σε όλα τα στάδιά της, οι δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας στην Τήνο και θα γίνονται δημοσιεύσεις ερευνητικών άρθρων σε ιατρικά και διεθνή περιοδικά, ανακοινώσεις των ευρημάτων στον ελληνικό και διεθνή τύπο, στα Μ.Μ.Ε. και σε επιστημονικά συνέδρια του χώρου της Υγείας και της Διατροφής. Στο τελευταίο στάδιο της έρευνας θα γίνει κλινική δοκιμή, διάρκειας έξι μηνών σε δείγμα 300 ατόμων, κατά το οποίο θα αναδειχθούν τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί υγείας υπεροχής του τηνιακού μελιού.

Τήνος, 2 Νοεμβρίου 2019, Εμμανουήλ Σώχος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.