Στo «Εθνος της Κυριακής» που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ένθετο EatMe όπου θα πραγματοποιηθεί αναφορά στα τηγανιτζίδικα της Τήνου, το πιο παλιό ελληνικό street food. Την επιμέλεια του ενθέτου έχει ο Βαγγέλης Δρίσκας.

Αναζητήσαμε για τα τηγανιτζίδικα και βρήκαμε τα ακόλουθα

Τις μέρες του πανηγυριού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου στο νησί της Τήνου κατέφθανε πολύς κόσμος απ’ όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσει. Υπήρχαν μέρες όπου στο λιμάνι αρόδου αγκυροβολούσαν έως και 15 πλοία ενώ εκατοντάδες λέμβοι μετέφεραν κόσμο στην στεριά. Οι 4 ταβέρνες μαζί με τα 14 καφενεία και δεν μπορούσαν με κανένα τροπο να ταΐσουν όλους τους επισκέπτες.

Τη λύση στο πρόβλημα της σίτισης έδωσαν τα τηγανιτζίδικα. Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ένα σωρό καταστήματα (κουρεία, υποδηματοποιεία και γενικά όσα δεν εμπορεύοντο πράγματα που θα ενδιέφεραν τους επισκέπτες) -κυρίως πάνω στον δρόμο της Παναγιάς- μετατρέπονταν σε αυτοσχέδιες καντίνες που προσφέραν τα street food της εποχής. Στήνοντας μιά μεταλλική φουφού στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί τους και έναν πάγκο για να γίνονται οι προετοίμασίες, παρασκεύαζαν στο τηγάνι τα φαγιά τους και τα σέρβιραν. Το «μενού» συμπεριλάμβανε πατάτες τηγανητές, ψαράκια τηγανητά και κεφτέδες… κι αυτοί στο τηγάνι.  Τα εδέσματα προσφέρονταν στο χέρι σε συσκευασία χωνιού από χασαπόχαρτο είτε σε λαδόκολλα σε μορφή πουγκιού.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ και στο Έθνος της Κυριακής

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.